Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας για επανεξοπλισμό κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε επίσημη ενημέρωση από τις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για «καθοριστικό σημείο στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», υπογράμμισε ότι «μέχρι σήμερα θεωρούνταν η ΕΕ μια ένωση ειρήνης που δεν θα πρέπει να προμηθεύει όπλα σε άλλη χώρα. Είναι ένα ακόμα ταμπού που πέφτει».

Η σύνοδος των υπουργών Άμυνας

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας λέγοντας ότι συζήτησαν ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο εντοπισμός των ουκρανικών αιτημάτων και των αναγκών για τη στήριξή τους λέγοντας ότι η ΕΕ θα εργαστεί μαζί με το ΝΑΤΟ προς αυτή την κατεύθυνση.

Τόνισε ακόμη ότι σε επίπεδο συνεργασίας πληροφοριών θα τεθεί σε εφαρμογή το δορυφορικό κέντρο της Μαδρίτης καθώς ο πόλεμος δεν μπορεί να περιμένει -όπως είπε- γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Νέα εποχή στις σχέσεις με τη Ρωσία

Σημείωσε δε ότι «δεν θα υποτιμήσουμε τις δυσκολίες στη νέα εποχή των σχέσεών μας με τη Ρωσία» κάνοντας λόγο για την ανάγκη η ΕΕ να μειώσει το ταχύτερο δυνατό να την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που προμηθεύεται από τη Ρωσία.

«Πληρώνουμε πολλά» που πάνε στον εξοπλισμό της Ρωσίας υποστήριξε ο Ζοζέπ Μπορέλ λέγοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είνα πόλεμος μιας κλίκας ολιγαρχών και όχι του ρωσικού λαού.

Στην κατεύθυνση αυτή της «διάκρισης του καθεστώτος Πούτιν από τον ρωσικό λαό» ο κ. Μπορέλ τόνισε η Ελβετία είναι στο πλευρό της ΕΕ για την εφαρμογή του πακέτου μέτρου που θα πλήξει τη διαφθορά και το μαύρο χρήμα των Ρώσων ολιγαρχών που υποστηρίζουν τον Πούτιν.

Ανησυχία για Μολδαβία-Γεωργία

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για άλλες χώρες όπως η Μολδαβία και η Γεωργία υποστηρίζοντας ότι είναι υπό την απειλή της Ρωσίας και τόνισε σε ότι αφορά την Ουκρανία ότι «αντιδράσαμε γοργά και με ενότητα» ενώ μίλησε και για ενίσχυση του πακέτου κυρώσεων στη Λευκορωσία ως χώρα συμμάχου της Ρωσίας.

Κάνοντας λόγο για «στρατηγική πυξίδα» έδωσε μια εντελώς νέα διάσταση στα περί ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης λέγοντας ότι «η Γερμανία θέλει να αυξησει τις αμυντικές της δυνατότητες». Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει με το σύνολο της ΕΕ, «να δαπανήσουμε περισσότερα και καλύτερα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή» ήταν το μήνυμα του Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι κυρώσεις θα έχουν συνέπειες»

Ωστόσο ο Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποιήσε ότι «αυτό θα έχει τίμημα. Οι κυρώσεις θα έχουν συνέπειες. Είναι καλύτερο να το εξηγήσεις στην κοινή γνώμη ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τώρα. Να το αντιμετωπίσουμε αυτό με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Γυρνάμε σελίδα στην ιστορία μετά το Β’ παγκόσμιο πολέμο και τον ψυχρό πόλεμο. Οι σχέσεις με τη Ρωσια δεν θα καθορίζεται μόνο με το εμπόριο. Θέλουμε να αμυνθούμε έναντι του καθεστώτος Πούτιν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους