Μια νέα γενιά υπερ-υπολογιστικών μηχανών, οι κβαντικοί υπολογιστές, ετοιμάζονται να φέρουν επανάσταση στην έρευνα και την τεχνολογία, «τραβώντας το χαλί» παράλληλα κάτω από όλα τα υπάρχοντα συστήματα κρυπτογράφησης και ασφάλειας. Και στον σκληρό διακρατικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη το προβάδισμα δεν διατηρούν οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη, αλλά η Ασία.

Πέρσι, το Πανεπιστήμιο του Τόκιο στην Ιαπωνία παρουσίασε από κοινού με την IBM τον νέο του κβαντικό υπολογιστή. Επρόκειτο για το δεύτερο τέτοιο σύστημα που κατασκευάστηκε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών από την ΙΒΜ, και το πιο πρόσφατο παγκοσμίως.

Το πανεπιστήμιο και η IBM ηγήθηκαν της Κοινοπραξίας Quantum Innovation Initiative μαζί με βαριά ονόματα της ιαπωνικής βιομηχανίας, όπως η Toyota και η Sony. Η τεράστια συστράτευση δυνάμεων φιλοδοξεί να απαντήσει στο «κβαντικό ερώτημα»: Στη χρήση δηλαδή της κβαντικής μηχανικής που επιτρέπει την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών διεργασιών από υπολογιστές, με τη χρήση κβαντικών bit έναντι της παραδοσιακής μεθόδου των δυαδικών bit.

Αμφισβήτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ

Η νέα τεχνολογία φιλοδοξεί να ενισχύσει την υπολογιστική ισχύ, φέρνοντας επαναστατικές ανατροπές σε σχεδόν κάθε τομέα της παραγωγής. Και, όπως σημειώνει το CNBC, η Ασία φιλοδοξεί να πάρει το προβάδισμα από τις ΗΠΑ όσον αφορά το νέο αυτό αποφασιστικό βήμα στην τεχνολογική εξέλιξη. Χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Κίνα ετοιμάζονται να πάρουν τη ρεβάνς από τις ΗΠΑ, που έχουν αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία cloud. Το Πεκίνο, συγκεκριμένα, έχει αφιερώσει τεράστια κονδύλια και διανοητική εργασία για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστικών μηχανών – και υπάρχουν συζητήσεις για το εάν και κατά πόσο η μεγάλη ασιατική δύναμη έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε ορισμένους τομείς.

Η Ινδία από την πλευρά της σκοπεύει να επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε ένα πενταετές πλάνο για την ανάπτυξη του πρώτου εγχώριου κβαντικού υπολογιστή. Στον αγώνα έχουν «ριχτεί» η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη.

Δεν αφορά το… γραφείο μας

Βεβαίως, η κβαντική τεχνολογία δεν θα απευθύνεται στους οικιακούς χρήστες, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Το πιθανότερο είναι, εκτός από την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό των προϊόντων που τελικά αγοράζουν οι καταναλωτές. Τα φάρμακα, η αεροδυναμική προσομοίωση και η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσουν άλλους σημαντικούς τομείς εφαρμογής των κβαντικών υπολογιστών.

Ασφάλεια και κρυπτογράφηση

Τέλος, η κβαντική τεχνολογία θέτει ερωτήματα για την ασφάλεια των παραδοσιακών συστημάτων, που βασίζονται στην πεπερασμένη δυνατότητα των υπαρχόντων υπολογιστών να δημιουργούν συνδυασμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» την κρυπτογράφηση. Είναι αμφίβολο αν τα συστήματα που διαθέτουμε σήμερα θα μπορούν να ανταποκριθούν στον απείρως μεγαλύτερο αριθμό διεργασιών που θα μπορεί να πραγματοποιεί ο κβαντικός υπολογιστής, μέσα σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον άγριο ανταγωνισμό κρατών και κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία