Με σημαντικά κέρδη κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, κλείνοντας μια εβδομάδα που οι μεγάλες εναλλαγές στο κλίμα κυριάρχησαν, ενώ ο τόνος από τις αγορές της Δύσης ήταν αρνητικός.

Ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο τελευταία 1,85%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech αυξήθηκε κατά 3,55%, με την Xpeng να σημειώνει άνοδο 6,49% και την Baidu να κερδίζει 4,51%.

Την αγορά επηρέασε η απόφαση της Κίνας να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς ενός έτους στο 3,7%, αλλά μείωσε το πενταετές επιτόκιο δανείων (LPR) κατά 15 μονάδες βάσης. Ήταν η δεύτερη περικοπή φέτος. «Πρόκειται για μια πολυαναμενόμενη κίνηση στο πλαίσιο των διαταραχών του Covid ενώ η μείωση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν στην αγορά», δήλωσε ο Chaoping Zhu, αναλυτής της JPMorgan Asset Management.

Τα τραπεζικά δάνεια έχουν μειωθεί απότομα, σηματοδοτώντας έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, εξήγησε ο Zhu. Η περικοπή LPR, μαζί με τη μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών τον Απρίλιο, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων και γης, πρόσθεσε ο Zhu.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας. Ο Shanghai Composite έκλεισε κατά 1,11% υψηλότερα, ενώ ο Shenzhen Component κέρδισε 1,33%. Οι μετοχές της κινεζικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Nio σημείωσαν άνοδο στο ντεμπούτο τους στη Σιγκαπούρη. Η μετοχή βρέθηκε στο +20% στο άνοιγμα, προτού εξισορροπήσει στο +1,3%.

Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,97% και ο Topix ενισχύθηκε 0,59%. Θετικά στην Ιαπωνία λειτούργησαν τα στοιχεία ότι οι βασικές τιμές καταναλωτή, που περιλαμβάνουν το κόστος ενέργειας αλλά όχι τα φρέσκα τρόφιμα, αυξήθηκαν κατά 2,1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε κατά 1,03% υψηλότερα. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi ενισχύθηκε κατά 1,68%, ενώ ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 1,44%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές