Οι αντιξοότητες τείνουν να αποκαλύπτουν τον αληθινό χαρακτήρα. Σίγουρα το κάνει αυτό για το bitcoin. Μια δύσκολη περίοδος για τις μετοχές φέτος και η πιο πρόσφατη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων καθιστούν σαφέστερο ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ούτε αξιοπρεπής αντιστάθμιση έναντι μιας πτώσης στο χρηματιστήριο ούτε ένα επενδυτικό καταφύγιο που μοιάζει με τον χρυσό.

Ακόμη και όταν η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας βάθυνε την Τρίτη, η τιμή του bitcoin υποχώρησε έως και 5% από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας, στα 36.348 δολάρια περίπου. Η πτώση σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αντίθεση με το ράλι που προκλήθηκε σε παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια όπως τα αμερικανικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα ή ο χρυσός, η τιμή του οποίου την Τρίτη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.

Τα κρυπτονομίσματα αποδεικνύονται επίσης περιορισμένης χρήσης για τους επενδυτές που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Η κατοχή σταθερού εισοδήματος συνήθιζε να εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, αλλά οι αποδόσεις έπεσαν τόσο χαμηλά όσο η νομισματική πολιτική ήταν εξαιρετικά χαλαρή, που έγινε λιγότερο χρήσιμο ως ασφαλές καταφύγιο όταν οι μετοχές βυθίστηκαν. Το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα φάνηκαν να βαδίζουν στο δικό τους ρυθμό στις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας τους και παρουσιάστηκαν ως μια εναλλακτική που λειτουργούσε ανεξάρτητα. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα έχουν σταδιακά συγχρονιστεί περισσότερο με τις μετοχές που διαπραγματεύονται στο κοινό.

Επιπλέον, οι ημερήσιες διακυμάνσεις του bitcoin σε ποσοστιαίες τιμές είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερες από αυτές του δείκτη S&P 500. Επομένως, η αστάθεια μπορεί να φέρει μεγάλες ανταμοιβές όταν το κρυπτονόμισμα αυξάνεται. Σημαίνει επίσης μεγάλες απώλειες όταν πέφτει.

Ο δείκτης Eurekahedge Crypto-Currency Hedge Fund, για παράδειγμα, ο οποίος παρακολουθεί τους διαχειριστές κεφαλαίων που επικεντρώνονται στο αποκεντρωμένο ψηφιακό χρήμα, υποχώρησε περίπου κατά ένα πέμπτο τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη πτώση του από τον Νοέμβριο του 2018. Ήταν ένας δύσκολος μήνας για τα hedge funds γενικά, αλλά ένας ευρύτερος δείκτης αναφοράς του κλάδου μειώθηκε μόνο κατά περίπου 1% τον ίδιο μήνα.

Μια επένδυση που ενισχύει τη βόλτα με το roller coaster του χρηματιστηρίου δεν μπορεί να αποτελεί καταφύγιο ή υποκατάστατο των ομολόγων, όταν κανείς επιζητεί  τη διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιό του. Ωστόσο, για όσους αναζητούν συγκίνηση, πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto