Καλώς εχόντων των πραγμάτων σε ένα μήνα από σήμερα – κάπου μεταξύ 16 και 18 Μαρτίου- το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει στα χέρια του τις προσφορές των ενδιαφερομένων επενδυτών για τη ΛΑΡΚΟ.

Οι σχετικές διαδικασίες επιταχύνονται μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ καθώς οι επενδυτές της τελικής φάσης θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Ως γνωστόν, το ΤΑΙΠΕΔ , μετά από ανάθεση του Ελληνικού Δημοσίου, προχώρησε σε διεθνή διαγωνιστική διαδικασία αναφορικά με τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του (τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στη Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ) αλλά και τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι Βοιωτίας, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Λειτουργεί ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στη Στερεά Ελλάδα, το οποίο επεξεργάζεται τους λατερίτες που αυτή εξορύσσει για την παραγωγή σιδηρονικελίου με περιεκτικότητα σε νικέλιο 18% -24%. Η ΛΑΡΚΟ διατηρεί επίσης δικαιώματα εξόρυξης σε τέσσερις περιοχές: τα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη (κοντά στη Λάρυμνα), τα ορυχεία της Εύβοιας, τα ορυχεία της Καστοριάς και το ορυχείο λιγνίτη των Σερβίων στην Κοζάνη. Ορισμένα εξ αυτών εκμισθώνονται από το Κράτος ή τρίτους, ενώ άλλα ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ.

Πριν από περίπου ένα χρόνο (1 Φεβρουαρίου 2021) το ΤΑΙΠΕΔ δέχθηκε το ενδιαφέρον 6 σχημάτων: Commodity & Mining Insight Ireland Limited, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings, Mytilineos, Solway Investment Group Limited, Tharisa Plc και Trafigura Group Pte Ltd.

Τρεις γυναίκες στα υψηλά αξιώματα

Η Christine Lagarde, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της στη χθεσινή ανάρτησή της στο Linkedin. Ο ενθουσιασμός αυτός προκύπτει από το γεγονός της συνάντησης των 3 γυναικών που κατέχουν το ανώτατο αξίωμα σε ισάριθμους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τέλεια που είμαστε μαζί (…)με τη Ρομπέρτα και την Ούρσουλα! Για πρώτη φορά, αυτά τα τρία ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα διοικούνται ταυτόχρονα από γυναίκες – είναι τιμή μου που είμαι μία εξ αυτών».

Υπενθυμίζεται ότι η Ursula von der Leyen είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η Roberta Metsola είναι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυναίκες στα ανώτατα αξιώματα, γυναίκες περήφανες σε δράση!

Η Μαρίνα των MegaYacht στη Κέρκυρα

Στην τελευταία (Οκτώβριος 2021) επικαιροποιημένη έκδοση του επιχειρησιακού προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ διαβάζω: «Εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και  μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Η διερεύνηση αυτή αφορά στην παρούσα στιγμή την μαρίνα για Mega-Yacht και την μαρίνα Σπηλιάς εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης».

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επομένων ημερών το ΤΑΙΠΕΔ θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την υπόθεση της μαρίνας των Mega- Yacht στη Κέρκυρα, μια μαρίνα με χερσαία ζώνη έκτασης 39,4 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 98 Megayachts. Η μέθοδος αξιοποίησης που θα επιλεγεί είναι η υποπαραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων / υπηρεσιών.

Μια εταιρεία ειδικού σκοπού

Μια εταιρεία ειδικού σκοπού που θα συγκροτηθεί θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ. Κατ΄ουσία θα είναι μια εταιρεία ελεγχόμενη από τον e-ΕΦΚΑ αλλά με δικά της διοικητικά όργανα και επαγγελματίες managers στο τιμόνι της.  Ήδη ετοιμάζεται λίστα με τις επείγουσες περιπτώσεις ακινήτων που μπορούν να συναντήσουν σε αυτή τη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον των επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μην ξεχνάμε σε καμία περίπτωση ότι ο κλάδος των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία είναι ένας από τους ανερχόμενους κλάδους στο Χρηματιστήριο.

Το Δέλτα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμήθηκε το Δέλτα στο αρτικόλεξο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού αλλά ξέχασε προφανώς τι τύχη είχε αυτό το Δέλτα την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο αυτό αλλά το ποια ήταν η αξία της εισηγμένης επιχείρησης που έφτασε στα τάρταρα χωρίς τη δυνατότητα να πάρει ανάσα για μήνες…

Παρόλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο όραμα του να επανακτήσει η ΔΕΗ το Δέλτα της γεγονός που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει στους κομματικούς και τους συνδικαλιστές.  Στο Left.gr διαβάζω τη σχετική δήλωση του: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το “Δ” (σ.σ. δημόσια) στη λειτουργία της, ανεξαρτήτως με το τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα υπάρξει εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γίνουν έλεγχοι». Εντελώς «προοδευτικά» πράγματα που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συγκινήσουν τις αγορές όσο και τους μετριοπαθείς πολίτες που ακούν το όνομα του συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου και «τρέχουν»…

 Τα ορόσημα

Αξίζει να διαβαστεί μια δήλωση του Πάνου Σταμπουλίδη, επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας – PPF του ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή την ανάληψη της ευθύνης του έργου της οριζόντιας τεχνικής υποστήριξης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει σημαντικά στη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτευχθούν τα ορόσημα και οι στόχοι των δράσεων του Υπουργείου, σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης και ελέγχου των Δράσεων και των Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Η κινητοποίηση όλων των δυνατών μηχανισμών και η ενίσχυση τους με κάθε μέσο έχει να κάνει με αυτό που αναφέρει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ δηλαδή την επίτευξη των οροσήμων που έχουν τεθεί στη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και παράλληλα, με την υλοποίηση των στόχων ενός σημαντικού υπουργείου όπως το υπουργείο Ανάπτυξης και  Επενδύσεων.

Το λιμάνι του Φιλίππου Β’

Στο τέλος Φεβρουαρίου – ίσως και την τελευταία μέρα του μήνα- θα κατατεθούν οι τελικές δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την αξιοποίηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης εντός της περιοχής του εμπορικού λιμένα Καβάλας ‘Φίλιππος Β’, μέσω σύμβασης υπο-παραχώρησης. Σήμερα η διαχείριση γίνεται από τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας Α.Ε. Η βασική δραστηριότητα του εμπορικού λιμένα Καβάλας ‘Φίλιππος Β’ είναι η διακίνηση γενικού φορτίου και ξηρού φορτίου χύδην. Επιπροσθέτως, στις λιμενικές του εγκαταστάσεις δύνανται να εξυπηρετηθούν εμπορευματοκιβώτια.

Ο εμπορικός λιμένας Καβάλας ‘Φίλιππος Β’ διαθέτει έτοιμες προς χρήση λιμενικές υποδομές και χώρους διακίνησης και αποθήκευσης φορτίων. Επιπλέον, έχει δυνατότητα επέκτασης, η οποία είναι δυνατή λόγω μιας πρόσφατα ολοκληρωμένης επέκτασης του λιμένα (κρηπιδώματα και τερματική περιοχή).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories