Στα ύψη έχουν φτάσει οι τιμές των μπέργκερ στις ΗΠΑ λόγω των ανατιμήσεων και της έλλειψης πρώτων υλών. Πρόκειται για ανατιμήσεις-«βαρόμετρο» για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου τα μπέργκερ αποτελούν βασικό διατροφικό προϊόν, περίπου όπως τα σουβλάκια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Wall Street Journal», η εκτόξευση των τιμών έχει ως αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να αλλάζουν διατροφικές συνήθειες και να στρέφονται σε πιο φθηνά τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας και στις προσφορές των σουπερμάρκετ. Κάτι που επιβεβαιώνουν και στελέχη της Walmart, της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικών πωλήσεων στον κόσμο. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές του βοείου κρέατος τον Απρίλιο αυξήθηκαν περίπου 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει όλη την αγορά δεν αναμένεται να κοπάσει σύντομα, κυρίως γιατί δεν φαίνεται προοπτική αποκλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα το «κόκκινο κρέας», οι τιμές του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέβουν και άλλο όσο η διαθεσιμότητά του υποχωρεί.

Μέρος των προβλημάτων που καταγράφονται οφείλονται στο ότι μετά την πανδημία πολλές από τις μονάδες συσκευασίας κρέατος που καταλήγουν στα ράφια των σουπερμάρκετ δεν έχουν αρκετό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επεξεργαστούν τόσα βοοειδή όσα θα μπορούσαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η παραγωγή βοείου κρέατος το 2023 αναμένεται να μειωθεί κατά 7% και οι τιμές των βοοειδών αναμένεται να αυξηθούν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Βέβαια, οι βιομηχανίες του κλάδου κάνουν ό,τι μπορούν ενισχύοντας το προσωπικό στα εργοστάσιά τους και αυξάνοντας την παραγωγή.

Και κερδοσκοπία

Το θέμα του κόστους των τροφίμων και ειδικά των βοοειδών που καταναλώνονται ευρέως στις ΗΠΑ έχει αποτελέσει αντικείμενο και αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των μεγάλων παραγωγών. Λόγω της αύξησης της ζήτησης για τρόφιμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές μεγάλες εταιρείες συσκευασίας κρέατος, οι οποίες στις ΗΠΑ είναι μεταξύ άλλων οι Tyson, JBS και National Beef, είχαν παρουσιάσει αυξημένα περιθώρια κέρδους προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και πολλοί γερουσιαστές έχουν κατηγορήσει τις μεγάλες αυτές εταιρείες κρέατος ότι χρησιμοποιούν την επιρροή τους στην αγορά για να αυξήσουν τις τιμές για εστιατόρια και για σουπερμάρκετ, καθυστερώντας ταυτόχρονα τις πληρωμές στους κτηνοτρόφους, αναφέρει η «WSJ».

Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι

Οι κτηνοτρόφοι, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν χαμηλά κέρδη εδώ και χρόνια, καθώς τα ποσά που λαμβάνουν για να πουλήσουν τα βοοειδή τους από τις εταιρείες επεξεργασίας υστερούν σε σχέση με τις αυξανόμενες τιμές λιανικής του βοείου κρέατος. Καθώς τώρα αυξάνονται και οι τιμές των ζωοτροφών και μεγαλώνει το κόστος εκμετάλλευσης της γης λόγω ενέργειας και άλλων παραγόντων, πολλοί αναγκάζονται να μειώσουν τα κοπάδια τους για να αντεπεξέλθουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή