Μια ευρείας κλίμακας εμπορική και επενδυτική συμφωνία υπέγραψαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να δώσει ώθηση στο διμερές εμπόριο, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Γενική Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας ΗΑΕ-Ινδίας (Comprehensive Economic Partnership Agreement – CEPA) είναι, σύμφωνα με το CNBC, η πρώτη διμερής εμπορική συμφωνία που συνήφθη από τα ΗΑΕ αλλά και η πρώτη διμερής εμπορική συμφωνία της Ινδίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Η Ινδία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους μας και αυτή η συμφωνία μάς φέρνει πιο κοντά από ποτέ», δήλωσε ο de facto ηγέτης των ΗΑΕ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, κατά τη διάρκεια μιας τηλε-συνόδου κορυφής με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, την Παρασκευή.

«Αυτή η συμφωνία υπόσχεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις των ΗΑΕ και της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων μειωμένων δασμών και ενισχυμένης πρόσβασης στην αγορά, ενώ παράλληλα θα δώσει νέα πνοή στους εμπορικούς διαδρόμους από την Αφρική στην Ασία και θα θέσει τα θεμέλια για ανάπτυξη και ευημερία που θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε.

«Η Συμφωνία αντανακλά τη βαθιά φιλία, το κοινό όραμα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μόντι.

Τι περιλαμβάνει η εμπορική συμφωνία

Η εταιρική σχέση σηματοδοτεί την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των ΗΑΕ και της Ινδίας. Τα ΗΑΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και το διμερές εμπόριο αναμένεται να ξεπεράσει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια το τρέχον οικονομικό έτος. Η Ινδία κατατάσσεται επίσης ως ο νούμερο ένα εμπορικός εταίρος των ΗΑΕ για τις εξαγωγές εκτός πετρελαίου, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 14% των συνολικών πλην του πετρελαίου εξαγωγών των ΗΑΕ παγκοσμίως.

«Θα υπάρξει κατάργηση των δασμών σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των αγαθών που εξάγονται στην Ινδία και σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τις δύο χώρες που θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά, θα γίνουν πιο θελκτικές για επενδύσεις και για δημιουργία ευκαιριών σε τομείς-‘’κλειδιά’’» δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC την Πέμπτη ο Θάνι αλ Ζεγιούντι, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου των ΗΑΕ.

Εκτός από την αύξηση του διμερούς εμπορίου αγαθών σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η συμφωνία αναμένεται επίσης να ενισχύσει το εμπόριο υπηρεσιών σε πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο υπουργός δήλωσε ότι αναμένει η συμφωνία να αυξήσει το ΑΕΠ των ΗΑΕ κατά 1,7% τα επόμενα δέκα χρόνια, να ενισχύσει τις εξαγωγές και να δημιουργήσει περισσότερες από 140.000 θέσεις εργασίας.

Στους τομείς που πρόκειται να ωφεληθούν, σύμφωνα με τον υπουργό, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η επιχειρηματική δραστηριότητα, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και η ανάπτυξη, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, ο χρηματοοικονομικός τομέας, οι υπηρεσίες υγείας, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών.

Έντονη κινητικότητα

Η τελευταία συμφωνία έρχεται εν μέσω «πυρετού» διπλωματικών και οικονομικών συμφωνιών των Εμιράτων. Τα ΗΑΕ υπέγραψαν παρόμοια οικονομική συμφωνία με την Τουρκία αυτή την εβδομάδα, επιδιώκοντας να βελτιώσουν τους περιφερειακούς δεσμούς ενισχύοντας την οικονομική της ανάκαμψη. Βρίσκονται επίσης στο τελικό στάδιο της υπογραφής συμφωνιών με το Ισραήλ και την Ινδονησία και στοχεύουν στην επέκταση των διμερών εμπορικών δεσμών με τις Φιλιππίνες το επόμενο έτος.

«Έχουμε σχεδόν τελειώσει με τους Ινδονήσιους ομολόγους μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι (η συμφωνία) θα υπογραφεί πριν από το τέλος της Παγκόσμιας Έκθεσης (σ.σ., στις 31 Μαρτίου 2022)», δήλωσε ο Αλ Ζεγιούντι. «Βρισκόμαστε τώρα στον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας και στόχος μας είναι να τον ολοκληρώσουμε πριν από τον Ιούνιο», πρόσθεσε.

Οι εμπορικές συμφωνίες συνάπτονται καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στοχεύουν να ενισχύσουν την εικόνα τους ως κύριο επιχειρηματικό και εμπορικό κόμβο στην περιοχή και να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για οικονομική διαφοροποίηση καθώς αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό της Σαουδικής Αραβίας.

«Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την περιφερειακή και παγκόσμια ηγεσία μας όσον αφορά το εμπόριο και να είμαστε εμπορικός κόμβος», δήλωσε ο Αλ Ζεγιούντι. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το 2022, καθώς και ότι η συμφωνία ΗΑΕ-Ινδίας θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική στην οποία βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube