Μια ακόμη δυσοίωνη πρόβλεψη για την πορεία των πετρελαϊκών τιμών εξέδωσε η JPMorgan σε έκθεση της με σημείο κλειδί την πιθανότητα δρομολόγησης ενός εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναλύτρια Νατάσα Κάνεβα προειδοποίησε πως αν η Ένωση θελήσει πράγματι να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου θα πρέπει να είναι έτοιμη και για τις… επώδυνες συνέπειες για τέτοιας κίνησης.

Ένα πλήρες και άμεσο εμπάργκο θα στερήσει από την αγορά πάνω από 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα εκτοξεύοντας την τιμή του Brent κατά περίπου 65%, ήτοι δηλαδή στα 185 δολάρια το βαρέλι. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει εύκολα η δυνατότητα ταχείας απορρόφησης του πετρελαίου αυτού από έτερες αγορές, όπως της Ινδίας και της Κίνας.

Βεβαίως, αν το μέτρο αφορά μια σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αργό μέσα σε διάστημα κάποιων μηνών, όπως δηλαδή έχει γίνει με την σταδιακή μείωση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, οι συνέπειες θα είναι καλύτερα ελεγχόμενες προκαλώντας μικρότερη πίεση στις τιμές.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το επικρατέστερο σενάριο για την JPMorgan που θεωρεί πως αν το μέτρο δρομολογηθεί, η περικοπή θα είναι πιο συντηρητική, μειώνοντας τις ροές κατά περίπου 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ευρύτερα η μείωση των ρωσικών ροών έχει κυλήσει μέχρι τώρα σταδιακά, καθώς οι αγοραστές γυρίζουν μεν σταδιακά την πλάτη στο ρωσικό αργό, όμως η έξοδος από τα ισχύοντα, συνήθως μακροχρόνια, συμβόλαια με τις ρωσικές εταιρείες θα πάρει χρόνο. Έτσι, η JPMorgan «βλέπει» τις ρωσικές εξαγωγές να υποχωρούν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα στο μήνα, ήτοι δηλαδή 25% λιγότερο από ότι αρχικά φοβόταν. Όμως, η τάση απομείωσης είναι σαφής, καθώς η συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία ενισχύει την πίεση που δέχεται η Ε.Ε. για πιο δυναμική δράση κατά της Ρωσίας κυρίως με επίκεντρο τον ενεργειακό κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Επιδοτήσεις ρεύματος: Πώς θα ενισχυθούν 1 εκατ. επιχειρήσεις
Ενέργεια |

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Παπασταύρου: Επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ενέργεια |

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ

Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»