Πτωτικά κινείται η τιμή του χρυσού, καθώς πιέζεται από το ισχυρό δολάριο και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 0,2% στα 1.756,66 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό διολίσθησαν κατά 0,9% στα 1.773,10 δολάρια.

Δολάριο και ομόλογα

Ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε  κατά 0,5%, καθιστώντας τον χρυσό σε τιμές δολαρίου ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σημείωσαν επίσης άλμα στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

«Ορισμένοι ομιλητές της Fed υποστήριξαν την επιθετική νομισματική πολιτική, η οποία κρατά περιορισμένη την εισροή κεφαλαίων στον χρυσό», εξηγεί ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής της OANDA, Εντουάρντ Μόγια. «Ωστόσο, οι παγκόσμιοι φόβοι για ύφεση πρόκειται να βάλουν τέλος στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, οπότε ο χρυσός θα μπορούσε να διατηρήσει μια ανοδική τάση».

Η νομισματική πολιτική της Fed

Τα σενάρια περί πιθανής επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve λόγω της υφεσιακής πίεσης που δέχεται η αμερικανική οικονομία απέρριψε κατηγορηματικά ο επικεφαλής της St Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, ξεκαθαρίζοντας πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια έως ότου δει πειστικές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Μάλιστα, κ. Μπούλαρντ απέρριψε και την πιθανότητα ύφεσης, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ύφεση με τόσο ισχυρή αγορά εργασίας.

Ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων καθιστά τους ράβδους χρυσού λιγότερο ελκυστικούς, καθώς δεν αποδίδουν τόκους.

Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν είχε ωθήσει τον χρυσό στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουλίου την Τρίτη στα 1.787,79 δολάρια. Ο χρυσός θεωρείται ασφαλής επένδυση εν μέσω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων.

Το ασήμι υποχώρησε κατά 0,4% στα 19,87 δολάρια, η πλατίνα κατά 0,5% στα 889,23 δολάρια και  το παλλάδιο κατά 2,4% στα 2.012,90 δολάρια.

Οι αναλυτές έχουν μειώσει απότομα τις προβλέψεις τους για τις τιμές της πλατίνας και του παλλαδίου, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μειώνει τη ζήτηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές