Το νικέλιο επέστρεψε. Oι συναλλαγές θα ξανανοίξουν την Τετάρτη, μία εβδομάδα μετά τη σκανδαλώδη αναστολή των συναλλαγών σε commodities στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME). Δυστυχώς, οι προσπάθειες του LME να περιορίσει τη ζημία που προκλήθηκε από την αύξηση των τιμών νικελίου μπορεί να αυξήσουν τη δυσαρέσκεια των παραγόντων της αγοράς.

Βάσει των σημερινών δεδομένων, αυτοί που επηρεάστηκαν από τα γεγονότα είναι κυρίως οι διαχειριστές hedge fund και άλλοι χρηματοοικονομικοί επενδυτές. Όσοι στοιχημάτισαν ότι οι τιμές του νικελίου έπρεπε να αυξηθούν περισσότερο, μετά την εκτόξευσή τους σε υψηλά όλων των εποχών, στα 50.000 δολάρια ανά τόνο, στις 7 Μαρτίου, περίμεναν ένα απροσδόκητο κέρδος, όταν η τιμή έφτασε τα 100.000 δολάρια ανά τόνο. Στη συνέχεια, όμως, το LME ανέστειλε τις συναλλαγές και ακύρωσε όσες εκτιμάται ότι πλησίαζαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι διαχειριστές hedge fund, όπως ο Κλιφ Άσνεs της AQR Capital Management, έχουν επικρίνει το Χρηματιστήριο ότι παρεμβαίνει σε μία θεωρητικά ελεύθερη αγορά.

Ο μεγάλος νικητής από αυτή την έκτακτη αναστολή διαπραγματεύσεων ήταν ο Xiang Guangda, διευθυντής της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής νικελίου Tsingshan, ο οποίος «σορτάριζε» 150.000 τόνους και αντιμετώπιζε επικά margin call αλλά και μία πιθανή απώλεια 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι τράπεζες που χρηματοδότησαν την Tsingshan ακολουθούν σήμερα μία κοινή γραμμή, καλύπτοντας τα margin call, τα οποία συνεχίζουν να είναι σημαντικά, παρόλο που το νικέλιο θα συνεχίσει να συναλλάσσεται στο LME στη λιγότερο αυξημένη τιμή των 48.000 δολαρίων ανά τόνο.

Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Xiang έχει τραβήξει την προσοχή και των περίπου 100 μελών του LME, μερικοί εκ των οποίων συνεχίζουν να δίνουν εντολές ο ένας στον άλλον για λογαριασμό παραγωγών, όπως ο Tsingshan. Οι παράγοντες αυτοί επωφελήθηκαν, επίσης, από την αναστολή: τέσσερις ή πέντε εξ αυτών θα είχαν χρεοκοπήσει, εάν το LME δεν είχε σταματήσει τις συναλλαγές.

Μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά, όμως, από τους όρους που έχει επιβάλει ο διευθυντής του LME, Matthew Chamberlain, πριν την επανέναρξη των συναλλαγών. Το εν λόγω Χρηματιστήριο θα απαγορεύσει την υποβολή προσφορών σε νικέλιο που ξεπερνούν το 5% ή είναι χαμηλότερες από την προηγούμενη τιμή κλεισίματος και θα εφαρμόσει μεγαλύτερο έλεγχο στα διαθέσιμα των μελών του, αλλά και στις συναλλαγές που διεξάγονται εκτός του Χρηματιστηρίου, για να εξετάσει λεπτομερώς τα short position που πλησιάζουν τα ποσά της Tsingshan.

Η προσέγγιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες των μελών. Μελέτη του LME, το προηγούμενο έτος, έδειξε ότι πολλοί εξ αυτών εκτιμούν τις ιδιαιτερότητες του χρηματιστηρίου και δεν επιθυμούν περισσότερη εποπτεία των θέσεών τους. Η τραυματική εμπειρία της περασμένης εβδομάδας ίσως να έκανε κάποιους να το ξανασκεφτούν. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένα μέλη να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με την αποχώρησή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners