Στη νέα εργαλειοθήκη της Ευρ. Επιτροπής που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα παρέπεμψε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. τα κράτη – μέλη για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση, τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Όπως επισήμαναν χθες, μετά το τέλος του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας Μπάρμπαρα Πομπιλί οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα και τα κράτη – μέλη θα μπορούν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις περιορισμού των επιπτώσεων από τη νέα και επικαιροποιήμενη εργαλειοθήκη της Ευρ. Επιτροπής.

Το έκτακτο συμβούλιο των 27 υπουργών, στο οποίο από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απασχόλησαν κυρίως δύο μεγάλα θέματα: Η παροχή στήριξης στην Ουκρανία για την ηλεκτροδότηση της καθώς και η ετοιμότητα των χωρών να αντιμετωπίσουν «πιθανά αντίμετρα της Ρωσίας με τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου», όπως τόνισε η κ. Σίμσον κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της.

 Ηλεκτροδότηση της Ουκρανίας

 Σε σχέση με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. έκανε γνωστό ότι οι 27 υπουργοί αποφάσισαν και ζήτησαν από τον Ευρωπαίο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO–E) να συγχρονίσει το δίκτυο ηλεκτρισμού των 27 με εκείνα της εμπόλεμης χώρας αλλά και της Μολδαβίας. Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία έχει διακόψει τη διασύνδεση του δικτύου της με τα αντίστοιχα των δύο ευρωπαϊκών χωρών. Η κ. Σίμσον είπε ότι απαιτούνται τεχνικές ενέργειες και θα είναι εφικτός ο συγχρονισμός σε λίγες εβδομάδες.

 Σε ετοιμότητα

 Ως προς το θέμα της ασφάλειας εφοδιασμού της Ε.Ε., η κ. Σίμσον τόνισε ότι οι υπουργοί διαβεβαίωσαν για την ετοιμότητα των εναλλακτικών σχεδίων προμήθειας φυσικού αερίου των χωρών τους, ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη πληρούν και τα απαιτούμενα αποθέματα ασφαλείας πετρελαίου διάρκειας 90 ημερών. Ορισμένοι υπουργοί δήλωσαν, μάλιστα, έτοιμοι να αποστέλουν και ποσότητες καυσίμων στην Ουκρανία, όπως και λοιπό εξοπλισμό για την ηλεκτροδότηση της χώρας.

Η Επίτροπος τόνισε επίσης πως οι χώρες της Ε.Ε. έχουν εφοδιαστεί με ποσότητες LNG καθώς οι ποσότητες εισαγωγής αυξήθηκαν κατά 10 δις. κυβικά μέτρα ανά μήνα το τελευταίο διάστημα. Η ίδια τόνισε την ανάγκη αναπλήρωση των αποθηκευτικών χώρων καθώς όπως παρατήρησε η πληρότητα τους ήταν στο τέλος της χειμερινής περίοδου στο 18% από 30%.    

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια