
Ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα που επιτρέπει στους αμπελοκαλλιεργητές να παρακολουθούν την πορεία εξέλιξης της παραγωγής τους από τα κινητά τους τηλέφωνα και ενισχύει την εξωστρέφεια ανέπτυξαν και εφαρμόζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, σε συνεργασία με την ομάδα παραγωγών Γουμένισσας «Εύφορη Γη», τους οινοποιούς που δραστηριοποιούνται στο Κιλκίς και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Με τη βοήθεια αυτού του πρωτοποριακού ψηφιακού εργαλείου που αφορά στην αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα οι αμπελοκαλλιεργητές θα μπορούν να έχουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες που επικρατούν στο αμπέλι και τα δεδομένα που εισάγονται στο σύστημα, όπως υγρασία και θερμοκρασία εδάφους, υγρασία ατμόσφαιρας και θερμοκρασία αέρα. Στις άμεσες ωφέλειες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η καλύτερη διαχείριση της άρδευσης, των ασθενειών και συνολικά της καλλιέργειας.
Η παρουσίαση αυτού του ψηφιακού συστήματος πραγματοποιήθηκε στη Γουμένισσα, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γεώργιου Κεφαλά, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Γεωργαντά, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ερευνητικών φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οινοποιών, αμπελοκαλλιεργητών και στελεχών της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Βασίλης Ιωαννίδης, το 90% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης της ποικιλίας Ξινόμαυρου στην περιοχή βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας. Επίσης το 88% της ποικιλίας Νεγκόσκα πανελλαδικά καλλιεργείται στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας. Στο πλαίσιο του ψηφιακού συστήματος τα δεδομένα που συλλέγονται από τους εγκατεστημένους αισθητήρες αγρού «μεταφέρονται» στη διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και είναι διαθέσιμα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Στην παρέμβασή του ο Δρ. Ηλίας Κάλφας, από το Γραφείο Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, επισήμανε πως υπάρχει ένα πλήρες σύστημα ΙοΤ (Internet of Things) που αποτελείται από 1 Μετεωρολογικό σταθμό, 2 κεραίες LoRa, 12 πλήρεις αισθητήρες αγρού, ισχυρό λογισμικό (cloud, GP Core IoT) και εφαρμογές κινητών τηλεφώνων. Σημείωσε, επίσης, ότι «όλη η περιοχή παραγωγής καλύπτεται με σήμα LoRa και είναι έτοιμη να υποδεχτεί διασυνδεδεμένες συσκευές», ενώ τουλάχιστον 2000 αισθητήρες μπορούν να συμμετέχουν στο σύστημα με απλή τοποθέτηση στα σημεία ενδιαφέροντος, όπως είναι τα αμπέλια και τα οινοποιεία.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση