Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι αγορές της ηπειρωτικής Ασίας, καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις λόγω της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Ο Shanghai Composite έχασε 2,22% και ο Shenzhen Component σημείωσε απώλειες 2,19%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε κατά 2,25% χαμηλότερα, με τις δεικτοβαρείς Alibaba και Meituan να υποχωρούν 2,23% και 2,56% αντίστοιχα. Ο δείκτης Hang Seng Tech υποχώρησε 3,05%.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι η Πελόζι θα συνεχίσει την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, ένα δημοκρατικό αυτοδιοικούμενο νησί που η Κίνα βλέπει ως επαρχία της. Στο πλαίσιο αυτό, το Πεκίνο προειδοποίησε ότι ο στρατός του «δεν θα καθίσει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια» και «θα υποστηρίξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».

Διαβάστε επίσης: Στην Ταϊβάν σήμερα η Πελόζι

Η επίσκεψη Πελόζι

«Η επίσκεψη της Πελόζι θα αυξήσει σημαντικά τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, αλλά είναι απίθανο να προκαλέσει μια κινεζική αντίδραση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση», έγραψαν αναλυτές του Eurasia Group. Ωστόσο, σύμφωνα με την Maybank, «ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι πάντα ένας παράγοντας που εξετάζουμε στον χώρο της αγοράς συναλλάγματος. Αλλά είναι κάτι δύσκολο να προβλεφθεί».

Διαβάστε επίσης: Εμπορεύματα: Σε ανοδική τροχιά οι τιμές

Στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας, ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε 1,47%, και ο δείκτης Topix έχασε 1,7%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε απώλειες 0,73% και ο Kosdaq υποχώρησε 0,82%.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στη Νότια Κορέα αυξήθηκαν κατά 6,3% τον Ιούλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες.

Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αφού τα επίσημα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές