Της «αμπελοφιλοσοφίας» το ανάγνωσμα θέλει κάθε κίνηση που κάνει ο Πρωθυπουργός να αποτελεί σήμα για εκλογές. Μειώνει τον ΕΝΦΙΑ, εκλογές. Δίνει μερικά ευρώ σε ευάλωτους, εκλογές. Ανακοινώνει μέτρα για την ενέργεια, εκλογές. Ασχετο ότι ανακοινώνει ενισχύσεις για το ενεργειακό κόστος κάθε μήνα. Κάθε μήνα, για όλους αυτούς, οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού αποτελούν ξεκάθαρο σήμα εκλογών. Χαμηλώνουν τη φωνή και μας λένε ψαγμένα, θα γίνουν… σίγουρα στις 22 Μαΐου, άντε στις 5 Ιουνίου, το αργότερο στις 11 Σεπτεμβρίου.
Το θέμα είναι πότε πρέπει να γίνουν εκλογές και αν αυτές είναι χρήσιμο να γίνουν σε αυτή τη συγκυρία ή πρέπει να πάνε αργότερα, στον κανονικό τους χρόνο.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή τους επόμενους 14 μήνες θα γίνουν εκλογές. Είναι συνταγματική επιταγή.
Να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμα. Στην κανονική οικονομία, δηλαδή στην ιδιωτική οικονομία, στις επιχειρήσεις οι άνθρωποί τους ακούν για εκλογές στην Ελλάδα και βγάζουν «εξανθήματα». Εχουν συνηθίσει να παγώνουν τα πάντα. Υπουργοί και μαζί τους, άνευ λόγου, οι υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς, οι διευθυντές των υπουργείων σταματούν κάθε δραστηριότητά τους. Μια άτυπη περίοδος διακοπών, σαν παύση στον χρόνο, στην όποια κανονική λειτουργία του ελληνικού κράτους ξεκινά με τη φήμη των εκλογών και ολοκληρώνεται μερικούς μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Σε κάθε τετραετία, αν και σπανίως οι ελληνικές κυβερνήσεις τιμούν τη δέσμευση της τετραετίας, υπάρχει ένα διάστημα 9 έως 12 μηνών, που δεν γίνεται τίποτα. Εθιμικώ δικαίω αδράνεια.
Ως εκ τούτου όλη η οικονομία, οι επιχειρήσεις, έχουν προαποφασίσει διαχρονικά ότι η προηγηθείσα φημολογία και η προκήρυξη εκλογών είναι ένα αρνητικό οικονομικό γεγονός. Δεν τις θέλουν. Κάνουν κακό στις δουλειές. Κάνουν κακό στα έσοδα. Κάνουν κακό στις θέσεις εργασίας. Νομοσχέδια με σημαντικές μεταρρυθμίσεις πάνε για αργότερα. Αποφάσεις που ήταν έτοιμες προς έκδοση τις σκέφτονται δεύτερη φορά και συνήθως τις μεταθέτουν για το μέλλον. Το δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος, γίνεται ακόμα πιο δυσλειτουργικό.
Την ίδια στιγμή η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει να τελειώσουν τη δουλειά τους οι πολιτικοί και να δώσουν το σήμα επαναλειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Μια συμφέρουσα επενδυτική απόφαση που ελήφθη σε έναν συγκεκριμένο χρόνο, σε έναν άλλο κατά πολύ μεταγενέστερο, μπορεί να μην έχει νόημα. Και αυτό είναι κάτι που έχουμε ζήσει επαναληπτικά πολλές φορές.
Η συγκυρία επίσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πρόωρες εκλογές. Φανταστείτε απλά να κάνουμε εκλογές τον Μάιο, με την ορισθείσα διαδικασία της απλής αναλογικής. Να ορκισθεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση για έναν μήνα ή για 40 μέρες, μέχρι να γίνουν νέες εκλογές με το πλειοψηφικό σύστημα. Σε αυτό το διάστημα είναι πιθανό να συνεχίζεται το πρόβλημα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και μαζί οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Είναι επίσης πιθανό μετά τις εκλογές στη Γαλλία να έχουν εκκινήσει οι συζητήσεις για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη. Είναι δηλαδή κάτι παραπάνω από πιθανό να «μοιράζεται» ο κόσμος διεθνώς, να καθορίζεται το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και εμείς να μην έχουμε καν κυβέρνηση που να μπορεί να πάρει αποφάσεις.
Ισως ένα από τα στοιχήματα αυτής της κυβέρνησης είναι να δείξει ότι έχει κάτι αλλάξει και στο πώς κάνουμε και κυρίως το πότε κάνουμε εκλογές στην Ελλάδα. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να δείξει ότι έχει κάτι αλλάξει στο πώς λειτουργούμε ενώ κάνουμε εκλογές. Οτι αυτή τη φορά δεν «θα κατέβουν τα μολύβια στο τραπέζι».
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.