Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νευρικότητα των πρωινών συναλλαγών και να συνεχίσουν την αντίδραση μετά από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,9%, με τον κλάδο των λιανεμπόρων να κερδίζει 4,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 7.564 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,59% στις 14.231 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,78% στις 6.410 μονάδες.Σε επίπεδο τίτλων, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Millicom International με έδρα το Λουξεμβούργο κέρδισε 7,6%, ενώ η βρετανική εταιρεία ύδρευσης United Utilities υποχώρησε κατά 5,3% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του έτους χρήσης της.

Οι αναλύσεις και οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Οι επιφυλακτικές κινήσεις σήμερα έρχονται μετά από την τελευταία ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία προειδοποίησε ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη πρόκειται να υποστούν διόρθωση, καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να αυξάνονται. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΚΤ οι τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μεταξύ 0,83% και 1,17% για κάθε αύξηση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό.Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της τον Ιούλιο, με στόχο να θέσει υπό έλεγχο τον ολοένα και αυξανόμενο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 7,4% τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.Την ίδια ώρα, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου και ακούστηκαν σημαντικές αναλύσεις για το μέλλον της οικονομίας και των αγορών. Οι θεσμικοί κυρίως επενδυτές κινήθηκαν με βάση αυτές τις αναλύσεις.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ράλι εκτόνωσης

Σε μικρή απόσταση από τις 890 μονάδες έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έδειξε ότι μόλις άνοιξε η «βαλβίδα ασφαλείας» των 870 μονάδων, ήρθε το ράλι εκτόνωσης της αγοράς.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,6% στις 887,32 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές