Ο πληθωρισμός και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καλπάζει με ταχύτατους ρυθμούς, που εγγίζουν υψηλά πολλών δεκαετιών, προκαλώντας πονοκέφαλο σε κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και νοικοκυριά.

Στην ευρωζώνη τα στοιχεία εκπέμπουν SOS και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιρρίπτουν ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά να λάβει μέτρα για να ανακόψει το ράλι στις τιμές.

Ωστόσο, αυτός καθ’ αυτός ο πληθωρισμός δεν το μοναδικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το χάσμα

Γιατί μπορεί οι τιμές στην ευρωζώνη να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά από ρεκόρ, αλλά το χάσμα μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου ποσοστού μεταξύ των 19 μελών του νομισματικού μπλοκ έχει επίσης εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η κλίμακα αυτή κυμαίνεται από το 5,6% της Μάλτας έως το 20,1% της Εσθονίας, με τη διαφορά να ξεπερνά τις 14 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την κυκλοφορία του ευρώ το 1999.

Θέμα πολιτικής

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η αναντιστοιχία αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εθνικές πολιτικές: Ορισμένες κυβερνήσεις είναι λιγότερο πρόθυμες να ρυθμίσουν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το κόστος έχει εκτιναχθεί στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και ορισμένα προσφέρουν στα νοικοκυριά περισσότερη βοήθεια από άλλα για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών.

«Είμαι σίγουρος ότι με την πάροδο του χρόνου όλοι θα νιώσουν το ενεργειακό σοκ με παρόμοιο τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν σε συνέδριο αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι. «Αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών στον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθούν στις τιμές».

Πρόσθετη πρόκληση για την ΕΚΤ

Το μεγάλο αυτό χάσμα δυσχεραίνει το έργο της ΕΚΤ, η οποία θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς να εκτροχιάσει την ανάκαμψη.

Και αυτή η εξίσωση έχεις αρκετές μεταβλητές.

Μεταξύ των μελών της ευρωπεριφέρειας, έξι έχουν ρυθμούς πληθωρισμού άνω του 10%, με επικεφαλής τα τρία κράτη της Βαλτικής που εντάχθηκαν στο μπλοκ πιο πρόσφατα.

Η επόμενη συνεδρίαση

Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 9 Ιουνίου κι εκεί όλοι περιμένουν πλέον σαφές χρονοδιάγραμμα για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι προσπάθειες αναχαίτισης των πολύ υψηλών τιμών, ιδιαίτερα καθώς το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων καλπάζουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του εμπράγκο στη Ρωσία.

Πλέον οι αγορές προεξοφλούν δύο ή τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μια. Φωνές όμως στους κόλπους της ΕΚΤ, ειδικά από τις χώρες του Βορρά όπως η Ολλανδία, δεν αποκλείουν την ανάγκη αύξηση επιτοκίων ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης στα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή