Η απόφαση του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME) να αναστείλει τις συναλλαγές νικελίου τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκρηξη στις τιμές, έχει πυροδοτήσει ένα μπαράζ μηνύσεων…

Η Jane Street Global Trading με έδρα τις ΗΠΑ μήνυσε το LME για 15,3 εκατομμύρια δολάρια, και είναι η δεύτερη εταιρεία που προχωρά σε νομική αξίωση, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Προηγήθηκε η αγωγή ύψους 456 εκατ. δολαρίων που κατέθεσε το hedge fund Elliott Associates.

Η 8η Μαρτίου

Το LME, το οποίο ανήκει στο Hong Kong Exchanges and Clearing, διερευνάται από τις ρυθμιστικές αρχές αφού ανέστειλε τη δραστηριότητα και ακύρωσε τις συναλλαγές νικελίου στις 8 Μαρτίου , όταν οι τιμές διπλασιάστηκαν σε πάνω 100.000 ο τόνος μέσα σε λίγες ώρες.

Η απόφαση να ακυρωθούν οι συναλλαγές νικελίου «κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης αστάθειας υπονομεύει σοβαρά την ακεραιότητα των αγορών και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θέτει υπό αμφισβήτηση μελλοντικά συμβόλαια», δήλωσε εκπρόσωπος της Jane Street.

Αντιδράσεις

Oι συναλλαγές επαναλήφθηκαν, μία εβδομάδα μετά. Δυστυχώς, οι προσπάθειες του LME να περιορίσει τη ζημία που προκλήθηκε από την αύξηση των τιμών νικελίου αύξησαν τη δυσαρέσκεια των παραγόντων της αγοράς.

Βάσει των δεδομένων, αυτοί που επηρεάστηκαν από τα γεγονότα είναι κυρίως οι διαχειριστές hedge fund και άλλοι χρηματοοικονομικοί επενδυτές. Όσοι στοιχημάτισαν ότι οι τιμές του νικελίου έπρεπε να αυξηθούν περισσότερο, μετά την εκτόξευσή τους σε υψηλά όλων των εποχών, στα 50.000 δολάρια ανά τόνο, στις 7 Μαρτίου, περίμεναν ένα απροσδόκητο κέρδος, όταν η τιμή έφτασε τα 100.000 δολάρια ανά τόνο. Στη συνέχεια, όμως, το LME ανέστειλε τις συναλλαγές και ακύρωσε όσες εκτιμάται ότι πλησίαζαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές