Αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν με πτώση άνω του 2%, τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με μικρότερες απώλειες, καθώς οι επενδυτές πλέον διχάζονται για την πιθανότητα ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,7%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να χάνει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,56% στις 7.233 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,64% στις 13.739 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,01% στις 6.206 μονάδες.Οι αγορές σταθμίζουν τα στοιχεία που υποδεικνύουν επιβράδυνση της ανάπτυξης παράλληλα με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, με τους φόβους για πιθανό «στασιμοπληθωρισμό» να εντείνονται. Την ίδια ώρα, οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το δίλημμα της αυστηροποίησης της πολιτικής προκειμένου να ελέγξουν τον πληθωρισμό, ενώ προσπαθούν να μην επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη. Και σύμφωνα με τους αναλυτές, σε αυτό το περιβάλλον, οι αγορές προσπαθούν να προστατευτούν από την πιθανή πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, προκαλώντας τριγμούς με τις κινήσεις τους.

Η εικόνα στο ταμπλό και τα μάκρο της ημέρας

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι μετοχές της BMW υποχώρησαν περισσότερο από 8%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύτηκαν χωρίς το δικαίωμα μερίσματος, ενώ η βρετανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Hargreaves Lansdown επίσης υποχώρησε 7,6%.Άνω του 2,5% ήταν η πτώση της Siemens αφού τα καθαρά κέρδη του γερμανικού κολοσσού μειώθηκαν κατά το ήμισυ στα 1,21 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, καθώς υπέστη πλήγμα 600 εκατομμυρίων ευρώ από χρεώσεις και απομειώσεις που συνδέονται με τη Ρωσία.Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Μάρτιο, αλλά αναπτύχθηκε κατά 0,8% για το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο σύνολο του. Σύμφωνα όμως με τους Βρετανούς αναλυτές, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς συνεχίζεται η κλιμάκωση του κόστους ζωής.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα βουτιά κάτω από τις 850 μονάδες

Απώλεια μίας ακόμη στήριξης ήταν ο σημερινός αρνητικός απολογισμός στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χάθηκαν και οι 850 μονάδες, υπό το βάρος της έντασης των πωλητών, ειδικά στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 846,46 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,88%, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει τα 103 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές