Στο site της Neptune Lines διαβάζω: « Η πρόεδρός μας, Μελίνα Τραυλού, είναι μια αληθινή οραματίστρια καθώς και η “καρδιά” της Neptune Lines Shipping and Managing Enterprises SA και της Neptune Dry Management Company και είμαστε όλοι περήφανοι για την εμπνευσμένη ηγέτη μας. Έχοντας υπηρετήσει για 15 χρόνια ως μέλος του ΔΣ και Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), στις 10 Φεβρουαρίου 2022 εξελέγη ομόφωνα η νέα Πρόεδρος της Ένωσης. Ηγέτης με ισχυρή στρατηγική σκέψη και πάθος για τη Ναυτιλία (…)Η Μελίνα Τραυλός, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών».
Οι Βαυαροί στην Αθήνα
Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α.. Η εταιρεία ξεκίνησε τη διαδρομή της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά το 1977 και πέρασε το κατώφλι της “Οδού Σοφοκλέους” – η ιστορική έδρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών- το 1997, 20 χρόνια από την ίδρυση της.
Σε ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας με αφορμή παλαιότερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου διαβάζω: «1996: Ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της 15/6/96 για την είσοδο της εταιρίας στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, απόφαση που υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1997 και επέφερε πρόσθετα κεφάλαια άνω των € 6 εκ.». Δύο χρόνια μετά την είσοδο της στο Χρηματιστήριο η εταιρεία αποφασίζει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου: «Αύξηση του κεφαλαίου της εταιρίας κατά € 19,3 εκ. τον Νοέμβριο του 1999, γεγονός που την κατέταξε στην 7η θέση της αγοράς από την άποψη των ιδίων κεφαλαίων».
Ένας σταθμός στη διαδρομή της εταιρείας είναι η διετία 2006-2007. Το 2006 επιτυγχάνεται μια κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α και την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου η Τράπεζα Πειραιώς να αποκτήσει ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής. Στις 10.01.2007 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Ευρωπαϊκής Πίστης ΑΕΓΑ για την συμμετοχή της πρώτης στο μετοχικό κεφάλαιο της δεύτερης με ποσοστό 30% μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και παραίτησης των παλαιών μετόχων υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, με σκοπό, μέσω συγκέντρωσης υγιών δυνάμεων στο χώρο των ασφαλιστικών εργασιών, τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού ασφαλιστικού φορέα που θα συνιστά μία σημαντική παρουσία στην αγορά των ασφαλειών στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη.
Σε ανακοίνωση της (1 Μαΐου 2016) η Ευρωπαϊκή Πίστη καλωσορίζει τους νέους μετόχους της – τους οποίους χαρακτηρίζει ως στρατηγικούς εταίρους- και μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται με ποσοστό 15% του μετοχικού κεφαλαίου της η European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).
Το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν μέρος του συνολικού ποσοστού που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς από το 2007 και η οποία, βάσει του αναθεωρημένου πλάνου αναδιάρθρωσης, προχώρησε σε αποεπένδυση ως μη αμιγώς τραπεζική δραστηριότητα. Το υπόλοιπο ποσοστό που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς, απέκτησαν τα επενδυτικά σχήματα Orasis Fund SPC (2,5%), Serengeti Asset Management (2,5%), καθώς και στελέχη Διοίκησης της Εταιρίας (8,6%). Με αφορμή την είσοδο των νέων επενδυτών ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, τα εξής:«Η συμμετοχή ενός τόσο σημαντικού θεσμικού οργανισμού όπως η EBRD στην Ευρωπαϊκή Πίστη αποτελεί έκφραση εμπιστοσύνης τόσο στις προοπτικές ανάπτυξης όσο και στο Management της Εταιρίας». Και αν με την EBRD το «Όνειρο» της εταιρίας, σύμφωνα με τα λόγια του Χρήστου Γεωργακόπουλου, ήρθε πιο κοντά, μετά και την τελευταία εξέλιξη με την καταρχήν συμφωνία εξαγοράς της πλειοψηφίας των μετοχών από την Γερμανική ηγέτιδα δύναμη στην αγορά των ασφαλιστικών, επενδυτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Allianz το «Όνειρο» βαίνει προς ολοκλήρωση. Ο όμιλος της της Allianz έχει έρθει σε συμφωνία για την απόκτηση των συμμετοχών περίπου 30 μετόχων της εισηγμένης ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη, οι οποίοι εκπροσωπούν το 72,27 % των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου. Βεβαίως, οι συμφωνίες αυτές είναι υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων αδειών από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, ήτοι την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ανάμεσα σε αυτούς τους μετόχους είναι και η οικογένεια Γεωργακόπουλου, η οποία θα μεταβιβάσει το σύνολο του ποσοστού που έχει στην κατοχή της (7.176.258 μετοχές, ήτοι το 27,04% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας), καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη θα προχωρήσει στη μεταβίβαση του δικού της ποσοστού (4.125.552, ήτοι το 15,54% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας).
Η επένδυση της Allianz από το Μόναχο της Βαυαρίας έχει εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία στην χρονική περίοδο που γίνεται καθώς αποτελεί άλλη μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς και οικονομίας.
Τώρα, και στους χυμούς
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι αδιαμφισβήτητα ένας serial entrepreneur που γνωρίζει ακόμη και τις «χαραμάδες» της αγοράς από τις οποίες μπορεί να βγει κέρδος. Ο δημιουργός της Chipita δοκιμάζει πλέον τις δυνάμεις του στο πεδίο των χυμών έχοντας στο πλευρό του, τον Απόστολο Ταμβακάκη και την EOS Capital Partners, η οποία διαχειρίζεται το fund EOS Hellenic Renaissance Fund.
Η είσοδος του σε αυτήν την αγορά έγινε με την κατ΄αρχήν συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί με παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας. Η εταιρεία που διακρίνεται για τις συμφωνίες της με supermarket για προϊόντα private label διαθέτει και ένα χαρτοφυλάκιο brands χυμών κλπ εκτός ψυγείου. Μεταξύ των brands τα Viva fresh, Viva slim, Belo.
Ένα τραπεζικό deal
Τις τελευταίες ημέρες «γράφεται» για την κατ΄αρχήν συμφωνία μεταξύ της Παγκρήτιας Τράπεζας και της HSBC για την εξαγορά των δραστηριοτήτων και του δικτύου της στην Ελλάδα. Το deal σε κάθε περίπτωση έχει δρόμο μπροστά του.
Και αυτό γιατί πρέπει να ληφθεί και η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δεν θα δώσει πολύ εύκολα το απαραίτητο και αναγκαίο πράσινο φως εάν η διοίκηση της Παγκρήτιας δεν αποστείλει επαρκή στοιχεία στην Εποπτεία προκειμένου η τελευταία να μπορεί να αξιολογήσει αλλά και εν τέλει, να καθορίσει την επίπτωση της συμφωνίας στους εποπτικούς δείκτες της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι προετοιμάζεται μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την συγχώνευση της με την Τράπεζα Χανίων.
Το ψηφιακό ευρώ
Τα πολλαπλά οφέλη από το ψηφιακό ευρώ ανάδειξε σε παρέμβαση που έκανε σε συζήτηση στο πλαίσιο του 6ου ετήσιου συνεδρίου FinTech and Regulation της Afore Consulting η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. «Το Ευρωσύστημα ασχολείται ενεργά με την επεξεργασία αυτής της ιδέας και έχει ήδη ξεκινήσει το έργο για το ψηφιακό ευρώ (the digital euro project), το οποίο βρίσκεται σε φάση διερεύνησης (μέχρι τα μέσα του 2023).
Κατά την άποψή μου, το ψηφιακό ευρώ μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στην οικονομία και στους πολίτες.
Ειδικότερα και δεδομένου ότι οι ψηφιακές πληρωμές παρουσιάζουν συνεχή ανοδική τάση, το ψηφιακό ευρώ μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή, αποτελεσματική και χαμηλού κόστους πρόσθετη επιλογή, που θα επιτρέπει σε όλους – από πελάτες λιανικής μέχρι μεγάλες επιχειρήσεις – να χρησιμοποιούν χρήμα κεντρικής τράπεζας για τις διαδικτυακές πληρωμές τους. Επιπλέον, το ψηφιακό ευρώ μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή, που θα αποτρέπει το ενδεχόμενο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να στραφούν σε άλλες λύσεις, δυνητικά υψηλότερου κινδύνου, όπως τα ιδιωτικά κρυπτοστοιχεία (crypto-assets) και τα σταθερά κρυπτονομίσματα (stablecoins).
Το ίδιο το ψηφιακό ευρώ μπορεί επίσης να συμβάλλει στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, προωθώντας την καινοτομία και την χρήση της τεχνολογίας σε ποικίλες δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό το στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς σχετίζεται με την τρέχουσα προσπάθεια για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε πολλούς τομείς της εγχώριας οικονομίας».
Latest News
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM