Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα που η αμερικανική αγορά δεν έχει ξαναδεί από την δεκαετία του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80 θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της Federal Reserve. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της St Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση του πως η Τράπεζα πρέπει να κινηθεί επιθετικά για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Μέλος της ομάδας των γερακιών, ο Μπούλαρντ πρωτοστάτησε στην στροφή της νομισματικής πολιτικής της Fed, αλλά και την επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Μέχρι τώρα η Fed έχει προχωρήσει σε δύο αυξήσεις, συνολικά κατά 75 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο ενός ρυθμού που κάποια στελέχη, όπως ο Μπούλαρντ, κρίνουν ως ανεπαρκή για να κατευνάσει τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς ο δείκτης συνεχίζει να ανεβαίνει φτάνοντας τρεις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας του 2%.

Όπως εξήγησε, αν και η Fed θα πρέπει να εφαρμόσει το guidance που έχει δρομολογήσει, ουσιαστικά οι επιπτώσεις στην οικονομία και στον πληθωρισμό την έχουν ήδη προλάβει.

Ο ίδιος υποστήριξε πως θέλει να δει τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο 3,5% μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Συγκριτικά νωρίτερα η Μέρι Ντάλι, επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο και μέλος της ομάδας των περιστεριών, εκτίμησε πως ένα ουδέτερο επίπεδο για τα επιτόκια βρίσκεται στο 2,5%.

Το επόμενο συμβούλιο της τράπεζας είναι στις 14-15 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή