Στο κέντρο της Ελλάδας, η Χαλκίδα έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη πέρα από το μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο παλιρροϊκό φαινόμενο, για το οποίο είναι πασίγνωστη όχι μόνο στην Ελλάδα. Μια πόλη προορισμός για όλες τις εποχές κρύβει μικρούς και μεγαλύτερους πολιτιστικούς και γαστρονομικούς θησαυρούς που για να τους ανακαλύψεις δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια αλλά σίγουρα κάποιες ώρες παραπάνω παραμονής στην πόλη.

Στην ανάδειξη της ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας της Χαλκίδας και της Εύβοιας συνολικότερα στοχεύουν και οι πρωτοβουλίες του Επιμελητήριου Ευβοίας, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του , Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γεροντίτης, τονίζει ότι σκοπός του Επιμελητήριου σε συνεργασία με το Σωματείο Εστίασης Ψυχαγωγίας & Αναψυχής Ευβοίας «Ο Ξένιος Ζεύς», είναι «να αναδείξουμε με πολλές πρωτοβουλίες τον διακριτό χαρακτήρα της τουριστικής ταυτότητας της Εύβοιας αλλά και της Χαλκίδας της πόλης που έζησε για πολλά χρόνια ο Αριστοτέλης και αγάπησε πιο πολύ από όλους ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας , ένας προορισμός που υποδέχεται ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου»

«Η Εύβοια είναι πανέμορφο νησί, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, είναι πραγματικά μια μικρή Ελλάδα, ακριβώς δίπλα στην Πρωτεύουσα. Ένας προορισμός, μαζικού αλλά και εναλλακτικού τουρισμού για όλο το χρόνο, μόλις 80 χιλ. από την Αθήνα. Ένας τόπος γοητευτικός, με πολύ μεγάλη και βαθιά ιστορία, με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά. Ένας τόπος ευλογημένος με μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με ξεχωριστά και εντελώς ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα και με μια πολύ πλούσια γαστρονομική παράδοση» συμπληρώνει ο κ. Γεροντίτης και συνεχίζει «μετά την αποβιομηχάνιση της περιοχής μας αποφασίσαμε να στραφούμε στον τουρισμό και ιδιαίτερα στον εναλλακτικό, που προφέρει πολλές δυνατότητες στους επισκέπτες της πόλης και του νησιού.

Όσον αφορά την πορεία αποκατάστασης του βόρειου κομματιού του νησιού το Επιμελητήριο, διαθέτει οικονομικούς πόρους και έμπρακτη στήριξη στους επαγγελματίες που επλήγησαν.

Η Χαλκίδα και ολόκληρη η Εύβοια είναι ένας αυτάρκης νομός, με παραδόσεις και γαστρονομία με φυσικές ομορφιές. Ως επιμελητήριο έχουμε δρομολογήσει ένα σήμα ποιότητας που θα το έχουν καταστήματα με ευβοϊκή κουζίνα και προϊόντα Με τους τουρίστες στην Εύβοια να είναι 90% Έλληνες και 10% ξένοι υλοποιούμε επίσης μια σειρά αποστολών στο εξωτερικό, σε Ρουμανία, Ισραήλ , Γαλλία, ΗΠΑ, Ντουμπάι, με στόχο την προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό, επισημαίνει ο κ. Γεροντίτης.

Σημειώνεται ότι η Εύβοια και η Σκύρος προσελκύουν το 66% του τουρισμού της Στερεάς Ελλάδας, και έχουν το 80% των κλινών. Υπάρχουν 240 ξενοδοχεία με 17.000 κλίνες, 10.000 ενοικιαζόμενα καταλύματα, 35.000 παραθεριστικές κατοικίες. Η Εύβοια ενώ είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και δεύτερο της Ελλάδας κατέχοντας μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές.

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με πληθυσμό 59.125 σύμφωνα με την Ελληνική απογραφή του 2011.Βρίσκεται κτισμένη στις δύο πλευρές του Πορθμού του Ευρίπου, όπου ένα μέρος της καταλαμβάνει τμήμα της νήσου Εύβοιας, το δε άλλο έχει κτιστεί στη Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της, στον λόφο της Κανήθου, δεσπόζει το Οθωμανικό κάστρο του Καράμπαμπα, το οποίο, μαζί με τη Γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων, ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα (περίπου) ένα δεκάλεπτο στασιμότητας (παλίρροια του Ευρίπου), αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της.

Εκτός όμως από το παλιρροϊκό φαινόμενο που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στην παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας, το μεσοδιάστημα των έξι ωρών που μεσολαβούν για την αλλαγή της κατεύθυνσης των νερών μπορεί να το αξιοποιήσει για ένα οδοιπορικό γνωριμίας με την αρχαία και νεότερη Χαλκίδα.

– Το οδοιπορικό ξεκινάει από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στο κέντρο της πόλης και στην συνέχεια συνίσταται μία επίσκεψη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρέθουσα το οποίο άνοιξε πριν δυο χρόνια και στεγάζεται σε βιομηχανικό κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα και αποτελεί κηρυγμένο μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς. Στην νέα μόνιμη έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα από τα νησιά της Εύβοιας και της Σκύρου από την παλαιολιθική περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι μία επίσκεψη γνωριμίας με την ιστορία της Χαλκίδας. Στη μόνιμη έκθεση, παρουσιάζονται αντικείμενα από όλη την Εύβοια και την Σκύρο από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, που σχολιάζουν επιλεγμένες πτυχές της ιστορίας των δύο νησιών μέσα από μία δυναμική κοινωνική ερμηνεία σημαντικών, διαχρονικά, ζητημάτων. Προβάλλονται εξέχουσες πτυχές στην ιστορία της Εύβοιας όπως: ο ρόλος της Σκύρου στο εμπόριο και τη μεταλλουργία στο προϊστορικό Αιγαίο, η ευημερία του οικισμού στο Λευκαντί τον 10ο αιώνα π.Χ., η παρουσία των Ευβοέων στον αποικισμό και η διάδοση του ευβοϊκού αλφαβήτου στη Δύση, η σύνδεση του ομηρικού έπους και του αρχαίου δράματος με το ιερό της Αρτέμιδας στην Αυλίδα, το φημισμένο Νεγροπόντε ισχυρό κέντρο των Βενετών, η ακμή του Εγριμπόζ την Οθωμανική εποχή αλλά και η βιομηχανική ανάπτυξη των αρχών του 20ού αιώνα.

Ακολουθεί η επίσκεψη στο ναό της Αγίας Παρασκευής που είναι μία από τις ελάχιστες σωζόμενες ενοριακές εκκλησίες που κατασκευάστηκαν από την λατινική εκκλησία κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας. Κοντά εκεί και το Οθωμανικό Τέμενος «Εμίρ Ζαδέ», ένα από τα τεμένη που οικοδομήθηκαν κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας στη Χαλκίδα ή αλλιώς Egriboz, όπως ήταν γνωστή η πόλη εκείνα τα χρόνια. Απέναντι σώζεται επιβλητική η κρήνη του Χαλίλ, της ίδιας περιόδου. Πρόκειται για μια από τις δεκαεννιά δημόσιες κρήνες που κατασκευάστηκαν κατά την οθωμανική περίοδο και αναφέρονται επίσης από τον Εβλιγιά Τσελεμπή.

Στην ίδια περιοχή και το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας που στεγάζεται σε μέρος του θρυλικό βενετσιάνικου κάστρου της Χαλκίδας, που σώζεται μέχρι σήμερα. Το κάστρο κατεδαφίστηκε το 1890 για λόγους υγιεινής όπως είπαν τότε.

Στη συνέχεια συνίσταται μια επίσκεψή στο Φρούριο Καράμπαμπα και τον εκθεσιακό χώρο εντός του Φρουρίου. Το Φρούριο αποτελεί Οθωμανικό κάστρο του 17ου αιώνα στην ηπειρωτική πλευρά της πόλης σε λόφο της βοιωτικής ακτής ενώ στον εκθεσιακό χώρο εκτίθενται γλυπτά που χρονολογούνται από την Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή, Ενετική και Οθωμανική εποχή. Στην είσοδο του Φρουρίου βρίσκουμε το τάφο του λογοτέχνη και ποιητή και πιστού φίλου της Χαλκίδας του Γιάννη Σκαρίμπα.

Επιστροφή και πάλι στην παλαιά γέφυρα για μια γνωριμία με το παλιρροϊκό φαινόμενο παγκόσμιας μοναδικότητας που συμβαίνει στην πόλη της Χαλκίδας, το οποίο παρουσιάζεται με μοναδικό τρόπο από τον συγγραφέα – μελετητή του Μπάμπη Σφέτσα, εκεί δίπλα στη γέφυρα.

Τέλος οι πανέμορφες παραλίες της Χαλκίδας, όπως είναι οι Αλυκές περίπου 7 χιλιόμετρα έξω από την Χαλκίδα, αλλά και τα παραθαλάσσια ταβερνάκια και ουζερί στη Χαλκίδα αλλά και στη Νέα Λάμψακο και τη Νέα Αρτάκη, συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο μια πλήρη και ολοκληρωμένη τουριστική και γαστρονομική εμπειρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Ξενοδοχεία: Ποιες μεγάλες αλυσίδες παίρνουν… τα βουνά – Πού σχεδιάζουν επενδύσεις
Τουρισμός |

Ποια μεγάλα ξενοδοχεία παίρνουν τα… βουνά – Πού σχεδιάζουν νέες επενδύσεις

Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών «υποχρεώνει» τις αλυσίδες ξενοδοχείων να αναζητήσουν σε νέες περιοχές ευκαιρίες για δημιουργία νέων μονάδων – Η περίπτωση της Λάμψα και της Marriott