Με τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της ολιγαρχικής ελίτ της Ρωσίας να κλιμακώνονται, ο στενός και ιδιαίτερα πλούσιος κύκλος του Πούτιν έχει ξεκινήσει ήδη να τάσσεται κατά της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Παρόλο που κανένας δεν αναφέρεται ευθέως στον Ρώσο πρόεδρο, oι διαφωνίες μεταξύ όσων κατέχουν υψηλό προφίλ στη Ρωσία (πολλοί εκ των οποίων διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο) δείχνουν το χάσμα απόψεων που επικρατεί.

Σύμφωνα με το CNBC, ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας Alfa Bank, στη Ρωσία, Μικαΐλ Φρίντμαν, τάχθηκε δημοσίως εναντίον των ενεργειών του Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα αυτά «τραγωδία» και «αιματοχυσία».

Ακόμη, με επιστολή του προσωπικό της εταιρείας επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων, LetterOne, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι: «Είναι πεπεισμένος ότι ο πόλεμος δεν είναι η λύση», ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι νιώθει αρκετά δεμένος και με τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό και θεωρεί τα σημερινά γεγονότα τραγωδία και για τους δύο λαούς.

Συνεχίζοντας προσέθεσε: «Δεν κάνω πολιτικές δηλώσεις. Είμαι επιχειρηματίας και έχω ευθύνη απέναντι σε χιλιάδες υπαλλήλους στη Ρωσία και την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι ο πόλεμος δεν είναι η λύση. Αυτή η κρίση θα στοιχήσει ζωές και θα καταστρέψει δύο έθνη που είναι σαν αδέλφια εδώ και εκατοντάδες χρόνια».

Η αντίδραση των ολιγαρχών στις κυρώσεις

Τη Δευτέρα, η Δύση επέβαλε κυρώσεις εναντίον σημαντικών επιχειρηματιών της Ρωσίας, με σκοπό να πληγεί η οικονομία της χώρας ως απάντηση στη ρωσική προκλητικότητα.

Μερικοί από τους επιχειρηματίες που επηρεάστηκαν είναι και ο Φρίντμαν, μαζί με τον συνέταιρό του, Πέτρ Άβεν, ο «μεγιστάνας του χάλυβα» Αλεξέι Μορντασόφ, καθώς και άλλοι πολλοί πλούσιοι Ρώσοι ολιγάρχες.

Οι εν λόγω επιχειρηματίες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με τις κυρώσεις αυτές, τις οποίες χαρακτήρισαν άδικες, ενώ, παράλληλα, ανέφεραν ότι οι κυρώσεις εναντίον τους δεν έχουν κάποια λογική, καθώς οι ίδιοι δεν έχουν καμία συσχέτιση με τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Επιπροσθέτως, ο Ρώσος ολιγάρχης, Όλεγκ Ντερίπασκα, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Telegram ότι: «Η ειρήνη είναι πολύ σημαντική! Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το γρηγορότερο δυνατόν!»

Παράλληλα, ο δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της τράπεζας Τinkoff, Όλεγκ Τινκόφ, χαρακτήρισε τα γεγονότα στην Ουκρανία «αδιανόητα και απαράδεκτα» και προσέθεσε ότι «τα κράτη θα έπρεπε να επενδύουν χρήματα στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όχι στον πόλεμο».

Άλλες προσωπικότητες κατά των εχθροπραξιών

Άλλες προσωπικότητες που τάχθηκαν εναντίον του πολέμου είναι ο Ντμίτρι Μουρατόφ, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το 2021, και η ηθοποιός, Λίγα Αχετζάκοβα. Και οι δύο έκαναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Πολλοί από τους ολιγάρχες έχουν δει το καθαρό τους εισόδημα να μειώνεται στο ήμισυ εξαιτίας των κυρώσεων, με αποτέλεσμα εκτιμώμενες συνδυασμένες απώλειες 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή