Οι προκλήσεις που σκιαγράφησε η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής (και όχι μόνο) οικονομίας, ήταν αρκετές για να διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο και πάλι οδεύει προς τις 850 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης κινείται αυτήν την ώρα με απώλειες 1,22% στις 856,43 μονάδες, με τον τζίρο στα 30 εκατ.

Η έκθεση για ελληνική οικονομία

Η Κομισιόν δεν είπε κάτι καινούργιο για το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο καλούνται πλέον οι ευρωπαϊκές οικονομίες να λειτουργήσουν, όμως επιβεβαίωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση των θέσεων και μείωση του ρίσκου με βάση πλέον τις νέες εκτιμήσεις.

Όπως ανέφερε η Κομισιόν, η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει αλλά να παραμείνει σταθερή, κυρίως λόγω της πλήρους ανάκαμψης του τουρισμού μέχρι το τέλος του προβλεπόμενου ορίζοντα (2023)».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να επιβαρύνει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά αυτό μετριάζεται εν μέρει από τα κρατικά μέτρα στήριξης, τα οποία όμως πρόκειται να λήξουν το 2022. Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2022.

Στο ταμπλό

Τώρα, εάν χαθούν οι 850 μονάδες, ο δρόμος για τις 820 μονάδες που αφορά στη ζώνη υποδοχής της μεσοπρόθεσμης πτωτικής φάσης είναι ανοιχτός. Και παλεύοντας με τις στηρίξεις, ο πληθωρισμός, ο πόλεμος και η αύξηση επιτοκίων συνεχίζουν να προβληματίζουν τους αγοραστές.

Σε επίπεδο τίτλων, η Πειραιώς χάνει 3,95%, με τις ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, ΟΤΕ, Εθνική, Motor Oil, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και ΑΔΜΗΕ, να δέχονται σημαντικές πιέσεις. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΕΛΧΑ και Titan. Κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders