Το μυθικό ρεκόρ της Νιγηριανής Τόμπι Αμουζάν στην κούρσα των 100 μέτρων με εμπόδια, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Όρεγκον, επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση γύρω από την τεχνολογία των αθλητικών παπουτσιών και τα όρια που θα πρέπει ενδεχομένως να μπουν στην πρωτοπορία του κλάδου.
Η Αμουζάν, που φορούσε Adidas Adizero Avanti, ειδικά σχεδιασμένα για δρομείς, «πέταξε» με ευκολία στο χρυσό μετάλλιο με ένα ασύλληπτο χρόνο στα 12.06. Το απίστευτο δε, είναι πως μόλις δύο ώρες νωρίτερα από τον τελικό, είχε και πάλι η ίδια καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ κάνοντας χρόνο 12.12 στον ημιτελικό.
Τελικά τα 12.06 δεν κατοχυρώθηκαν λόγω του ευνοϊκού ανέμου που επικρατούσε κατά τη διάρκεια του τελικού, όμως και πάλι το παγκόσμιο ρεκόρ της ανήκει, με χρόνο 12.12.
Η συζήτηση για τα παπούτσια της ξεκίνησε, όταν έγινε γνωστό πως τα παπούτσια της ήταν πλήρως προσαρμοσμένα στην ίδια και στις ανάγκες της, με έναν ειδικά σχεδιασμένο πάτο από αφρό, λόγω τραυματισμού.
«Οι ικανότητες μου δεν έχουν να κάνουν με τα καρφιά των παπουτσιών» δήλωσε στην Guardian, εξηγώντας πως ο ειδικός πάτος σχεδιάστηκε, σε συνεννόηση με την Adidas, όταν τους εξήγησε στην αρχή της σεζόν πως υπέφερε από πελματιαία απονευρωσίτιδα.
Τεχνολογία εναντίον ρεκόρ
Σε δημοσίευμα του Reuters, επισημαίνεται πως το ζήτημα της Αμουζάν και το απίστευτο ρεκόρ της φούντωσαν και πάλι τη συζήτηση γύρω από την τεχνολογία των παπουτσιών. Ένα θέμα που έχει ήδη έρθει στο προσκήνιο από πέρυσι, οπότε άρχισαν ξαφνικά να καταγράφονται νέα ρεκόρ στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Στα θεσμικά όργανα τέθηκε το θέμα του κατά πόσο μπορεί να μπει μια γραμμή ανάμεσα στην τεχνολογική πρωτοπορία και την πιθανότητα κάποιοι αθλητές να βρεθούν με ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.
Οι τωρινοί κανόνες επιτρέπουν στα παπούτσια να έχουν μια μάξιμουμ σκληρότητα μεταξύ των 20 και 25 πόντων, αναλόγως με το άθλημα, με ανώτατο πλαφόν τα 40 εκατοστά για τα αγωνίσματα δρόμων. Τα παπούτσια για τους δρομείς ταχύτητας, με καρφιά, δεν μπορούν να έχουν σόλα με μεγαλύτερη σκληρότητα από 20 εκατοστά, όπως είχαν και τα παπούτσια που φορούσε η Αμουζάν στον αγώνα.
Σύμφωνα με τους νέους διεθνείς κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η σκληρότητα στις σόλες όλων των αθλητικών παπουτσιών του στίβου θα ευθυγραμμιστούν με το όριο των 20 εκατοστών, από την 1η Νοεμβρίου 2024.
Επίσης έχει αποφασιστεί πως δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν κάποιου είδους «έξυπνη» τεχνολογία, χωρίς όμως η Ομοσπονδία να μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένη, καθώς η τεχνολογία «τρέχει» και εξελίσσεται με ρυθμούς που πολλές φορές οι φορείς δεν μπορούν να προλάβουν!
Latest News
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ
Οι Αγγλοι υποκλίνονται στον «Βασιλιά του Πειραιά», στον ηγέτη της Νότιγχαμ Φόρεστ με το διεθνώς αναγνωρισμένο Sky Sports, να αφιερώνει ντοκιμαντέρ και αμέτρητους επαίνους. «Meeting Marinakis»: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη πάθος, όραμα, αλήθεια και ανθρωπιά.
Πώς η Ελλάδα θα μπει στην τουριστική βιομηχανία του γκολφ
Ο τουρισμός του γκολφ και τα οφέλη στην οικονομία - Τι λέει ο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης
Χρωστάει και ο... Ρονάλντο; - Η μήνυση που κατέθεσε γιατρός εναντίον του
Γιατρός από την Αγγλία κατέθεσε μήνυση στον Κριστιάνο Ρονάλντο για οφειλές από θεραπείες που του είχε προσφέρει τη σεζόν 2021-2022
Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του γκολφ - Γιατί υστερεί σε ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η περαιτέρω ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, διαπιστώνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ