Ο υψηλός πληθωρισμός προκαλεί έντονο προβληματισμό στις κεντρικές τράπεζες, με την Federal Reserve να έχει ήδη ανοίξει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, και έχει προαναγγείλει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τόσο του Ιουνίου όσο και του Ιουλίου.

Με την αγορά να έχει προεξοφλήσει την επιθετική αυτή πολιτική, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η ING, ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Fed θα πρέπει να συνεχίσει με αυξήσεις 50 μονάδων βάσης, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο -υπογραμμίζει η έκθεση- αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης.

Παύση τον Σεπτέμβριο;

Άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις αποδυνάμωσης των προοπτικών για την ανάπτυξη και οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, γεγονός που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια παύση στην αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Οι αναλυτές της ING, εμφανίζονται «αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη με ισχυρές καταναλωτικές επιδόσεις και θετικές προοπτικές για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες που δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ άνω του 4% το δεύτερο τρίμηνο».

Πιστεύουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα είναι σταθερός λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών συγκρούσεων, των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και των ελλείψεων στην αγορά εργασίας.

Έρχονται μειώσεις;

Και τονίζουν ότι το βασικό τους σενάριο προβλέπει μία ακόμα αύξηση κατά 50μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, με αυξημένες πιθανότητες να ακολουθήσουν μειώσεις κατά 25 bp στις επόμενες συναντήσεις.

Αναμένουν δε, ότι το επιτόκιο της Fed θα κορυφωθεί γύρω στο 3%, αλλά η αποδυνάμωση της στεγαστικής αγοράς, η πιο ήπια ανάπτυξη και ο φθίνων πληθωρισμός θα ανοίξουν το δρόμο για μειώσεις επιτοκίων στα τέλη του 2023.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ING τονίζει ότι έχει ξεφύγει από τη σκέψη για το αν και πότε πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια.

«Η μόνη συζήτηση φαίνεται να είναι αν η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει με αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο ή να προχωρήσει ταχύτερα με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης» αναφέρει η έκθεση.

Μάλιστα τονίζει ότι ο λόγος που η ΕΚΤ δεν προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων ήδη από την επόμενη εβδομάδα, είναι το ότι η ίδια έχει προκαθορίσει ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων και μετά θα παρέμβει στα επιτόκια. Η συνεδρίαση της 21ης ​​Ιουλίου θα είναι η κρίσιμη συνάντηση για την αύξηση των επιτοκίων.

Υπενθυμίζουν επίσης, ότι τόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν προανήγγειλαν αυξήσεις, παραβιάζοντας την παραδοσιακή επικοινωνιακή στρατηγική της ΕΚΤ να μην δεσμεύεται ποτέ εκ των προτέρων.

Ο Λέιν μάλιστα, εξήγησε τον οδικό χάρτη για την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, ανακοινώνοντας de facto το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στις αρχές Ιουλίου, αύξηση επιτοκίων 25 bp στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου και άλλη αύξηση 25 bp στη συνεδρίαση της ΕΚΤ Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ