Διάβασα και έμαθα για την νέα ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο των έργων – την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Η νέα ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίσθηκε για μετά το Πάσχα – η 5/5/2022. Η μικρή χρονική μετάθεση από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ μάλλον αισιοδοξία πρέπει να γεννά καθώς δίνει την άνεση του χρόνου να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις και να παρουσιασθεί ολόκληρη η γκάμα του ενδιαφέροντος και των ενδιαφερομένων.

Μια αναμενόμενη επιτυχία

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι πλέον μια σταθερά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης – το ίδιο και οι επιδόσεις του, οι επιτυχίες του. Γιατί η εκταμίευση των 3,6 δις ευρώ – της 1ης δόσης στη σειρά- ήταν μια επιτυχία για την πολιτική -διευθυντική ομάδα του Ταμείου αλλά και για τη χώρα που βρίσκεται σταθερά στη πρώτη ταχύτητα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να χαιρετίσει το γεγονός μέσω μιας ανάρτησης: «Μετά την προκαταβολή των €4 δισεκατομμυρίων, εκταμιεύθηκε η 1η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους €3,6 δισεκατομμυρίων. Έτσι, ξεκινούν μεγάλα έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού, σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας και σε πολλούς κλάδους, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιακή μετάβαση».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Στην ίδια κατεύθυνση και η ανάρτηση του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου: «Σε μια εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία που μεταφέρει σοβαρές πιέσεις σε κάθε εθνική οικονομία και κατ’ επέκταση σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, η Ελλάδα έλαβε σήμερα (σ.σ χτες)-μετά και την προκαταβολή των 4 δις ευρώ το φθινόπωρο του 2021- την πρώτη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Η εκταμίευση αυτή εγκρίθηκε μετά την υλοποίηση 15 κρίσιμων οροσήμων εκ μέρους της χώρας μας, όπως ορίζει η συμφωνία που έχουμε συνάψει με την ΕΕ για την υλοποίηση του σχεδίου μας. Πριν από την Ελλάδα, μόλις δύο χώρες από τις 27 της ΕΕ έχουν λάβει την πρώτη τους πληρωμή. Συνεχίζουμε έτσι την καλή παράδοση της χώρας μας ως προς τη μέγιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για τον αναγκαίο μετασχηματισμό κράτους και οικονομίας με 108 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις.

Ήδη έργα αξίας 9,3 δις έχουν ενταχθεί στο Ελλάδα 2.0 και είτε έχουν ξεκινήσει είτε βρίσκονται στο στάδιο της προκήρυξής τους.

Όλοι και όλες ωφελούμαστε από το Ελλάδα 2.0. Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα νέοι και γυναίκες, που χρειάζονται νέες δεξιότητες για να βρουν καλύτερες δουλειές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν και πρέπει να ψηφιοποιηθούν, νέοι γονείς που χρειάζονται στήριξη με νταντάδες και βρεφονηπιακούς σταθμούς για να εργάζονται με λιγότερο άγχος ως προς τη φύλαξη των παιδιών τους, νέοι αγρότες που θέλουν να παράγουν καλύτερα και πιο ποιοτικά προϊόντα, μαθητές που επωφελούνται από τις δράσεις ψηφιοποίησης των σχολείων μας. Και πολλοί άλλοι ακόμη.

Το Ελλάδα 2.0 είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που επιδιώκει να δημιουργήσει την καλύτερη εκδοχή της χώρας μας. Ειδικά σήμερα που βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με μεγάλες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, το έχουμε ανάγκη για να θωρακιστούμε και να τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η νέα φάση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έστειλε τα μηνύματα του από τους Δελφούς και το Οικονομικό Φόρουμ: «Περιορισμένες προσαρμογές θα χρειαστούν στο “Ελλάδα 2.0” λόγω ανακοστολόγησης των επενδυτικών σχεδίων από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε, λαμβάνοντας υπόψη συνθήκες κρίσης. Σχεδόν το μισό (οι επενδύσεις μέσω δανείων) είναι φτιαγμένο ώστε να προσαρμόζεται αυτόματα στα νέα δεδομένα, ενώ στο υπόλοιπο του προγράμματος θα υπάρχουν λελογισμένες προσαρμογές. Έτσι, ο συνολικός σχεδιασμός και φιλοσοφία, δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

Αντίθετα, κατηγορίες του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η πράσινη μετάβαση και επενδύσεις στην ενέργεια, θα επιταχυνθούν. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται τα επενδυτικά σχέδια, που υλοποιούνται μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, η φιλοσοφία παραμένει η ίδια, δηλαδή κίνητρα για επενδύσεις με μείωση του κόστους χρηματοδότησης και της φορολογικής επιβάρυνσης και όχι μέσω μεγάλων επιδοτήσεων. Όσον αφορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αυτό επιταχύνεται και το 2022 οι πληρωμές θα φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ, από 5 δισ. το 2021, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τμήμα των δανείων».

Ο πληθυντικός αριθμός των επωφελουμένων από τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα παραδείγματα από τα έργα, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν και βελτιώνουν τις ζωές των πολιτών διαμορφώνοντας τους όρους ενός καταλυτικού πληθυντικού αριθμού επωφελουμένων δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε δέκα – είναι εκατοντάδες και βάλε…

Τρείς ενότητες τέτοιων παραδειγμάτων

1.Η επένδυση προβλέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης όσον αφορά το περιεχόμενο, τις υποδομές και τις υπηρεσίες και συνοδεύεται από ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρύθμισης για την επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών και την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων.

Η επένδυση περιλαμβάνει τις ακόλουθες συνιστώσες: ψηφιακό περιεχόμενο στα σχολεία· ψηφιακός εξοπλισμός στα σχολεία· επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών στα σχολεία και ψηφιακές υπηρεσίες στα σχολεία.

Μεταξύ όλων αυτών η εγκατάσταση τουλάχιστον 36 000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης (συμπεριλαμβανομένων λευκών πινάκων, φορητών υπολογιστών, διαδραστικών προβολέων και εσωτερικών καλωδίων) για αίθουσες διδασκαλίας σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλάζει τα δεδομένα της διδασκαλίας στη τάξη. Ο προϋπολογισμός 148 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα στα 70 νέα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ανακοινώθηκαν μέσα στο Μάρτιο του 2022) ήταν και το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υποστήριξης εκπαιδευτικών/πυρόπληκτων μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζόμενων για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω voucher (40.500.000 €). Στην ίδια ενότητα, συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα  προμήθειας εξοπλισμού ρομποτικής και STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) για την εκπαίδευση (30.122.049 €). Είχε προηγηθεί το Ψηφιακή Μέριμνα Ι, ένα από τα πρώτα 12 έργα του Ταμείου (Ιούλιος 2021). Με το πρόγραμμα αυτό Μέριμνα, το οποίο και ολοκληρώθηκε παρείχε – με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop), στηρίζοντας έμπρακτα οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Ο Προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν  129,2 εκατ. ευρώ.

2.Το δεύτερο συνθετικό του Ταμείου είναι η Ανθεκτικότητα, μια έννοια η οποία στις μέρες μας αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, ειδικά όταν συνδέεται με Περιβάλλον, τη Διαχείριση φυσικών πόρων και τη Κλιματική κρίση. Πρωταγωνιστής σε αυτό το πλαίσιο είναι το έργο για το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.  Το έργο αφορά κυρίως στη χρηματοδότηση υλοποίησης δασώσεων και αναδασώσεων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα  και έχει προϋπολογισμό 248,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το Σχέδιο Προστασίας Δασών που έχει ως στόχο την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας ξεκινά άμεσα με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος, η θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές το 2022. Το έργο, πέρα από τις δράσεις που χρήζουν άμεσης υλοποίησης, όπως οι εργασίες καθαρισμών δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, περιλαμβάνει και άλλες δράσεις πιο μακρόπνοου σχεδιασμού, όπως η εκπόνηση μελετών Κατάρτισης Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας για 38 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Στην κρίσιμη ενότητα της Ανθεκτικότητας του Ταμείου εντάσσεται και το έργο της υπογείωσης δικτύων που έχει αναλάβει και «τρέχει» ο ΔΕΔΔΗΕ και το οποίο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά, καθώς πέρα όλων των άλλων ο περιορισμός των βλαβών που παρατηρούνται στα εναέρια δίκτυα, για παράδειγμα από έντονα καιρικά φαινόμενα, που τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στη κορυφή της ατζέντας. Μέσα στο 2022 ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει επενδύσεις ύψους 100 εκ. ευρώ για την υπογείωση περίπου 1.000 χλμ. Δικτύου πανελλαδικά, ενώ για το 2023, οι επενδύσεις θα αυξηθούν σε 150 εκ. ευρώ για την υπογείωση περίπου 1.500 χλμ Δικτύου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τέτοιου είδους έργα έχουν ξεκινήσει από τον Καλλικρατικό Δήμο της Πεντέλης και «τρέχουν» σε Δήμους της Βόρειας Αττικής. Πάντως, στο Ταμείο με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ έχουν  ενταχθεί έργα υπογείωσης 2.150χλμ εναερίου Δικτύου για την περίοδο 2022-2025, με το 30% να αφορά στην Αττική και το 28% στα νησιά.

3.Τέλος, όσον αφορά την ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας προωθείται μια μεταρρύθμιση που συνοδεύεται από έργα και επενδύσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των κέντρων υγείας και αναδιοργάνωση της δομής τους με επανεκπαίδευση του προσωπικού ώστε να δράσουν αποτελεσματικά  σαν φροντίδα πρώτης γραμμής, σε στενή αλληλεπίδραση με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη (ιδίως σε ό,τι αφορά στην προσφυγή σε νοσοκομειακή φροντίδα – gatekeeping). Παράλληλα στον σχεδιασμό δίνεται έμφαση στην φροντίδα χρόνιων νοσημάτων και την παρηγορητική φροντίδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 273 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 254 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν την μεταρρύθμιση για την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ». Με το πρόγραμμα αυτό αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής του πληθυσμού με τη δημιουργία ενός ευρύτατου συστήματος πρόληψης, πρωτοβάθμιας, δευτερογενούς και τριτοβάθμιας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories