Το πρόγραμμα ανάπτυξης ενός αυτό-οδηγούμενου οχήματος εκ μέρους της Apple αποδεικνύεται ότι είναι ένας δρόμος γεμάτος εμπόδια και με πολλαπλές προκλήσεις για την αμερικανική εταιρείας.
Η ιστοσελίδα Information προχώρησε στην εξιστόρηση των σημαντικότερων σταθμών στην πορεία του προγράμματος Project Titan, από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στις συνεχείς εναλλαγές των επικεφαλής του project, τις πολλαπλές αναποδιές αλλά και τις συνεχείς αλλαγές στόχων σχετικά με το τι ακριβώς θέλει να επιτύχει η εταιρεία.
Επιπλέον, η ιστοσελίδα αποκαλύπτει και αρκετές νέες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στον επικεφαλής λογισμικού της εταιρείας Κρεγκ Φεντερίγκι ο οποίος φέρεται να είναι «ιδιαίτερα σκεπτικιστής» σχετικά με το Project Titan. Μάλιστα, λόγω των αποτυχιών του προγράμματος το συγκεκριμένο στέλεχος φαίνεται ότι έχει γίνει αντικείμενο χλευασμού από τα στελέχη των υπόλοιπων τμημάτων της Apple.
Προβλήματα και τα παραλίγο ατυχήματα
Αιτία είναι τα αρκετά παραδείγματα προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα σε επίπεδο λογισμικού. Η Information αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με το φαινόμενο του «demoware», δηλαδή τα δοκιμαστικά οχήματα να αποδίδουν καλά σε προκαθορισμένες διαδρομές, αλλά γρήγορα να έρχονται αντιμέτωπα με προβλήματα κατά την πλοήγηση σε άγνωστη περιοχή, με αποτέλεσμα να πρέπει να πάρει τον έλεγχο ο «εφεδρικός οδηγός».
Διαβάστε ακόμα: Μεταγραφή… σταθερότητας για το project ανάπτυξης αυτοκινήτου της Apple
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία του δημοσιεύματος είναι ένα περιστατικό που συνέβη στις αρχές της χρονιάς με έναν δρομέα που έτρεχε στην πορεία ενός δοκιμαστικού οχήματος. Αντί το όχημα να ακινητοποιηθεί και να επιτρέψει στον πεζό να περάσει, «απλώς προσάρμοσε την πορεία του» υποχρεώνοντας τον οδηγό να πάρει τον έλεγχο και να πατήσει φρένο ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση. Στη διερεύνηση που ακολούθησε, η Apple κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο είναι ότι το αυτόνομο όχημα τελικά θα χτυπούσε τον πεζό εάν δεν επενέβαινε ο οδηγός.
Τέτοιου είδους παραλίγο ατυχήματα έχουν συμβεί σε όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αυτόνομων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Waymo, θυγατρικής της Google, αλλά το χειρότερο στην περίπτωση της Apple είναι η συχνότητα εναλλαγής των στελεχών που αναλαμβάνουν τη διεύθυνση του προγράμματος.
Διαβάστε ακόμα: Κυριαρχία της Meta στα VR προϊόντα, αλλά τα βλέμματα όλων στραμμένα στην Apple
Οι αποχωρήσεις στελεχών
Το χειρότερο χτύπημα ήταν η αποχώρηση του Νταγκ Φιλντ, πέρυσι, ενώ πιο πρόσφατα ήταν η αποχώρηση του Ίαν Γκουντφέλοου, διευθυντή μηχανικής μάθησης, ο οποίος αποχώρησε λόγω της πολιτικής της εταιρείας σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο, μετά την πανδημία. Πλέον, επιβλέπων του Project Titan είναι ο Κέβιν Λιντς, ο οποίος προηγουμένως οδήγησε στη δημιουργία του watchOS, του λειτουργικού συστήματος των έξυπνων ρολογιών της εταιρείας.
Η εμφάνιση του Apple Car
Σχετικά με το τεράστιο ερώτημα του «πώς θα μοιάζει το Apple Car», η Information θεωρεί ότι θα ενσωματώνει εξαιρετικά φουτουριστικό σχεδιασμό, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Επιπλέον, η Apple φέρεται να ελπίζει ότι θα πάρει το «πράσινο φως» της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής (National Highway Traffic Safety Administration) για τη δημιουργία μίας έκδοσης του οχήματος χωρίς το παραδοσιακό σύστημα διεύθυνσης, δηλαδή χωρίς τιμόνι ή χωρίς το κλασικό φρένο ποδιού.
Ο επί πολλά χρόνια σχεδιαστής της Apple, Jony Ive, ο οποίος συνεχίζει να συνεργάζεται με την εταιρεία, φέρεται να λειτουργεί σαν σύμβουλος στο Project Titan «δίνοντας έμφαση στην περίεργη σχεδίαση του οχήματος χωρίς να προσπαθεί να εποκρύψει τους αισθητήρες του».
Διαβάστε ακόμα: Ποια iPhone θα «φοράνε» κορυφαίους επεξεργαστές – Οι αλλαγές που έρχονται
Η ιστοσελίδα Information υποστηρίζει μάλιστα ότι το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει η ομάδα των σχεδιαστών διαθέτει «καθίσματα για τέσσερις επιβάτες με πρόσωπο προς τα μέσα ώστε οι επιβάτες να μπορούν να συζητούν μεταξύ τους ενώ υπάρχει και μία κυρτή οροφή παρόμοια με την οροφή του Volkswagen Beetle».
Οι σχεδιαστές της Apple έχουν επίσης ασχοληθεί με τη χρήση μεγάλων οθονών που αναδύονται από την πλάτη των καθισμάτων των επιβατών και αυτόματα «κρύβονται» όταν δεν χρησιμοποιούνται, ενώ μέρος του οχήματος θα είναι και η επόμενη γενιά της πλατφόρμας CarPlay την οποία η Apple παρουσίασε στο πλαίσιο του τελευταίου WWDC και πιθανότατα θα είναι υπεύθυνο για το τι θα προβάλλεται στις οθόνες του οχήματος.
Φήμες θέλουν την Apple να έχει σαν στόχο ένα λανσάρισμα του αυτόνομου οχήματος έως το 2025. Μάλιστα, η εταιρεία φέρεται να διερευνά τρόπους ώστε να «μεταμφιέσει» με κάποιο τρόπο το σχεδόν ολοκληρωμένο σχέδιο του οχήματος ώστε να μπορέσει να το δοκιμάσει σε πραγματικούς δρόμους εντός της επόμενης χρονιάς.
Latest News
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων