Με κέρδη έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει την πρωινή του νευρικότητα και να βρει σημαντικά στηρίγματα σε δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η Εθνική και η Coca Cola. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 794,60 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ.
Αν και το ΧΑ δεν κατάφερε να δώσει το μήνυμα μιας ισχυρής αντίδρασης, εντούτοις έκανε ένα καλό κλείσιμο πάνω από τις 790 μονάδες, διατηρώντας επί της παρούσης τις στηρίξεις του. Βέβαια, το πρόβλημα του χαμηλού τζίρου παραμένει, με τις επιλεκτικές κινήσεις να εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους τίτλους.
Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, η αγορά δεν μπορεί να αλλάξει επίπεδο εάν δεν μειωθεί η αβεβαιότητα σε δύο εξωγενή μέτωπα, τα οποία ανακόπτουν τις προσπάθειες των λιγοστών έστω αγοραστών στα χαμηλά του έτους. Το πρώτο μέτωπο είναι η αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και το δεύτερο οι δευτερογενείς συνέπειες της νομισματικής σύσφιξης της αμερικανικής Federal Reserve, μία εκ των οποίων είναι και η πτώση του ευρώ.
Διαβάστε ακόμα: Βρίσκει ανοδικά στηρίγματα η Wall Street
Ναρκοθετημένο περιβάλλον
Σε ένα τέτοιο ναρκοθετημένο περιβάλλον είναι δύσκολο ο ορίζοντας των πιο ενεργών χαρτοφυλακίων να είναι μεγάλος, καθώς εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί και ο βαθμός του κινδύνου. Έτσι, οι κινήσεις και οι θέσεις ολοκληρώνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές για πολλούς τίτλους.
Διαγραμματικά η αλλαγή στην πτωτική πορεία του δείκτη θα τεθεί σε αμφισβήτηση σε κατοχύρωση και διαφυγή από το επίπεδο των 840 μονάδων. Και αυτό δεν θα γίνει άμεσα, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, καθώς οι αγοραστές επανέρχονται σε ένα χρονικό σημείο που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερο από μακροοικονομικές ανακοινώσεις στο εσωτερικό, αλλά εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένει σχεδόν όλος ο πλανήτης.
Διαβάστε ακόμα: Τα σενάρια ύφεσης και οι επιπτώσεις στις αγορές
H εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, οι Λάμδα, Jumbo, Quest, Motor Oil, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, όπως και οι Alpha Bank, Εθνική και ΕΛΧΑ. Θετική ήταν η συμβολή των ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Σαράντης, Πειραιώς, Titan, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ.
Αρνητικά έκλεισαν οι Aegean, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ. Η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 1,03% και η Eurobank έκλεισε στο -1,47%.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών