Ενδεικτικό της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός λαός μετά από 17 ημέρες ανελέητου πολέμου είναι ότι ακόμα και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα στην Ουκρανία και ότι είναι «καταστροφική» σε ορισμένες πόλεις, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.
“Η κατάσταση στην Ουκρανία, δυστυχώς, συνεχίζει να επιδεινώνεται γρήγορα και, σε ορισμένες πόλεις, έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις”, δήλωσε ο στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ρωσικές κατηγορίες στους Ουκρανούς «εθνικιστές»
Ο Ρώσος στρατηγός, ο οποίος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις τηρούν την κατάπαυση του πυρός, κατηγόρησε τους Ουκρανούς “εθνικιστές” ότι υπονομεύουν τις κατοικημένες περιοχές και καταστρέφουν βασικές υποδομές όπως οι δρόμοι και οι γέφυρες, στερώντας από τους αμάχους οδούς διαφυγής και αφήνοντάς τους χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη, βασικό λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, όπου είναι παγιδευμένοι “εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και αλλοδαποί”, συνέχισε ο Μιζίντσοφ, κατηγορώντας τους Ουκρανούς “εθνικιστές” για αυτή την κατάσταση, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters που επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ρωσικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν σφοδρούς βομβαρδισμούς. Η Ουκρανία έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν σέβονται πάντα τις εκεχειρίες, ώστε οι άμαχοι να μπορούν να φεύγουν μέσω των διαδρόμων διαφυγής.
Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν προηγουμένως τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβαρδίζουν τους δικούς τους ανθρώπους και στη συνέχεια προσπαθούν να κατηγορήσουν τη Μόσχα, ισχυρισμούς που το Κίεβο και οι δυτικές χώρες απέρριψαν.
13.000 άμαχοι «δραπέτευσαν» από την κόλαση του πολέμου
Περίπου 13.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας το Σάββατο, όπωςδήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσιουκ, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο της προηγούμενης μέρας.
Η ουκρανή αντιπρόεδρος είπε σε ένα διαδικτυακό μήνυμά της ότι κανείς δεν κατάφερε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης και κατηγόρησε ταρωσικά στρατεύματα για την παρεμπόδιση των αμάχων, κάτι που δεν παραδέχεται η ρωσική πλευρά.
Νέα βοήθεια από τις ΗΠΑ
Νέα βοήθεια ενέκριναν σήμερα οι ΗΠΑ για την Ουκρανία, και θα περιλαμβάνει την αποστολή αντιτεθωρακισμένων, αντιαεροπορικών συστημάτων και φορητών όπλων, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ωστόσο άμεση ήταν η ρωσική αντίδραση με προειδοποίηση που αυτή τη φορά στράφηκε ευθέως κατά της Δύσης και την οποία εξαπέλυησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος διαμήνυσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να ανοίξουν πυρ κατά των δυτικών κονβόι που μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία.
«Στέλνοντας (στην Ουκρανία) όπλα από πολλές διαφορετικές χώρες δεν είναι απλά μια επικίνδυνη κίνηση, είναι κάτι που μετατρέπει τα κονβόι των όπλων σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους» σχολίασε κ. Ριάμπκοφ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, επισημαίνοντας δε, πως η Μόσχα έχει προειδοποιήσει σχετικά τις ΗΠΑ, που θα έχουν και την ευθύνη για ότι συμβεί!
Ετοιμη για διαπραγμάτευση η Ουκρανία
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ακομμάτιστη, μη κερδοσκοπική οργάνωση Renew Democracy Initiative, ο Κουλέμπα δήλωσε ότι θα σώζονταν ζωές αμάχων εάν η Ουκρανία είχε μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα επιθετικά αεροσκάφη για να καταστρέψει μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Πρόεδρος της Renew Democracy Initiative είναι ο Ρώσος τέως παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα, αφήνοντας χαραμάδα αισιοδοξίας για διέξοδο από τη φρίκη του πολέμου που μαίνεται για 17η ημέρα.
Ειδικότερα ανέφερε ότι η Μόσχα έχει μια «εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση», καθώς προηγούμενος το μόνο που έκανε ηταν να «θέτει τελεσίγραφα» στις συνομιλίες της με τους Ουκρανούς.
Οταν ρωτήθηκε για δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, ο οποίος είχε μιλήσει για “προόδους” στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε “ικανοποιημένος που έλαβε ένα σήμα από τη Ρωσία”.
Ο Ζελένσκι, χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ. Κάλεσε επίσης τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σόλτς αντίστοιχα, οι οποίοι στη συνέχεια μίλησαν τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ, ξεκαθάρισαν ότι προτίθενται να λάβουν διπλωματικά μέτρα τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση θα θεωρούσε χρήσιμα, όπως τόνισε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Δύση θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
«Εάν υπάρχουν διπλωματικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμα, είμαστε έτοιμοι να τα λάβουμε», είπε ο εκπρόσωπος.
Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Κίεβο ο ρωσικός στρατός
Έτοιμες να εισβάλλουν στο Κίεβο φαίνεται πως είναι οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς στα βορειοανατολικά και τα ανατολικά περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας μαίνονται μάχες και ακούγονται εκρήξεις.
Ο κύριος όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, στοιχεία της μεγάλης ρωσικής φάλαγγας έχουν διασπαρεί βορείως του Κιέβου, «πιθανώς για να υποστηρίξουν μια ρωσική προσπάθεια να περικυκλωθεί η πόλη».
Κεντρικές πόλεις σφυροκοπούνται σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας και υπάρχουν αναφορές ότι έχουν πληγεί δομές αμάχων.
Στη Μαριούπολη, βομβαρδίστηκε τζαμί που φιλοξενούσε τουλάχιστον 80 αμάχους, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Νωρίτερα οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.500 άνθρωποι στη Μαριούπολη. Επίσης ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι περίπου 1300 είναι οι νεκροί ουκρανοί στρατιώτες από τις πολυήμερες συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό.
Πλήρως κατεστραμμένη φέρεται να είναι η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.
Οι μάχες όμως, συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.
Latest News
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.