Ένα laptop δεν είναι πολυτέλεια για κανένα παιδί. Αυτή είναι η πεποίθηση του «πατέρα» της ιδέας ένα «laptop για κάθε παιδί», Μιχάλη Μπλέτσα, διευθυντή πληροφορικής στο Media Lab του MIT, ο οποίος μίλησε στο OT FORUM 2 για το όραμά του αλλά και για το πώς βλέπει το μέλλον των πολιτών στις Smart Cities.

Διαβάστε επίσης: ΟΤ FORUM 2 – Φαρμάκης: Το 2030 η Δυτική Ελλάδα θα είναι απεξαρτημένη από το ενεργειακό πρόβλημα

Όπως εξήγησε ο κ. Μπλέτσας, ο οποίος έβαλε το laptop των 100 δολαρίων σε εκατομμύρια νοικοκυριά, το Media Lab του MIT ασχολήθηκε από την αρχή σε μεγάλο εύρος και σε βάθος με τη χρήση των υπολογιστών, ξεκινώντας από τα παιδιά στην εκπαίδευση.

Αυτό που παρατήρησε η ομάδα των ερευνητών ήταν ότι ενώ πέρασαν δεκαετίες από την αρχή της δουλειάς αυτής, το κόστος των υπολογιστών δεν έπεφτε όσο γρήγορα έπρεπε να πέφτει, όσο, δηλαδή, επέτρεπε η τεχνολογία.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν τη δράση για να δείξουμε στη βιομηχανία της πληροφορικής ότι μπορεί να γίνει. Ένα λάπτοπ δεν είναι πολυτέλεια για κανένα παιδί και νομίζω ότι τα καταφέραμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτής της δράσης διανεμήθηκαν -είτε με πώληση είτε με δωρεά- περίπου 2,5 εκατ. υπολογιστές, αριθμός ο οποίος, όπως είπε, τον αφήνει ικανοποιημένο καθώς το νούμερο αυτό σηματοδοτεί την επιτυχία της δράσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις «έξυπνες» πόλεις, ο κ. Μπλέτσας υπογράμμισε ότι «μια “έξυπνη” πόλη χρειάζεται κυρίως “έξυπνους” πολίτες», τονίζοντας ότι μια τέτοια πόλη «μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε τις νοητικές μας ικανότητες, μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις βασισμένες σε πραγματικά δεδομένα». Όπως είπε, «πολίτες και διοίκηση της πόλης παίρνουν αποφάσεις παίρνουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, όσο γίνεται, με βάση τα λειτουργικά δεδομένα του αστικού ιστού».

Δίνοντας το περίγραμμα της «έξυπνης» πόλης, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να έχει μια προσήλωση περισσότερο στον άνθρωπο και λιγότερο στα εργαλεία». Ως προς αυτό έφερε ως παράδειγμα τις σημερινές πόλεις που, όπως είπε, είναι φτιαγμένες για το αυτοκίνητο, δεν έχουν πεζοδρόμια, υπάρχει έλλειψη πράσινου, ενώ ένα θέμα μεγάλο είναι αυτό της ενέργειας που έχει πολλές προεκτάσεις στις μετακινήσεις.

Από την άλλη πλευρά, πέρα από την ευθύνη των διοικήσεων, ο κ. Μπλέτσας έθεσε ως θεμελιώδες ζήτημα την ευθύνη του ίδιου του πολίτη. «Τα κοινά προβλήματα που δημιουργούμε όλοι μαζί δεν λύνονται εάν δεν συμμετέχουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «κοιτάμε περισσότερο τον δικό μας, παρά τον κοινό χώρο», ενώ «μια “έξυπνη” πόλη πρέπει να ξεκινήσει από τους κοινόχρηστους χώρους».

Τέλος, σε ερώτηση εάν ο πλανήτης μπορεί να καλύψει τη διάδοση των τεχνολογιών για όλους τους πολίτες, ο κ. Μπλέτσας υπογράμμισε ότι οι νέες τεχνολογίες είναι σαγως πιο προσιτές σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. «Μπορούμε να καλύψουμε σήμερα και τα 7 δισεκατομμύρια; Μάλλον όχι, αλλά μπορούμε να καλύψουμε τα 6,5 δισεκατομμύρια. Είναι μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με πριν από μερικές δεκατίες. Είναι μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με πριν από μερικές δεκαετίες. Η τεχνολογία πιστεύω ότι μπορεί να λύσει προβλήματα για το μεγαλύτερο ποσοστό του πλαντήτη, αλλά χρειάζεται να σκεφτόμαστε πιο μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News