Το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία της Ευρωπαϊκή Ένωσης εκτιμήθηκε σε 29,1 ευρώ ενώ στην ευρωζώνη σε 32,8 ευρώ, έναντι 28,6 ευρώ και 32,4 ευρώ αντίστοιχα το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Τα δύο άκρα σε Βουλγαρία και Δανία
Το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας κρύβει σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας καταγράφεται στη Βουλγαρία (7,0 ευρώ) και τη Ρουμανία (8,5 ευρώ) και το υψηλότερο στη Δανία (46,9 ευρώ), το Λουξεμβούργο (43,0 ευρώ) και το Βέλγιο (41,6 ευρώ).
Η Ελλάδα κινήθηκε στην τρίτη χαμηλότερη βαθμίδα της ΕΕ με ωριαίο κόστος εργασίας στα 17,2 ευρώ, ενώ χαμηλότερά της κινήθηκαν όλες οι χώρες της Ανατολής Ευρώπης.
Το ωριαίο κόστος εργασίας στη βιομηχανία ήταν 29,1 ευρώ σε επίπεδο ΕΕ και 35,1 ευρώ στην ευρωζώνη, στον κλάδο κατασκευών 26,0 ευρώ και 29,3 ευρώ αντίστοιχα, στις υπηρεσίες 28,8 ευρώ και 31,6 ευρώ και στην μη επιχειρηματική οικονομία (πλην της δημόσιας διοίκησης) 30,3 ευρώ και 33,6 ευρώ αντίστοιχα.
Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και τα ημερομίσθια και το μη μισθολογικό κόστος (π.χ. εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές). Το μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο συνολικό κόστος εργασίας για το σύνολο της οικονομίας ήταν 24,6% στην ΕΕ και 25,1% στην ευρωζώνη. Τα χαμηλότερα ποσοστά μη μισθολογικού κόστους καταγράφηκαν στη Λιθουανία (3,7%), τη Ρουμανία (4,9%) και την Ιρλανδία (8,7%) και τα υψηλότερα στη Σουηδία (32,0%), τη Γαλλία (31,9%) και την Ιταλία (28,3%).
Η μεγαλύτερη αύξηση
Το ωριαίο κόστος εργασίας σε επίπεδο συνολικής οικονομίας εκφρασμένο σε ευρώ και συγκρίνοντας το 2021 έναντι του 2020, αυξήθηκε κατά 1,7% στην ΕΕ και κατά 1,2% στην ευρωζώνη. Εντός της ευρωζώνης, αυξήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη εκτός από την Ιταλία (-1,6%) και την Ισπανία (-0,3%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (+12,5%), την Εσθονία (+6,5%), την Κύπρο και τη Σλοβενία (+6,2% έκαστη) καθώς και τη Λετονία (+6,1%).
Για τα κράτη μέλη εκτός της ευρωζώνης, το ωριαίο κόστος εργασίας εκφρασμένο σε εθνικό νόμισμα αυξήθηκε το 2021 σε όλες τις χώρες, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+9,1%), την Πολωνία (+8,2%) και την Ουγγαρία (+7,3%). Αυξήθηκαν λιγότερο στη Σουηδία και την Κροατία (+3,0%).
Το 2021, τα περισσότερα κράτη μέλη παρατείναν την ισχύ των καθεστώτων στήριξης που εισήχθησαν το 2020 για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19 στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Τα μέτρα αυτά αποτελούνταν κυρίως από ρυθμίσεις βραχυπρόθεσμης εργασίας και προσωρινές απολύσεις που αποζημιώθηκαν πλήρως ή εν μέρει από την κυβέρνηση. Αυτά τα συστήματα καταγράφηκαν γενικά ως επιδοτήσεις (ή φορολογικές ελαφρύνσεις) με αρνητικό πρόσημο στη μη μισθολογική συνιστώσα του κόστους εργασίας.
Latest News
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.