Για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.

Η Ελλάδα υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – όπως προκύπτει από την συνομιλία που είχε το πρωί του Σαββάτου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky- επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας. Μια καθαρή θέση που δεν επιδέχεται παρερμηνειών και παρανοήσεων. Με το ίδιο καθαρό τρόπο ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και υπέρ μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. «Η ανάγκη η Ευρώπη η ίδια να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και τα κράτη μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα, αποτελεί πια μια αδήριτη πραγματικότητα και θα αποτελέσει και ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Εμείς, εξάλλου, ήδη έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε». Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδύασε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους καταναλωτές και επιχειρήσεις με την δέσμευση ότι «η μετάβαση προς την πράσινη οικονομία δεν πρέπει να επιβραδυνθεί, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί με έναν τέτοιο τρόπο, όμως, που δεν θα πλήξει τα ασθενέστερα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις». Όπως τόνισε, «η φθηνότερη πηγή ενέργειας σήμερα είναι η πράσινη ενέργεια. Και χρέος μας είναι να διευρύνουμε όχι μόνο τις πηγές ενέργειας ως προς την παραγωγή, αλλά και την τροφοδοσία μας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα σε φυσικό αέριο, μειώνοντας την εξάρτησή μας από τη Ρωσία».

Η πρόβλεψη του πληθωρισμού δεν είναι εύκολο εγχείρημα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας για μια ακόμη φορά αυτήν την εβδομάδα – με τη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters και στους δημοσιογράφους Francesco Canepa και Balazs Koranyi- συνέστησε ψυχραιμία και ακόμη καλύτερα, την υιοθέτηση μιας «προσεκτικής στάσης».

Μάλιστα, ο ίδιος απάντησε σε όλους όσοι βιάζονται να μιλήσουν εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το γεγονός στα οικονομικά μεγέθη και κυρίως στον πληθωρισμό. Ένα απόσπασμα από την απάντηση του σε σχετικό ερώτημα για τις προβλέψεις έχει ως εξής: «Η πρόβλεψη του πληθωρισμού δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Τα Οικονομικά δεν είναι μια αυστηρά θετική επιστήμη, το ίδιο ισχύει και για τη νομισματική πολιτική. Είναι και τέχνη και επιστήμη. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα είχαμε πανδημία; Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ισχυρές διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς; Και τώρα έχουμε μια γεωπολιτική διαταραχή που πλήττει την πλευρά της προσφοράς. Δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Σήμερα υπάρχει αβεβαιότητα, που δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα οικονομετρικά μας υποδείγματα. Δεν είναι κάτι που έχει σχέση με την ικανότητα των στελεχών μας. Έχουμε τα καλύτερα υποδείγματα στον κόσμο και την καλύτερη επιστημονική υποστήριξη στον κόσμο, αλλά η πρόβλεψη του πληθωρισμού εξακολουθεί να μην είναι μια αυστηρά θετική επιστήμη και εμπεριέχει στοιχεία αξιολογικής κρίσης».

Συμβάσεις ωρίμασης έργων

Σταθερή ταχύτητα για τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF), που λειτουργεί ως διακριτός λειτουργικός κλάδος δραστηριότητάς του ΤΑΙΠΕΔ για την έγκαιρη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Την εβδομάδα που πέρασε από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν δύο υπουργοί της κυβέρνησης και έβαλαν τις υπογραφές τους σε ισάριθμες συμβάσεις έργων αρμοδιότητας των υπουργείων που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Την περασμένη Τρίτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και ο και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης υπέγραψαν τη σύμβαση για την ωρίμαση του έργου «Χρηματοδότηση, Μελέτη, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση του κτηρίου του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών» που είναι ενταγμένη στο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Πάνος Σταμπουλίδης, υπέγραψαν τη σύμβαση για τα «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα».

Οι ισχυρές επιδόσεις

Ο Όμιλος ΟΤΕ παρουσίασε τα αποτελέσματα του για το 2021 και με αυτήν την αφορμή ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Μιχάλη Τσαμάζ έστειλε το δικό του μήνυμα: «Με ισχυρές επιδόσεις στο τέταρτο τρίμηνο, κλείνουμε δυναμικά μια πολύ σημαντική χρονιά, κατά την οποία πετύχαμε αξιοσημείωτη αύξηση των εσόδων μας και, κυρίως, της λειτουργικής μας κερδοφορίας.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα σε όλες τις επιμέρους δραστηριότητές μας αυξήθηκαν σημαντικά. Αυτό αντανακλά την ισχυρή ανταγωνιστική θέση που έχουμε δημιουργήσει, επενδύοντας συνεχώς κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, για να διασφαλίσουμε την άριστη εμπειρία των πελατών μας και την αποτελεσματικότητα των δικτύων μας. (…) Θέτουμε τις βάσεις για σταθερά ισχυρές επιδόσεις και τα επόμενα χρόνια. Επιταχύνουμε δυναμικά την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, επεκτείνουμε το δίκτυο 5G με γρήγορους ρυθμούς, ενισχύουμε τις εμπορικές μας δραστηριότητες και βελτιώνουμε συνεχώς τη λειτουργική μας αποτελεσματικότητα. Επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας σε αυτούς τους τομείς γιατί είναι καθοριστικοί τόσο για το δικό μας μέλλον, όσο και για την ανάπτυξη των αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε».

Ένας πράσινος ενεργειακός όμιλος

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης σχολιάζοντας τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, έκανε τις εξής επισημάνσεις:

  • «Το 2021 ήταν ένα έτος ορόσημο για τα ΕΛΠΕ, προχωρήσαμε σε πολύ σημαντικές τομές που επανακαθορίζουν τη στρατηγική μας και το μετασχηματισμό σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό όμιλο. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το Vision 2025, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διακυβέρνησης και η επιτυχής ολοκλήρωση της εταιρικής αναδιάρθρωσης και η αλλαγή στρατηγικής έμφασης στην ανάπτυξη πράσινης ενέργειας έτυχαν καθολικής αποδοχής από όλη την αγορά τους μετόχους, τους ομολογιούχους, αλλά και τους πιστωτές, καθώς και στήριξης από τα στελέχη μας. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό ο Όμιλος θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην ενεργειακό αγορά, με κεντρικό στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030 και τη σταδιακή ενεργειακή μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας και πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα».
  • «Σε αυτό το πλαίσιο, με συνολικές επενδύσεις για το 2021 ύψους €400 εκατ. εκ των οποίων το 60% αφορά ανάπτυξη σε πράσινη ενέργεια, ενώ άλλο ένα 10% αφορά σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις μας, προχωράμε γρήγορα στην υλοποίηση αυτού του πλάνου. Ήδη, το γεγονός ότι μέσα στο τελευταίο χρόνο διαμορφώσαμε χαρτοφυλάκιο 0,3GW ΑΠΕ σε λειτουργία, από τα οποία 0,2 GW ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε ΑΠΕ στην χώρα μας, δείχνει ότι ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα να κινηθεί γρήγορα και δυναμικά στο χώρο αυτό.
  • «Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού όπου είναι σε εξέλιξη ένα μακρόχρονο φιλόδοξο σχέδιο, σε θέματα οργανωτικής ευελιξίας και εμπορικής ανάπτυξης εκτός Ελλάδος».
  • «Όπως είχαμε δεσμευτεί, το 50% των αναμενόμενων εσόδων από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα διατεθεί για πληρωμή έκτακτου μερίσματος εντός του 2022».

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου 2022, καλύφθηκε πλήρως, σε ποσοστό 100% με την καταβολή μετρητών. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καταρχήν καλύφθηκε από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης 396 μετόχων (ποσοστό 76,4583% με την καταβολή συνολικού ποσού 1.190.849,90 ευρώ), ενώ ποσοστό 23,5417% έμειναν αδιάθετες. Οι 873.013 αδιάθετες μετοχές, διατέθηκαν προς ικανοποίηση των προεγγραφών οι οποίες έγιναν από 165 μετόχους για επιπλέον μετοχές (πέραν αυτών που δικαιούνταν από το ασκηθέν δικαίωμα προτίμησης).

Ο Πύργος του Πειραιά

Την εβδομάδα που πέρασε μεταξύ της PIRAEUS TOWER Α.Ε. και της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. υπεγράφη η σύμβαση για τη Β’ φάση των Οικοδομικών και Η/Μ εργασιών αποπεράτωσης κοινόχρηστων εγκαταστάσεων, υπογείων, δώματος και περιβάλλοντα χώρου του Πύργου Πειραιά. Η συμφωνία αυτή αποτελεί επέκταση της από 6 Αυγούστου 2021 υπάρχουσας σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και προβλέπει επιπλέον κατασκευαστικό αντικείμενο προϋπολογισμού 26.187.673,55 ευρώ και παράδοση την 30η Ιουνίου 2023. Ο Πύργος του Πειραιά με 22 ορόφους και ύψος 88μ. θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Το έργο προορίζεται για χρήση γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και χώρων εστίασης σε συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories