Στην έξοδο από την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν οδηγηθεί χιλιάδες επενδυτές μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, ενώ μεγάλη πτώση καταγράφουν και οι πωλήσεις νέων μεριδίων.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, πρόκειται για μία συμπεριφορά που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία μετοχών και ομολόγων.

«Όπως και στο ξεκίνημα της πανδημίας το 2020 όταν οι αγορές κατέρρευσαν, έτσι και από το περασμένο Φεβρουάριο, καταγράφονται ρευστοποιήσεις, ενώ και η νέα παραγωγή έχει περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα» υπογραμμίζουν σχετικά.

Τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών είναι ενδεικτικά αυτών των τάσεων. Μέσα σε πέντε εβδομάδες από τις 20 Φεβρουαρίου οι καθαρές εκροές είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό ό,τι είχε τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια από την αρχή του χρόνου μέχρι εκείνη τη στιγμή (καθαρές εισροές 96 εκατ. ευρώ), επέστρεψε σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με την ανάκαμψη των αγορών τον Απρίλιο οι επενδυτές επανήλθαν, για να εκδηλωθούν ωστόσο νέες ρευστοποιήσεις στη συνέχεια, λόγω της κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές.

Έτσι, τον Ιούνιο οι καθαρές εκροές έφτασαν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στον Ιούλιο, σε μόλις 6 εργάσιμες ημέρες, διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ.

Πρόβλημα για τις τράπεζες

Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό στις τραπεζικές διοικήσεις, καθώς όχι μόνο επιβαρύνει τα αποτελέσματά τους με πρόσθετα έξοδα για τόκους, μιας και το προϊόν της ρευστοποίησης τοποθετείται σε καταθετικά προϊόντα, αλλά δημιουργεί εμπόδια στην εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδιασμού που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των προμηθειών από πωλήσεις επενδυτικών προγραμμάτων.

Η κίνηση στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων ερμηνεύει σε ένα βαθμό και την άνοδο των τραπεζικών καταθέσεων την ίδια περίοδο. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το τετράμηνο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2022, τα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων ενισχύθηκαν κατά 1,13 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο επιβραδύνθηκε σε αξιοσημείωτο βαθμό η μείωση στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Ειδικότερα, οι καθαρές εκροές από τα 900 εκατ. ευρώ περίπου σε μηνιαία βάση το 2021, περιορίστηκαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο στα επίπεδα των 440 εκατ. ευρώ και το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου στα 240 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει τραπεζική πηγή, «εάν προσφέραμε σήμερα επιτόκια της τάξης του 0,20% ή και παραπάνω, θεωρώ ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις θα είχαν ήδη εισέλθει σε ανοδική πορεία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις