Στα επίπεδα των 890 μονάδων επέστρεψε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς συνεχίζει να παλινδρομεί μέσα σε ένα στενό εύρος με τον βασικό στόχο, την ανάκτηση των 900 μονάδων να παραμένει ζητούμενο. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,94% στις 891,81 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να παραμένει κάτω από τα 58 εκατ. ευρώ.

Η ανησυχία

Το ανησυχητικό ωστόσο σήμερα ήταν ότι το ΧΑ είχε τους λόγους για να επιβεβαιώσει την παρουσία του πάνω από τις 900 μονάδες, δεδομένου του ότι μια οικονομία που “έτρεξε” με ρυθμό 7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μια δύσκολη μάλιστα χρονική συγκυρία, είναι άδικο να έχει μια αγορά σε τριψήφια επίπεδα.

Και σύμφωνα με την Trader24, ο λόγος δεν είναι άλλος, προφανώς, από την επικείμενη ανακοίνωση της μεσοπρόθεσμης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη, και απουσία άλλων σημαντικών γεγονότων, αναμένεται κάποιου είδους προεξόφληση εν ευθέτω χρόνω. Την εξίσωση περιπλέκει ακόμα περισσότερο η επίσης επικείμενη ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον μήνα Μάιο.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το δημοσίευμα των Financial Times, ότι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να υποστηρίξουν μια πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων εάν χρειαστεί, για την αντιμετώπιση του κόστους δανεισμού για κράτη μέλη με έντονο πρόβλημα, όπως η Ιταλία. Όπως αναφέρει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, η ΕΚΤ έχει επιπλέον 200 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη στήριξη

Η στήριξη αυτή είναι κρίσιμης σημασίας και για την Ελλάδα, καθώς οποιαδήποτε σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ θα επηρεάσει το κόστος δανεισμού της χώρας, άρα και των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,87%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του τελευταίου έτους.

H εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Eurobank, Alpha Bank, Λάμδα, ΔΕΗ και ΕΛΧΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο των απωλειών, ενώ ισχυρή ήταν και η πτώση σε Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια.

Από την άλλη, η Aegean έκλεισε με κέρδη 3,29%, η Jumbo ανοδικά κατά 1,27% και ο Σαράντης περιόρισε στο +0,15% στο τέλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών