Οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει λόγω των ανατιμήσεων η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε αντίθεση με μια μικρή μειοψηφία (6,9%) που δηλώνει ότι δεν επηρρεάζεται ιδιαίτερα.
Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ΑΝΤ1, στην οποίαν – όσον αφορά την επίδραση των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά – το 37,9% απαντάει «δυσκολευόμαστε αλλά θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», το 39,6% απαντάει ότι «αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε βασικές ανάγκες» και το 15,5% λέει ότι «δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».
Ουσιαστικά δηλαδή το 55,1% αφήνουν ακάλυπτες βασικές τους ανάγκες ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.
Χρέη
Σε συνέχεια του παραπάνω ευρήματος, το 25,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές/οφειλές σε διακανομισμό για τους λογαριασμούς ρεύματος. Αντίστοιχα το 21,1% έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε τράπεζες και το 29,5% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ενοίκια.
Κοινώς το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά έχει χρέη στη ΔΕΗ ή άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, πάνω από το ένα πέμπτο των νοικοκυριών έχει χρέη στις τράπεζες ενώ ουσιαστικά 300.000 νοικοκυριά από ττο 1.000.000 νοικοικυριά που ζει στο νοίκι έχει χρέη προς το σπιτονοικοκύρη.
Για τον πόλεμο
Μοιρασμένα είναι τα αρνητικά συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών τόσο κατά της Ρωσίας όσο και κατά της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά αρνητικών κρίσεων, καθώς τα αρνητικά συναισθήματα των ερωτηθέντων υπερτερούν κατά πολύ των θετικών.
Ενώ και η ΕΕ ως σύνολο έχει επίσης υψηλό ποσοστό αρνητικών κρίσεων αν και δεν είναι πλειοψηφικό.
Οι ερωτηθέντες απαντούν ότι έχουν αρνητικά συναισθήματα κατά 59,5% για τη Γερμανία, 56,6% για τη Ρωσία, 50,9% για τις ΗΠΑ και 38% για την ΕΕ. Αντίστοιχα θετικά συναισθήματα προκαλούν στο 27,8% η Ρωσία, στο 29,1% η Γερμανία, στο 33% οι ΗΠΑ και στο 51% η ΕΕ.
Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία η οποία συγκεντρώνει κατά 71,9% θετικά συναισθήματα και μόλις 17,5% αρνητικά. Τέλος η Ουκρανία προκαλεί κατά 64,7% θετικά συναισθήματα και κατά 20,6% θετικά συναισθήματα.
Ο εκλογικός νόμος
Μοιρασμένες είναι ουσιαστικά οι γνώμες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ελαφρύ προβάδισμα όσων τάσσονται κατά μιας ακόμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Συγκεκριμένα το 45% τάσσεται κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου ενώ υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου εκφράζεται το 44,2%. Ένα 10,8% δεν παίρνει θέση.
Σε ότι αφορά την κατανομή αυτών ποσοστών, περίπου οι δύο στους τρεις ψηφοφόφορους της ΝΔ τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου ενώ αντίστοιχα οι δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Ο ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ επίσης θέλει αλλαγή του εκλογικού νόμου ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ τάσσονται κατά 70,3% κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;