Με κέρδη έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει την πρωινή του νευρικότητα και να βρει σημαντικά στηρίγματα σε δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η Εθνική και η Coca Cola. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 794,60 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Αν και το ΧΑ δεν κατάφερε να δώσει το μήνυμα μιας ισχυρής αντίδρασης, εντούτοις έκανε ένα καλό κλείσιμο πάνω από τις 790 μονάδες, διατηρώντας επί της παρούσης τις στηρίξεις του. Βέβαια, το πρόβλημα του χαμηλού τζίρου παραμένει, με τις επιλεκτικές κινήσεις να εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους τίτλους.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, η αγορά δεν μπορεί να αλλάξει επίπεδο εάν δεν μειωθεί η αβεβαιότητα σε δύο εξωγενή μέτωπα, τα οποία ανακόπτουν τις προσπάθειες των λιγοστών έστω αγοραστών στα χαμηλά του έτους. Το πρώτο μέτωπο είναι η αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και το δεύτερο οι δευτερογενείς συνέπειες της νομισματικής σύσφιξης της αμερικανικής Federal Reserve, μία εκ των οποίων είναι και η πτώση του ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Βρίσκει ανοδικά στηρίγματα η Wall Street

Ναρκοθετημένο περιβάλλον

Σε ένα τέτοιο ναρκοθετημένο περιβάλλον είναι δύσκολο ο ορίζοντας των πιο ενεργών χαρτοφυλακίων να είναι μεγάλος, καθώς εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί και ο βαθμός του κινδύνου. Έτσι, οι κινήσεις και οι θέσεις ολοκληρώνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές για πολλούς τίτλους.

Διαγραμματικά η αλλαγή στην πτωτική πορεία του δείκτη θα τεθεί σε αμφισβήτηση σε κατοχύρωση και διαφυγή από το επίπεδο των 840 μονάδων. Και αυτό δεν θα γίνει άμεσα, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, καθώς οι αγοραστές επανέρχονται σε ένα χρονικό σημείο που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερο από μακροοικονομικές ανακοινώσεις στο εσωτερικό, αλλά εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένει σχεδόν όλος ο πλανήτης.

Διαβάστε ακόμα: Τα σενάρια ύφεσης και οι επιπτώσεις στις αγορές

H εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι Λάμδα, Jumbo, Quest, Motor Oil, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, όπως και οι Alpha Bank, Εθνική και ΕΛΧΑ. Θετική ήταν η συμβολή των ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Σαράντης, Πειραιώς, Titan, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ.

Αρνητικά έκλεισαν οι Aegean, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ. Η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 1,03% και η Eurobank έκλεισε στο -1,47%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών