Την ώρα που η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν  απειλεί ότι θα ανακατευθύνει τους ενεργειακούς της πόρους προς ανατολάς καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτηση τους από τις ρωσικές εξαγωγές, δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται το πιο «αμφισβητούμενο μέτρο» για την τιμωρία της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία: ένα εμπάργκο στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα – μια κίνηση που βρίσκει ισχυρή αντίσταση εδώ και πολύ καιρό λόγω του τεράστιου κόστους της, κυρίως  για τη Γερμανία και των δυνατοτήτων της να διαταράξει την πολιτική στην περιοχή και να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «η αυξανόμενη συναίνεση γύρω από ένα βήμα που προηγουμένως θεωρούνταν πολιτικά αβάσιμο υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενώσει το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα». Και προσθέτει ότι για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους New York Times, το εμπάργκο δεν θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών μελών νωρίτερα από τον τελικό γύρο των γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου. Έτσι θα διασφαλιστεί πως η επίπτωση που θα έχει στις τιμές ενέργειας δεν θα βοηθήσει την Μαρίν Λε Πεν, πλήττοντας τις πιθανότητες επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν. Και υπογραμμίζεται πως μια τέτοια νέα αύξηση εκτιμάται πως θα αποτελούσε προεκλογικό δώρο για την Μαρίν Λεπέν σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν.

Το χρονοδιάγραμμα είναι τόσο σημαντικό όσο είναι και οι λεπτομέρειες της απαγόρευσης, καθώς είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που απαιτείται για να πειστούν και οι 27 χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν να κάνουν το μέχρι πρότινος αδιανόητο βήμα, καθώς η Ρωσία προετοιμάζει την εκ νέου επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία.

Επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η ΕΕ κινείται τώρα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός σχεδίου, που θα μπλοκάρει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών, με την υποσημείωση ωστόσο ότι αυτή η απαγόρευση θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν χώρες, όπως η Γερμανία, να βρουν εν τω μεταξύ εναλλακτικούς προμηθευτές.

Σημαντικό χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα είναι εξίσου σημαντικό με τις λεπτομέρειες του εμπάργκο και είναι ενδεικτικό του μπρα ντε φερ που απαιτείται, για να πειστούν και οι 27 χώρες της ΕΕ να προβούν σε ένα αδιανόητο μέχρι πρότινος βήμα, την ώρα που η Ρωσία προετοιμάζει μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν την άδεια να συζητήσουν το θέμα με τον Τύπο, δήλωσαν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση πως το μέτρο θα ληφθεί ακόμη και αν δεν υπάρξει «πυροδότηση» – όπως, για παράδειγμα, άλλο ένα σημαντικό γεγονός σαν τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα. Όμως, ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην απόφαση, αναφέρεται στο άρθρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ήδη προχωρήσει σε πέντε γύρους ολοένα πιο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και μετά, δέχεται πιέσεις από τους συμμάχους της – κυρίως, τις ΗΠΑ – προκειμένου να σταματήσει να «χρηματοδοτεί» το Κρεμλίνο μέσα από τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πιέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας

Υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση βρίσκεται μέρα με τη μέρα ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, με τις φωνές υπέρ της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο να αυξάνονται εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μετά το ταξίδι του στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών του γερμανικού κοινοβουλίου Μίχαελ Ροτ τάσσεται ανοιχτά υπέρ της άμεσης διακοπής των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία DLF απευθύνει έκκληση για τη σύσταση διεθνούς συμμαχίας, η οποία θα θέσει τέρμα στην εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας. «Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου. Στόχος του είναι ο αφανισμός της Ουκρανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άντον Χόφραιτερ από τους Πρασίνους, ο οποίος ταξίδεψε επίσης στο Λβιβ, τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο και για το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο θεωρεί εφικτό και διαχειρίσιμο. «Τουλάχιστον όμως αναμένω από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα άμεσο εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και το ρωσικό πετρέλαιο» αναφέρει στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse.

«Διακοπή της ροής από τη Ρωσία θα έμοιαζε με την κατάρρευση της Lehman Brothers»

Στο μεταξύ, τους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos» ο Ζαν Φρανσουά Σιρελί, πρόεδρος της θυγατρικής εταιρίας στη Γαλλία του επενδυτικού ομίλου BlackRock και πρώην επικεφαλής της γαλλικής εταιρίας φυσικού αερίου Gaz de France.

Προειδοποιεί ότι «η αγορά του φυσικού αερίου θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση με την τραπεζική αγορά κατά τη διάρκεια της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008», με μία ωστόσο μεγάλη διαφορά, αυτή της μη ύπαρξης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ενέργειας για να παρέμβει και να αποφευχθεί η καταστροφή.

Αναγκαίος ο συντονισμός

Ως προς τις ενέργειες για περιορισμό των κινδύνων, τονίζει την ανάγκη συνέχισης των συντονισμένων ενεργειών της ΕΕ καθώς, όπως αναφέρει, μία μεμονωμένη πρωτοβουλία από τη μία ή την άλλη χώρα θα κινδύνευε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την αγορά», δεδομένης της σε μεγάλο βαθμό διασύνδεσης και αλληλεξάρτησης των δικτύων φυσικού αερίου, και κρίνει επείγουσα την ανάγκη  δημόσιας παρέμβασης, σε μορφή που θα καθοριστεί, για να διασφαλιστεί η ρευστότητα της αγοράς, όπως και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Για το πλαφόν

Σχετικά με την πρόταση της Γαλλίας για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού υπογραμμίζει τη μη ύπαρξη  συναίνεσης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα την εχθρική στάση της Γερμανίας ως προς αυτό το θέμα, προτείνει ένα «συμβόλαιο διαφοράς», όπως υπάρχει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να μειωθεί η τιμή για τους καταναλωτές. «Δηλαδή, εάν η τιμή αγοράς του φυσικού αερίου είναι υψηλότερη από μια ορισμένη σταθερή τιμή, η διαφορά καλύπτεται από δημόσιο μηχανισμό και όχι από τον καταναλωτή, που πρέπει να παραμείνει ως μηχανισμός που ανταποκρίνεται σε μια μη φυσιολογική και προσωρινή κατάσταση.»

Ο ίδιος θεωρεί την παύση αγοράς φυσικού αέριου από τη Ρωσία «θεμελιώδες πρόβλημα», καθώς, όπως σημειώνει, η παραγωγή άλλων προμηθευτών δεν θα είναι επαρκής για να αντισταθμίσει για αρκετά χρόνια, τονίζοντας, ότι αυτό που πρέπει πρωτίστως να αποφευχθεί σήμερα είναι μία κατάρρευση της αγοράς, που θα οδηγούσε σε ακόμη πιο εξωφρενικές τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια