Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι ο μόνος οργανισμός που κάνει ανόητες οικονομικές προβλέψεις. Αλλά η καθυστέρηση του να παραδεχτεί πού έκανε λάθη είναι καταστροφική για έναν οργανισμό που παρέχει οικονομικές συμβουλές σε χώρες σε όλο τον κόσμο και παρακολουθεί τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο δανειστής με έδρα την Ουάσινγκτον υποβάθμισε την Τρίτη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,4% και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες θα διαμορφωθεί στο 3,9% το 2022, δηλαδή 1,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από ό,τι προέβλεπε μόλις τον Οκτώβριο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι μείωσε τις προβλέψεις του φετινού ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, στο 4%, και αναμένει υψηλότερο πληθωρισμό εκεί.

Το ΔΝΤ διαψεύστηκε σε μερικά μέτωπα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε προηγουμένως υπερεκτιμήσει τις προοπτικές της του δημοσιονομικού πακέτου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο Gita Gopinath, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής οικονομολόγο του ταμείου.

Επίσης, «εξεπλάγη» από τις συνεχιζόμενες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ταχύτητα με την οποία η Federal Reserve σχεδιάζει αυξήσεις επιτοκίων.

Ο δανειστής μπορεί να συγχωρεθεί που έκανε λάθος στο πρώτο σημείο: Η πολιτική είναι απρόβλεπτη. Οι άλλες δύο αστοχίες είναι λιγότερο ευκολο να συγχωρεθούν , παρόλο που η Gopinath δεν ήταν η μοναδική που υποτίμησε τις πιέσεις στις τιμές.

Υπήρξε μια πληθώρα στοιχείων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ότι ο πληθωρισμός θα ήταν σταθερός, συμπεριλαμβανομένων των όσων έλεγαν τα εταιρικά στελέχη, και όσων φανέρωναν τα κόστη αποστολής, τα δεδομένα των εθνικών στατιστικών αναφορικά με τα αποθέματα και οι χρόνοι παράδοσης.

Το να είσαι τόσο λάθος για τόσο καιρό σχετικά με τον πληθωρισμό και να εκτιμάς εσφαλμένα την αντόδραση του προέδρου της Fed Jerome Powell, είναι ένα ανησυχητικό λάθος. Αυτό που συμβαίνει με τα επιτόκια πολιτικής των ΗΠΑ έχει αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό διαφαίνεται στην πρόσφατη απότομη πτώση του χρηματιστηρίου και την αύξηση του κόστους δανεισμού των φτωχότερων χωρών.

Μπορεί να είναι σύμπτωση ότι η αλλαγή γνώμης του ΔΝΤ σχετικά με τον πληθωρισμό και την πολιτική της Fed ήρθε μετά την αλλαγή της στάσης του Πάουελ.

Και είναι άσκοπο να κάνουμε άγριες προβλέψεις με την ελπίδα ότι θα αποδειχτεί ότι θα έχει δίκιο.

Αλλά υγιείς φωνές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, παρουσίαζαν εύλογα επιχειρήματα πριν από σχεδόν ένα χρόνο για το γιατί ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί επίμονος.

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να είχε δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτούς τους κινδύνους νωρίτερα. Το μάθημα για τον νέο επικεφαλής οικονομολόγο του οργανισμού, Pierre-Olivier Gourinchas, είναι ότι ένας «προγνώστης» δεν χρειάζεται πάντα να το κάνει σωστά, αλλά πρέπει να παραδέχεται τα λάθη γρήγορα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners