Σε 14,1 τόνους ανήλθε η εγχώρια κατά κεφαλήν κατανάλωση υλικών στην ευρωπαϊκή οικονομία, το 2021, ποσότητα αυξημένη κατά 4% σε σύγκριση με το 2020, που ήταν 13,6 τόνοι ανά άτομο.
Τα μη μεταλλικά ορυκτά αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ της εγχώριας κατανάλωσης υλικών (53%) το 2021, η βιομάζα σχεδόν το ένα τέταρτο (23%), τα ορυκτά καύσιμα για παραγωγή ενέργειας σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) και τα μεταλλεύματα το 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Διαβάστε επίσης: Τα ορυκτά καύσιμα επιστρέφουν;
Η ανάλυση της οικιακής κατανάλωσης ανά κατηγορία υλικών προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα για τη σχετική σημασία των διαφόρων υλικών και τις δυνατότητές τους για επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση ή ανακύκλωση. Με την πάροδο του χρόνου, τα πρότυπα κατανάλωσης αυτών των κατηγοριών υλικών έχουν εξελιχθεί διαφορετικά.
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: «Πρωτιά» ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2021
Από την αρχή της νέα χιλιετίας, η εγχώρια κατανάλωση υλικών μειώθηκε από περισσότερους από 15,4 τόνους ανά άτομο σε περίπου 14,1 τόνους ανά άτομο το 2021.
Η κατανάλωση βιομάζας παρέμεινε αρκετά σταθερή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε αντίθεση με την κατανάλωση μεταλλευμάτων και μη μεταλλικών ορυκτών, τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση του 2008-2009 και από τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της COVID-19 πανδημία. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μη μεταλλικών ορυκτών επηρεάστηκε λιγότερο από την πανδημία COVID-19 σε σχέση με την κατανάλωση μεταλλευμάτων.
Επίσης, η κατανάλωση υλικών ορυκτών καυσίμων για ενεργειακή χρήση μειώθηκε σταδιακά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αντικατοπτρίζοντας τις μειωμένες εκπομπές CO2. Ωστόσο, το 2021 σημειώθηκε μικρή αύξηση από τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19.
Η κατανάλωση στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είχε 9,85 τόνους κατά κεφαλήν κατανάλωση υλικών το 2021, η οποία κατανέμεται ως εξής:
– 2,686 τόνοι βιομάζας
– 0,425 τόνοι μεταλλεύματα
– 3,673 τόνοι μη μεταλλικά ορυκτά
– 3,128 τόνοι ορυκτών καυσίμων
– 0,02 τόνοι άλλα προϊόντα
Διαφορές στην κατανάλωση υλικών στην ΕΕ
Το επίπεδο της εγχώριας κατανάλωσης υλικών διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ: από τους 7 τόνους ανά άτομο στην Ολλανδία έως τους 35 τόνους ανά άτομο στη Φινλανδία το 2021. Η εγχώρια κατανάλωση υλικών σε κάθε χώρα επηρεάζεται από τα φυσικά πλεονεκτήματα με υλικούς πόρους, που μπορεί να αποτελούν σημαντικό δομικό στοιχείο κάθε οικονομίας.
Επιπλέον, η κατανάλωση των κύριων κατηγοριών υλικών διέφερε επίσης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Το 2021, η κατανάλωση μη μεταλλικών ορυκτών κυμαινόταν από 2 τόνους ανά άτομο στην Ολλανδία έως 23 τόνους ανά άτομο στη Ρουμανία. Οι διαφορές μεταξύ των χωρών μπορεί να οφείλονται σε ποικίλα επίπεδα κατασκευαστικών δραστηριοτήτων (επενδύσεις), πυκνότητα πληθυσμού και μεγέθη υποδομών μεταφορών, όπως τα οδικά δίκτυα.
Η κατανάλωση βιομάζας κυμαινόταν από έναν τόνο ανά άτομο στη Μάλτα έως 8 τόνους ανά άτομο στην Ιρλανδία. Οι οικονομίες με υψηλή κατανάλωση βιομάζας είναι συχνά εξειδικευμένες στην παραγωγή ξυλείας (Φινλανδία) ή σε κτηνοτροφική παραγωγή (Ιρλανδία, Δανία).
Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας κυμαινόταν από έναν τόνο ανά άτομο στη Λετονία έως 8 τόνους ανά άτομο στο Λουξεμβούργο.
Latest News
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα
Απεργιακά... Χριστούγεννα στo Harrods - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Οργή στους εργαζόμενους του Harrods για το μέρισμα ύψους 180 εκατ. λιρών που μοιράστηκε στους μετόχους παρά την πτώση κερδών
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων