Οι κεντρικοί τραπεζίτες πληρώνουν το τίμημα του να βασίζονται υπερβολικά στον καθρέφτη (σ.σ. κοιτώντας τα πράγματα από τον εσωτερικό καθρέφτη του αυτοκινήτου). Και περισσότερο ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,5% τους 12 μήνες που έληξαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη . Ήταν το μεγαλύτερο άλμα από το 1981 και τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Ο πληθωρισμός μπορεί τώρα να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του ή κοντά. Ωστόσο, οι τιμές θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται ταχύτερα από τον στόχο της Fed για κάποιο χρονικό διάστημα, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων που βρίσκονται στο προσκήνιο. Το λάθος του Πάουελ ήταν ότι χρησιμοποίησε μια προσέγγιση που έδινε πολύ λίγη προσοχή στους δείκτες πίεσης των τιμών σε πραγματικό χρόνο.

Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ δήλωσε την Κυριακή ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% φέτος και το επόμενο έτος. Εν μέρει ευθύνονται τα απροσδόκητα σοκ, όπως τα άλματα στις τιμές της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά το ίδιο ισχύει και για το πλαίσιο πολιτικής, που ονομάζεται ευέλικτη στόχευση μέσου πληθωρισμού, που παρουσίασε ο Πάουελ το 2020. Αυτή η πυξίδα σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει μια οικονομία που δημιουργούσε πολύ μικρό πληθωρισμό και απέτυχε όταν οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται πιο γρήγορα. Οι ελλείψεις του σήμαιναν ότι οι αξιωματούχοι της Fed καθυστέρησαν να αυξήσουν τα επιτόκια και πλέον τρέχουν να καλύψουν τη διαφορά .

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Πάουελ θα αυξήσει το επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Μάιο από 0,25-0,5%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME . Και υπάρχει πιθανότητα 70% ότι το επιτόκιο πολιτικής θα φτάσει τουλάχιστον στο 2,5% μέχρι το τέλος του 2022. Ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να δικαιολογεί μια σειρά από γρήγορες αυξήσεις, η επιθετική σύσφιξη εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία, όπως αναγνώρισε ο διοικητής της Fed Κρις Γουόλερ τη Δευτέρα όταν είπε ότι ένα «εργαλείο ωμής βίας» όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσε μερικές φορές να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters βλέπουν μία στις τέσσερις πιθανότητες για ύφεση των ΗΠΑ το επόμενο έτος, αυξάνοντας τις πιθανότητες στο 40% τους επόμενους 24 μήνες.

Οι επικριτές του πλαισίου πολιτικής της Fed επεσήμαναν εκ των προτέρων το βασικό του ελάττωμα . Η στόχευση του μέσου πληθωρισμού είναι μια συνταγή για να διατηρεί κανείς την υπερβολικά χαλαρή πολιτική για πάρα πολύ καιρό και στη συνέχεια να χρειαστεί να την αυστηροποιήσει πολύ γρήγορα. Άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν ομοίως τόσο επικεντρωμένες στον χαμηλό πληθωρισμό που άργησαν να εντοπίσουν νέα προβλήματα. Δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις διαταραχές στην αγορά εργασίας και στις αλυσίδες εφοδιασμού, αντί να σκέφτονται ότι τα προηγούμενα μοτίβα θα επαναβεβαιωνόντουσαν, θα βοηθούσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν καλύτερη δουλειά στον σχεδιασμό για το μέλλον.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners