Ενίσχυσαν τη θέση τους στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το Family Office της Μαριάννας Λάτση καθώς και άλλοι επενδυτές

Πιο συγκεκριμένα με βάση τις πληροφορίες και χθεσινές χρηματιστηριακές ανακοινώσεις γίνεται γνωστό ότι διατέθηκαν «πακέτα» 1.780.000 μετοχών της εισηγμένης. Οι μετοχές αποκτήθηκαν μέσω placement από Έλληνες και ξένους θεσμικούς αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Μέρος εξ αυτών απέκτησε η Latsco Hellenic Holding.

Ο νέος αμυντικός χάρτης

Ας μην περάσει απαρατήρητη η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όσο και στην παραγωγική μονάδα της Sunlight στην Ξάνθη.

«(…) Συνοδές εργασίες έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τα οποία ενεργοποιούνται και πάλι, ενώ η συναρμολόγηση των τορπιλών νέου τύπου θα γίνεται στην Ξάνθη από την εταιρία Sunlight, η οποία θα μετακυλύει μέρος των εργασιών και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαμόρφωσε μέσα από την ομιλία του και τον νέα αμυντικό χάρτη της χώρας. «Οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται ιδανικά και με τα νέα μαχητικά Rafale, τα πρώτα από τα οποία καλωσορίσαμε στην Τανάγρα πριν από λίγες εβδομάδες.

Όπως θα μπορούν να συντονίζουν και τις ενέργειές τους με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τα καλύτερα του κόσμου στο είδος τους, τα οποία και σύντομα θα ενταχθούν στις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνδέονται αυτές οι επιλογές επίσης με την ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου, που προσθέτουν μια νέα ισχύ στα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας. Ενώ οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους τέσσερα ακόμα νέα, μικρότερα πλοία επιφάνειας, με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Ναυτικού μας.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».

Κέρκυρα: Η επόμενη στάση των mega yachts

Το είχαμε προαναγγείλει. Χτες το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση της μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής (mega yachts) στην Κέρκυρα, για την οποία ήδη έχει εκφραστεί, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, έντονο ελληνικό αλλά και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται η ύπαρξη μιας τέτοιων προδιαγραφών μαρίνας θα λειτουργήσει ως η βάση για ένα νέο διεθνή προορισμό για τους λάτρεις του θαλάσσιου τουρισμού.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ γνωρίζοντας το κυρίως το διεθνές ενδιαφέρον δεν έχασε την ευκαιρία της ανταπόκρισης εντός των χρονοδιαγραμμάτων που η ίδια είχε θέσει. Πιο συγκεκριμένα, είχε δεσμευτεί ότι ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα το πρώτο τρίμηνο κάτι που έγινε αποδεικνύοντας ότι οι επιλογές της κινούνται εντός ενός πλαισίου συνέπειας και συνέχειας.

Στη σχετική ανακοίνωση διαβάζω: «H αδειοδοτημένη μαρίνα μεγάλων σκαφών αναψυχής εμπίπτει εντός του Λιμένα Κερκυρας και χωροθετείται δυτικά του προβλήτα κρουαζιέρας, πλησίον του Σταθμού Επιβατών. Μπορεί να εξυπηρετεί 98 γιωτ μέχρι 140 μ. και έχει χερσαία ζώνη 39.400 τ.μ., ενώ μέσω ενδεχόμενης επέκτασης η μαρίνα θα καλύψει χερσαία ζώνη περίπου, κατά μέγιστο, 100.000 τ.μ.

Η ανάπτυξη της μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής στην Κέρκυρα έρχεται σε συνέχεια της συντονισμένης προσπάθειας του ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση των μαρινών και τουριστικών λιμένων του χαρτοφυλακίου του, έχοντας ήδη σε εξέλιξη τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μαρίνα Πύλου και τη μαρίνα Ιτέας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης μαρίνας mega yachts, με ελάχιστη διάρκεια τριάντα πέντε ετών. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 18 Απριλίου 2022».

Το Open Car

Με μια ανάρτηση του στα social media, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αναδεικνύει μια πρωτότυπη υπηρεσία που δίνει ακόμη μια επιλογή στους Έλληνες πολίτες. Η ανάρτηση: «Μέσω της υπηρεσίας Open Car δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αναζητούν γρήγορα και απλά πληροφορίες σχετικά με οχήματα τα οποία διαθέτουν ελληνικές πινακίδες».

Από τον πρόεδρο Μαο στον Ελευθέριο Βενιζέλο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μετά τον πρόεδρο Μαο και τα ανθισμένα λουλούδια θυμήθηκε και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στην πρωτολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας μέχρι και σε τσιτάτο του Βενιζέλου προσέφυγε για τις ανάγκες της αντιπολιτευτικής στρατηγικής που έχει στο κέντρο της τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων είπε: «Πιστεύω ότι κανείς μας δεν έχει αυταπάτες μας ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα προοπτική λύσης με την Τουρκία.

Μπορούν, όμως, και οφείλουμε αυτό να το παλεύουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν όχι προσχηματικό, αλλά ουσιαστικό διάλογο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια ύφεση στις σχέσεις μας, που θα βοηθούσε να αποφύγουμε νέες κούρσες εξοπλισμών, νέες κρίσεις και νέες εθνικιστικές εξάρσεις.

Αυτό όμως απαιτεί πολιτική βούληση. Tην πολιτική βούληση που είχαν στην ιστορία του τόπου πρωθυπουργοί της Ελλάδας που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με την ιστορία και να βάλουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια τροχιά διαλόγου σε δύσκολες στιγμές μετά από εξίσου δύσκολες ή πολύ χειρότερες συγκυρίες από τη σημερινή, πολύ χειρότερες κρίσεις από αυτή που είχαμε με το τουρκικό ερευνητικό, το “Oruc Reis”.

Ήταν πρωθυπουργοί που ήξεραν ότι το πρόταγμα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού δεν είναι ένα ελληνικό κράτος που θα αποτελεί το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς ανατολάς, αλλά ένα κράτος που θα ξεπερνάει τον εαυτό του και θα πηγαίνει την Ελλάδα και τους Έλληνες πιο μπροστά και πιο ψηλά.

Δυστυχώς, κύριε Μητσοτάκη, αποδείξατε και αποδεικνύετε κάθε μέρα πόσο απέχετε από αυτούς τους πρωθυπουργούς και αποδεικνύετε και τον κίνδυνο που φέρνετε παραμένοντας ως πρωθυπουργός της χώρας και με υποχρεώνετε για δεύτερη φορά -και κλείνω με αυτό- από αυτό εδώ το Βήμα να επαναλάβω τα λόγια του Ελευθέριου Βενιζέλου: “Ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πρωτύτερα απ’ ό,τι βλέπουν οι άλλοι, καθώς αν δεν έχει το χάρισμα αυτό, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα του σε συμφορά και στην καταστροφή”».

Πάντως, την αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο δεν θα την βρείτε ούτε στο site της εφημερίδας Αυγή ή στο left.gr.

Το ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο

Η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ (στοιχεία 2021) αποτελείται από 230 πλήρη κτήρια (από 55μ2 έως 26.062 μ2), από οριζόντιες ιδιοκτησίες (τμήματα κτηρίων) σε 169 κτήρια(από 30μ2 έως 18.416 μ2), από 69 οικόπεδα (από 45μ2 έως 35.600 μ2) και 49 αγροτεμάχια (από 13μ2 έως 107.210 μ2).

Το συνολικό εμβαδόν κτηρίων 856.733,89μ2 , εκ των οποίων σε ποσοστό 54, 1 % προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο του πρώην ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία των ίδιων των κτηρίων είναι τα εξής: Η μέση ηλικία των κτηρίων είναι τα 51 χρόνια καθώς το μέσο έτος κατασκευής είναι το 1971. Από όλα τα κτήρια τα 35 χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα (79.679 μ2). Από το σύνολο των διατηρητέων, τα 24 είναι κενά! Η αντικειμενική αξία τους είναι 1,08 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ως προς τη χρήση τους, το 31,5 % είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα, ενώ το 28,5 % είναι εκμισθωμένα και το 23,5 % έχουν δωρεάν παραχωρηθεί.

Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ (ή αν προτιμάτε, e-ΕΦΚΑ όπως θα «ακούγεται» ολοένα και περισσότερο ο ενιαίος εθνικός ασφαλιστικός οργανισμός το επόμενο χρονικό διάστημα) θα μεταβιβαστεί σε μια ειδικού σκοπού εταιρεία με αυτόνομη διοικητική δομή και ευθύνη λειτουργίας αλλά με έμπειρους managers από τον χώρο του real estate.

Η νέα εταιρεία θα αναλάβει πλήρως όλη την ευθύνη για τα ακίνητα που μεταβιβάζονται, είτε αυτά βρίσκονται σε καθεστώς εκμίσθωσης, είτε ετοιμάζονται για αξιοποίηση κλπ. Η διοίκηση και τα στελέχη της νέας εταιρείας θα έχουν την υποχρέωση αλλά και την δυνατότητα να παρακολουθούν και την εξέλιξη των συμφωνιών και των συμβάσεων και να επεμβαίνουν σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται οι όροι μιας συμφωνίας ή μιας σύμβασης. Άρα, το πιο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία μετάβασης είναι ότι «πάμε» σε μια πιο επαγγελματική ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτου του ασφαλιστικού φορέα.

Αλλά, ας περάσουμε στους ίδιους τους πρωταγωνιστές: τα ακίνητα. Παράδειγμα, το 5οροφο διατηρητέο κτήριο συνολικής επιφάνειας 4.214,00τμ, στην οδό Κολοκοτρώνη 4 – ένα κτήριο που παλαιότερα στέγαζε το Ταμείο Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ). Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό αναμένεται δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός μακροχρόνιας εκμίσθωσης, με ανάληψη εκ μέρους του μισθωτή του κόστους επισκευής του κτηρίου. Ενδιαφέρον έχει δίχως άλλο και ένα άλλο ακίνητο το οποίο βρίσκεται στην Οδό Σωκράτους 53 στη περιοχή της Ομόνοιας. Ένα κτήριο που έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο (με υπόγειο, ισόγειο και 7 ορόφους) με συνολική επιφάνεια 6.878,37 τ.μ. Αναμένεται διαγωνισμός εκμίσθωσης με κύριους όρους ένα ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 39.000 ευρώ και με κόστος ανακατασκευής 11.700.000 ευρώ.

Σε μια γειτονιά όπου τα νέα boutique ή και luxury ξενοδοχεία όπως και τα ακριβά επιπλωμένα διαμερίσματα έχουν μεγάλη πέραση βρίσκεται και ένα ακίνητο που ΕΦΚΑ στη γωνία Πραξιτέλους και Παπαρρηγοπούλου (πιο συγκεκριμένα, Πραξιτέλους 16 & Παπαρρηγοπούλου), κάτω από την Πλατεία Κλαυθμώνος. Εκεί, βρίσκεται ένα Αθήνα τριώροφο διατηρητέο κτήριο καταστημάτων -γραφείων επιφάνειας 1.152,00 τμ . Για το ακίνητο αναμένεται διαγωνισμός εκμίσθωσης για 12 έτη έναντι ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος 15.303 ευρώ.

Και ας πάμε σε εν πολλοίς ταλαιπωρημένο κτήριο, εκείνο που στέγαζε για χρόνια στο κάτω μέρος της Πλατείας Ομονοίας το πρώην Εφετείο Αθηνών. Η ακριβής διεύθυνση, Σωκράτους 65. Πρόκειται για ένα κτήριο με Α και Β Υπόγειο, Ισόγειο, Ημιώροφο, 8 όροφοι και Δώμα. Συνολική επιφάνεια 10.247 τ.μ. Προβλέπεται να γίνει διαγωνισμός εκμίσθωσης. Βεβαίως, αναμένεται η απόφαση του ΔΣ του E-ΕΦΚΑ και η λύση της σύμβασης με το Υπουργείο Τουρισμού , ώστε στην συνέχεια να ληφθεί η εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου και να προσδιοριστούν οι όροι του διαγωνισμού.

Και ολοκληρώνουμε την παρουσίαση ακινήτων που ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο πακέτο που οδεύουν σε αξιοποίηση μέσω δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών με ένα εντυπωσιακό κτήριο επί της Οδού Πανεπιστημίου 46. Ο λόγος για ένα ακίνητο (Α και Β Υπόγειο, Ισόγειο, Ημιώροφος, 8 όροφοι και Δώμα) με συνολική επιφάνεια 10.247 τ.μ. Προωθείται η διενέργεια διαγωνισμού εκμίσθωσης του ακινήτου ως ξενοδοχείο 4 αστέρων, με εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης, για χρονικό διάστημα 30 ετών και δυνατότητα παράτασης για δέκα 10 έτη. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχει προσδιορισθεί σε 85.000 ευρώ και με εκτιμώμενο κόστος ανακατασκευής 15.000.000 ευρώ. Εναλλακτικά, υπάρχει και η περίπτωση εκμίσθωσης για γραφεία ή μικτή χρήση.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον και η περίπτωση δύο ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας που μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών που έγιναν θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία. Το διατηρητέο επί της Οδού Σταδίου 41 (που παλαιότερα στέγαζε την εμπορική επιχείρηση ΦΩΚΑΣ) πέρασε στην αλυσίδα Brown Hotels. Το κτήριο – με υπόγειο, ισόγειο και 6 ορόφους έχει συνολική επιφάνεια 8.453,08 τ.μ- πέρασε στους Ισραηλινούς έναντι μηνιαίου τιμήματος 55 χιλιάδων ευρώ. Η εκμίσθωση θα έχει διάρκεια 15 ετών με 5 έτη παράταση. Εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης.
Ένα δεύτερο ακίνητο, επί της Οδού Ζαλοκώστα 7- 9 κατακυρώθηκε στην εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα έναντι μηνιαίου μισθώματος 34.500 ευρώ. Το κτήριο είναι διατηρητέο -Α & Β Υπόγειο, Ισόγειο και 5 ορόφους- έχει συνολική επιφάνεια 1.854 τ.μ. Η περίοδος εκμίσθωσης είναι 30 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για 10 χρόνια. Εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης εκμίσθωσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories