Το μυθικό ρεκόρ της Νιγηριανής Τόμπι Αμουζάν στην κούρσα των 100 μέτρων με εμπόδια, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Όρεγκον, επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση γύρω από την τεχνολογία των αθλητικών παπουτσιών και τα όρια που θα πρέπει ενδεχομένως να μπουν στην πρωτοπορία του κλάδου.

Η Αμουζάν, που φορούσε Adidas Adizero Avanti, ειδικά σχεδιασμένα για δρομείς, «πέταξε» με ευκολία στο χρυσό μετάλλιο με ένα ασύλληπτο χρόνο στα 12.06. Το απίστευτο δε, είναι πως μόλις δύο ώρες νωρίτερα από τον τελικό, είχε και πάλι η ίδια καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ κάνοντας χρόνο 12.12 στον ημιτελικό.

Τελικά τα 12.06 δεν κατοχυρώθηκαν λόγω του ευνοϊκού ανέμου που επικρατούσε κατά τη διάρκεια του τελικού, όμως και πάλι το παγκόσμιο ρεκόρ της ανήκει, με χρόνο 12.12.

Η συζήτηση για τα παπούτσια της ξεκίνησε, όταν έγινε γνωστό πως τα παπούτσια της ήταν πλήρως προσαρμοσμένα στην ίδια και στις ανάγκες της, με έναν ειδικά σχεδιασμένο πάτο από αφρό, λόγω τραυματισμού.

«Οι ικανότητες μου δεν έχουν να κάνουν με τα καρφιά των παπουτσιών» δήλωσε στην Guardian, εξηγώντας πως ο ειδικός πάτος σχεδιάστηκε, σε συνεννόηση με την Adidas, όταν τους εξήγησε στην αρχή της σεζόν πως υπέφερε από πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Τεχνολογία εναντίον ρεκόρ 

Σε δημοσίευμα του Reuters, επισημαίνεται πως το ζήτημα της Αμουζάν και το απίστευτο ρεκόρ της φούντωσαν και πάλι τη συζήτηση γύρω από την τεχνολογία των παπουτσιών. Ένα θέμα που έχει ήδη έρθει στο προσκήνιο από πέρυσι, οπότε άρχισαν ξαφνικά να καταγράφονται νέα ρεκόρ στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Στα θεσμικά όργανα τέθηκε το θέμα του κατά πόσο μπορεί να μπει μια γραμμή ανάμεσα στην τεχνολογική πρωτοπορία και την πιθανότητα κάποιοι αθλητές να βρεθούν με ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Οι τωρινοί κανόνες επιτρέπουν στα παπούτσια να έχουν μια μάξιμουμ σκληρότητα μεταξύ των 20 και 25 πόντων, αναλόγως με το άθλημα, με ανώτατο πλαφόν τα 40 εκατοστά για τα αγωνίσματα δρόμων. Τα παπούτσια για τους δρομείς ταχύτητας, με καρφιά, δεν μπορούν να έχουν σόλα με μεγαλύτερη σκληρότητα από 20 εκατοστά, όπως είχαν και τα παπούτσια που φορούσε η Αμουζάν στον αγώνα.

Σύμφωνα με τους νέους διεθνείς κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η σκληρότητα στις σόλες όλων των αθλητικών παπουτσιών του στίβου θα ευθυγραμμιστούν με το όριο των 20 εκατοστών, από την 1η Νοεμβρίου 2024.

Επίσης έχει αποφασιστεί πως δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν κάποιου είδους «έξυπνη» τεχνολογία, χωρίς όμως η Ομοσπονδία να μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένη, καθώς η τεχνολογία «τρέχει» και εξελίσσεται με ρυθμούς που πολλές φορές οι φορείς δεν μπορούν να προλάβουν!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport