Καθαρές κουβέντες από τον Πρωθυπουργό για τον λιγνίτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε από την ζώνη της «δίκαιης μετάβασης» στην Κοζάνη ότι η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία είναι μια προσωρινή λύση και μόνο, διευκρινίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι η αύξηση της εξόρυξης κατά 50% γίνεται προκειμένου να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό δεν ανατρέπει στο ελάχιστο τον σχεδιασμό για την πράσινη μετάβαση, ούτε αλλάζει τα πραγματικά δεδομένα για τον λιγνίτη.

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό να χύνουν κάποιοι κροκοδείλια δάκρυα. Κάποιοι κλαίνε για τον λιγνίτη όταν δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα για να προετοιμάσουν την περιοχή για τη μέρα μετά το λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι ακριβός και ρυπογόνος. Υπό κανονικές συνθήκες πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο. Πάντα ακριβότερος από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω των πολύ υψηλών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Και έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος αυτού του μεγέθους που οδήγησε το φυσικό αέριο σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά -το τονίζω- προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Σε μία αχαρτογράφητη συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Και οι όποιες μικρές, διορθωτικές παρεμβάσεις γίνουν στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος, αγαπητέ μου Υπουργέ, σε καμία περίπτωση -θα το τονίσω αυτό- δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για τη μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 και βέβαια την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ναι, για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, μεγιστοποιώντας, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο», επεσήμανε.

Στη Πόλη του Μεξικού αντί για την Αθήνα

Διαβάζω την είδηση μέσα από αναρτήσεις σε social media για την ίδρυση και λειτουργία του τρίτου Κόμβου Καινοτομίας Μηχανικής του beat (της εταιρείας startup με το ελληνικό DNA) στη Πόλη του Μεξικού και αναρωτιέμαι γιατί αυτός ο κόμβος δεν φτιάχτηκε – όπως θα μπορούσε- στην Αθήνα; Αλλά, στην ελληνική πρωτεύουσα όπου το beat άνοιξε δρόμους και έφερε διεθνείς επενδυτές ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά και κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να καταπολεμήσει νοοτροπίες που είναι πολύ πιο κοντά στον συντεχνιακό συνδικαλισμό παρά στην ποιοτική αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη/ χρήστη της πλατφόρμας.

Αλλά, ας μείνουμε στην είδηση: Στον δρόμο της καινοτομίας συνεχίζει να κινείται η εταιρία Beat (θυμίζουμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εφαρμογή κλήσης ταξί στην Ελλάδα, ενώ δραστηριοποιείται και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής), καθώς ανακοίνωσε ότι ανοίγει τον τρίτο Κόμβο Καινοτομίας και Μηχανικής (Innovation & Engineering Hub), ο οποίος θα έχει την έδρα του στην Πόλη του Μεξικό.

Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας (https://thebeat.co/en/blog/tech-innovation-and-engineering-hub-in-latin-america/?intl=1) διαβάζουμε πως το νέο Hub θα είναι χώρος ανάπτυξης καινοτόμων έργων, «με στόχο τη μείωση των τριβών στις μεταφορές των μεγαλουπόλεων της Λατινικής Αμερικής», ενώ θα συμβάλει και στη μεγαλύτερη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας, καθώς θα λειτουργήσει ως τόπος ανάπτυξης νέων λειτουργιών της εφαρμογής. Ακόμα, ο νέος Κόμβος θα συνδράμει στην ενημέρωση και αναβάθμιση των υποδομών που υποστηρίζουν πρότζεκτ της Beat, όπως το Beat Tesla, στο οποίο οι μετακινήσεις γίνονται με ηλεκτρικά οχήματα της Tesla και είναι διαθέσιμο μόνο στην Πόλη του Μεξικό.

Η πρωτιά των ΕΛΠΕ

«Το έργο αυτό συμβολίζει την πράσινη μετάβαση εντός αλλά και εκτός συνόρων. Είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη συνολικά. Παράγει ενέργεια που καλύπτει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών. Απαλλάσσει τον πλανήτη από 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στην Κοζάνη.

«Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως τα αιολικά στη θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το σχετικό νομικό πλαίσιο που θα προσδιορίζουμε τον τρόπο αδειοδότησης και υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας ως προς τα αιολικά στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, όμως, θα εξασφαλίσουμε ότι τα έργα αυτά ΑΠΕ θα γίνουν σε περιοχές όπου δεν θα έχουμε έντονες συγκρούσεις με τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως στόχος είναι «να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια από ένα θεωρητικό σχέδιο σε μία πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας».

«Αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή -και αυτή είναι η κατεύθυνση που έχω δώσει στο Υπουργείο- είναι ταχύτατα να προχωρήσουμε σε νομοθετικές παρεμβάσεις που να αφορούν την αδειοδοτική επιτάχυνση, αλλά και τη χωροταξική τακτοποίηση όλων αυτών των σχεδίων ώστε να προχωρήσουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Θα το ξαναπώ ακόμα μια φορά: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε μιλάμε για την αιολική ενέργεια, είτε μιλάμε πρωτίστως για την ηλιακή ενέργεια, είναι σήμερα η φθηνότερη και η ασφαλέστερη μορφή ενέργειας την οποία μπορούμε να παράγουμε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Οι πυλώνες της νέας Πειραιώς

Το σκέλος της αξιοποίησης επιχειρηματικών ευκαιριών ξεχωρίζει στο business plan 2022-2025 που ανακοίνωση η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Από το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα συγκρατώ τα εξής:

  • «Η Tράπεζα Πειραιώς είναι η κορυφαία εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα και ο προτιμητέος στρατηγικός σύμβουλος των ελληνικών επιχειρήσεων, με μερίδιο 25% επί των εξυπηρετούμενων δανείων και ενεργές σχέσεις με το 80% περίπου των εγχώριων επιχειρήσεων. Η Τράπεζα στοχεύει να επικεντρωθεί στους πλέον υποσχόμενους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ανθεκτικότητα, εξαγωγικό προσανατολισμό, ποιότητα και βιωσιμότητα. Υιοθετώντας προσέγγιση απόδοσης προσαρμοσμένη για την ανάληψη κινδύνων, οι τομείς στόχευσης θα είναι η μεταποίηση, ο τουρισμός και η ενέργεια, οι οποίοι αναμένεται να αντλήσουν σχεδόν το ήμισυ των νέων επιχειρηματικών δανείων κατά την 4ετία 2022-2025».
  • Ένας νέος Επιχειρηματικός Πυλώνας συγκροτείται στον Όμιλο, ο οποίος περιλαμβάνει τους τομείς διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακών συναλλαγών και private banking, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια €6 δισ. (Δεκέμβριος 2021), ώστε να αξιοποιηθεί η ισχυρή δυναμική της ελληνικής αγοράς asset management. Με την κίνηση αυτή, ο Όμιλος στοχεύει στον διπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών του έως το 2025, στηριζόμενος στο εμπορικό του δίκτυο, την τεχνογνωσία, τη βαθιά γνώση της αγοράς και των κινήτρων πωλήσεων για τα στελέχη του. Η ενσωμάτωση της Iolcus Investments AIFM στον Όμιλο Πειραιώς συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση».
  • Ο Όμιλος φιλοδοξεί να μετασχηματίσει τον τομέα διαχείρισης ακινήτων, εστιάζοντας στην εξυγίανση του ισολογισμού του από χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, στη μείωση του κόστους για υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν ακόμη αποτελεσματικότερα και στην ανάπτυξη σε τομείς με ανοδικές προοπτικές. Το νέο σχέδιο διαχείρισης ακινήτων του Ομίλου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνόλου των ακινήτων μεσοπρόθεσμα κατά €1 δισ., από €3,2 δισ. σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τα έσοδα από μισθώματα σε περίπου €60 εκατ. το 2025 από €34 εκατ. το 2021».

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε κοινοπραξία στρατηγικού χαρακτήρα με την εταιρεία Natech Α.Ε. για την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας προς πελάτες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά για την παροχή χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών.

Η νέα πλατφόρμα BankTech, η οποία συνδυάζει κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία, θα παρέχει υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τους καταναλωτές, με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο.

Η εν λόγω πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει από τον κλάδο λιανικής, με την Πειραιώς δυνητικά να συνεισφέρει πελάτες εξοικειωμένους με τα ψηφιακά μέσα, μειώνοντας σημαντικά κόστος και χρόνο εξυπηρέτησης. Επιπλέον, η αξιοποίηση της προσφοράς των ως άνω προϊόντων αναμένεται να αποφέρει επιπρόσθετα έσοδα. Οι εν λόγω ευκαιρίες μείωσης κόστους και ενίσχυσης εσόδων δεν συμπεριλαμβάνονται στο τρέχον επιχειρηματικό σχέδιο».

Προκαταβολές Πελατών για τη μελλοντική απόκτηση Οικιστικών Αναπτύξεων

Όλα στο φως. Η διοίκηση της Lamda Development έχει μια ιδιαίτερη αναφορά σε νούμερα σχετικά με τις κρατήσεις κατοικιών–διαμερισμάτων για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων επί του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας αλλά και των Παραλιακών Βιλών, τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών μέχρι στιγμής ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, «για τα διαμερίσματα του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου ¾ της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους €374εκ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

Για τις βίλες έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για όλα τα οικόπεδα, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε €190εκ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

Το κόστος κατασκευήςαναλαμβάνεται από τους αγοραστές των οικοπέδων, ενώ τα σχέδια και η επίβλεψη της κατασκευής από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ.

Για τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών / διαμερισμάτων (condos) στο παραλιακό μέτωπο, ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 οι σχετικές επαφές με ενδιαφερόμενους αγοραστές, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα ισχυρό από την πλευρά τους. Παρά τη σύντομη διάρκεια των επαφών με δυνητικούς αγοραστές, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών που αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους €42εκ, τα οποία αποτελούν περίπου 15% των συνολικών εκτιμώμενων μελλοντικών εσόδων από τις εν λόγω οικιστικές αναπτύξεις».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories