Αυτό σημειώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τη συμμετοχή του στη γενική συνέλευση των διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο.
Συγκεκριμένα ο υφυπουργός αναφέρει τα εξής:
«Συμμετείχα στη γενική συνέλευση των διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) που πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες στο Μαρόκο.
Πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η εισβολή στην Ουκρανία και οι τρόποι που η Τράπεζα μπορεί να στηρίξει τις οικονομίες τόσο της Ουκρανίας όσο και των άλλων χωρών που πλήττονται.
Εγκρίθηκε επίσης το στρατηγικό και κεφαλαιακό πρόγραμμα της τράπεζας έως το 2025, όπως και πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ύψους 1 δισ. ευρώ.
Για το 2021, η EBRD επένδυσε 840 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία και ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας μας.
Η συμβολή της EBRD στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας ήταν και συνεχίζει να είναι καταλυτική ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως αυτός της ενέργειας αλλά και της γενικότερης ρευστότητας στην αγορά μέσω έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως για παράδειγμα το trade facilitation για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για το 2022 και 2023, η EBRD σχεδιάζει ακόμα μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις».
Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των έργων της EBRD στην Ελλάδα:
Να σημειώσουμε εδώ, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ΕΕ, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) συστάθηκε το 1991 και έχει την έδρα της στο Λονδίνο.
Συστάθηκε προκειμένου να παράσχει υποστήριξη για τη μετάβαση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην οικονομία της αγοράς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της επεκτάθηκε αργότερα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια στις χώρες της νότιας και της ανατολικής Μεσογείου. Επί του παρόντος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.
Στους μετόχους της ΕΤΑΑ συγκαταλέγονται 65 χώρες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πολιτική εντολή της ΕΤΑΑ είναι να βοηθήσει μόνον όσες χώρες έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τις αρχές της πολυκομματικής δημοκρατίας και του πλουραλισμού.
Μολονότι η ΕΤΑΑ έχει χορηγήσει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής της στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, έχει επιδείξει επίσης μεγάλη δραστηριότητα στη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η στήριξη των τελευταίων πραγματοποιήθηκε τόσο μέσω άμεσων επενδύσεων όσο και μέσω πιστώσεων προς αυτά για τη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις. Μια άλλη σημαντική εστίαση της χρηματοδότησης της ΕΤΑΑ υπήρξε ο τομέας των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.
ΕΛΣΤΑΤ και στατιστική
Θυμάστε το έλλειμμα του 2021 το οποίο τελικά ήταν μικρότερο από τις προβλέψεις κατά 2%; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τα οποία ανακοίνωσε και η ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης υποχώρησε πέρυσι στο 7,4% του ΑΕΠ από 10,2% το 2020, το πρωτογενές έλλειμμα στο 5% από 7,2% του ΑΕΠ και το χρέος γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε σε 193,3% του ΑΕΠ από 206,3% ένα χρόνο πριν.
Μετά από λίγα 24ωρα της παραπάνω ανακοίνωσης, για κάποιο λόγο η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε ότι «οι δημοσιονομικές στατιστικές της Ελλάδος δημοσιεύτηκαν χωρίς επιφυλάξεις για 24η συνεχή φορά»
Η στήλη απευθύνθηκε στην Αρχή και ρώτησε τον λόγο που δημοσιεύει το παραπάνω δελτίο και αν υπάρχει κάποιος κανονισμός ή αν η Ελλάδα (ενδεχομένως λόγω του παρελθόντος της είναι σε κάποιο ειδικό καθεστώς). Η ΕΛΣΤΑΤ ανταποκρίθηκε άμεσα και διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται από κάποιον κανονισμό, ούτε πρόκειται για κάποιο ειδικό καθεστώς για την Ελλάδα. Η ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο κρίνει σκόπιμο να επιστήσει την προσοχή των χρηστών σε σπάνιες και αξιοσημείωτες (συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη ) επιδόσεις όπως αυτή, που αποτελούν αντικειμενικό τεκμήριο της εδραιωμένης αξιοπιστίας της ΕΛΣΤΑΤ στο ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα και συντελούν στο να καταστεί γνωστό στο ευρύ κοινό αυτό το σημαντικό γεγονός.
Απαντά επίσης ότι η δημοσίευση των δημοσιονομικών στοιχείων ενός κράτους μέλους χωρίς επιφυλάξεις από τη EUROSTAT δεν είναι ούτε ένα αυτόματο ούτε ένα δεδομένο γεγονός, όπως κάποιοι μπορεί να νομίζουν. Προκύπτει από αναλυτικές «επισκέψεις διαλόγου» της EUROSTAT με την ΕΛΣΤΑΤ που διεξάγονται δυο φορές το χρόνο, συνεχεία των οποίων ανταλλάσσονται πληροφορίες και αρχεία εργασίας επί εβδομάδες, και συνεπεία των οποίων αναλύονται και (επανα)ταξινομούνται διεξοδικά όλες οι ενέργειες και συναλλαγές που μπορεί να είχαν ή να έχουν στο μέλλον δημοσιονομικές επιπτώσεις.
“Όπως έχει δείξει η εμπειρία (ιδιαίτερα αυτή της Ελλάδας στην αρχή της οικονομικής κρίσης), η δημοσίευση των δημοσιονομικών στατιστικών ενός κράτους μέλους χωρίς επιφυλάξεις είναι απόλυτα ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση αυτού του κράτους μέλους στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου με βιώσιμους όρους”.
Latest News
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM