Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, ανακάμπτοντας από την διορθωτική κίνηση των τελευταίων ημερών, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ταϊβάν έδειξαν σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα ικανοποίησαν την αγορά.Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,5%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 3,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,49% στις 7.445 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,03% στις 13.587 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,97% στις 6.472 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: UBS – Επενδυτικό κλίμα: Ανησυχία για τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

Οι ευρωαγορές κατάφεραν να ανατρέψουν το πρωινό πτωτικό άνοιγμα, που συντηρήθηκε προσωρινά εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι η πρόσφατη ανάκαμψη είναι ευκαιρία απεγκλωβισμού χαρτοφυλακίων και όχι τοποθετήσεων. Ωστόσο, το κλίμα βελτιώθηκε τόσο με της επικοινωνίας της γερμανικής κυβέρνησης με το Κρεμλίνο για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, όσο και της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν.Πέραν των παραπάνω όμως, η προσοχή παρέμεινε στα εταιρικά αποτελέσματα. Οι μετοχές της τσεχικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Avast σημείωσαν το εντυπωσιακό +42% αφού η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε προσωρινά την πώλησή της ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική NortonLifeLock. Στον αντίποδα, η Novo Nordisk έχασε 9μ4%, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα α’ 6μηνού.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία

Στα οικονομικά δεδομένα, μικρή πτώση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο. Ο σύνθετος δείκτης PMI  μεταποίησης και υπηρεσιών κατρακύλησε σε χαμηλό 17 μηνών στις 49,9 μονάδες τον Ιούλιο από 52,0 τον Ιούνιο.Από την άλλη, άνοδο σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν 35,8%. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,2%, σε σύγκριση με τον Μάιο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεάσει τις δαπάνες των καταναλωτών.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιμένει ανοδικά

Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει θετικά, με τον γενικό δείκτη να αντέχει στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε αρκετούς τίτλους και να κρατά τις 870 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,05% στις 870,24 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 71 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές