Με τον πληθωρισμό να καλπάζει σε υψηλά πολλών δεκαετιών, τα γεράκια της Federal Reserve υψώνουν τη φωνή τους και ζητούν πιο επιθετική νομισματική πολιτική.

Το μέλος της Federal Reserve Κρίστοφερ Γουόλερ, εκ των πιο επιθετικών, υπογράμμισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξάνει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κάθε φορά σε περισσότερες από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της.

«Υποστηρίζω τη σύσφιξη της πολιτικής κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης για πολλές συναντήσεις», δήλωσε ο Γουόλερ σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. «Συγκεκριμένα, δεν θα αφαιρέσω από το τραπέζι τις αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης έως ότου δω τον πληθωρισμό να μειώνεται πιο κοντά στον στόχο του 2%».

Οι συζητήσεις στη Fed

Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα νωρίτερα αυτό το μήνα, σε ένα εύρος στόχου μεταξύ 0,75% και 1%, και σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις του ίδιου μεγέθους στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η συζήτηση στη Fed έχει μετατοπιστεί στις αυξήσεις των επιτοκίων που απαιτούνται για το υπόλοιπο του έτους. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είπαν ότι θέλουν να περιμένουν και να δουν πόσο θα μειωθεί ο πληθωρισμός το καλοκαίρι πριν αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν καλό για την τράπεζα να κάνει μια παύση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου προκειμένου να δοθεί χρόνος για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των κινήσεων της Fed στην οικονομία και τον πληθωρισμό.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ δήλωσε ότι θέλει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια στο 3,5% μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που θα συνεπάγεται αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε όλες τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της Fed.

Ο Γουόλερ είπε ότι θέλει να δει την κεντρική τράπεζα να αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής της πάνω από το ουδέτερο – το επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη – μέχρι το τέλος αυτού του έτους, αλλά φαίνεται λιγότερο επιθετικός από την Μπούλαρντ .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή