Μείωση κατά 1,1% καταγράφηκε στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών στην περιοχή του ΟΟΣΑ το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε αντίθεση με την αύξηση κατά 0,2% του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, αυτό είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπερβαίνει το κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνοντας το χάσμα που παρατηρήθηκε κατά την έναρξη της πανδημίας. Το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών είναι πλέον 2,9% υψηλότερο από ό,τι ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ είναι 1,6% υψηλότερο.

Διαβάστε επίσης – ΟΟΣΑ: Στο 10,3% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού

Η μείωση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2022 οφειλόταν εν μέρει στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή , οι οποίες υπονόμευσαν το εισόδημα των νοικοκυριών σε πραγματικούς όρους.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μεταξύ των οικονομιών της G7, ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στα νοικοκυριά το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν ιδιαίτερα εμφανής στη Γαλλία, όπου το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,9% και στη Γερμανία, όπου μειώθηκε κατά 1,7%. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο υψηλός πληθωρισμός των νοικοκυριών συνέβαλε επίσης σε μεγάλες μειώσεις του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών στην Αυστρία (μείον 5,5%) και στην Ισπανία (μείον 4,1%).

Αύξηση στον Καναδά

Μεταξύ των χωρών της G7, ο Καναδάς κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών το 1ο τρίμηνο του 2022 (αύξηση κατά 1,5%) . Αυτό οφειλόταν κυρίως στην αύξηση των «αμοιβών των εργαζομένων» (μισθοί και ημερομίσθια εργαζομένων και κοινωνικές εισφορές από τους εργοδότες), οι οποίοι ενισχύθηκαν κατά 3,8% σε ονομαστικούς όρους το 1ο τρίμηνο του 2022.

Στα ύψη ο  πληθωρισμός

Μία ημέρα πριν ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι ο ο πληθωρισμός τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 10,3%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1988.

Ο ετήσιος πληθωρισμός από έτος σε έτος αυξήθηκε σε όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ολλανδία. Περίπου το ένα τρίτο των χωρών του ΟΟΣΑ κατέγραψε διψήφιο πληθωρισμό, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Τουρκία (78,6%). Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ιαπωνία (2,4%).

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη και στασιμοπληθωρισμός

Ο πληθωρισμός τροφίμων

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων στον ΟΟΣΑ συνέχισε να αυξάνεται έντονα, φθάνοντας το 13,3% τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με 12,6% τον Μάιο, τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των τροφίμων από τον Ιούλιο του 1975. Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας εκτινάχθηκε στο 40,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2022  από 35,4% τον Μάιο. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,7% τον Ιούνιο του 2022, σε σύγκριση με 6,4% τον Μάιο του 2022.

Διαβάστε επίσης – Κορωνοϊός, πόλεμος, «θερμοκήπιο», πληθωρισμός – Μπα, ένας εφιάλτης είναι…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή