Σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ διολίσθησε την Τετάρτη η στερλίνα, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για την ενεργειακή κρίση που πλήττει τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.

Όπως σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, το Ηνωμένο Βασίλειο καταστρώνει σχέδια για οργανωμένες διακοπές ρεύματος στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ο κρύος καιρός ενδέχεται να συμπέσει με ελλείψεις φυσικού αερίου.

«Χτυπούν κόκκινο» τα χρέη για το ρεύμα

Το χρέος των Βρετανών καταναλωτών για την ενέργεια βρίσκεται ήδη σε ιστορικό υψηλό, με έξι εκατομμύρια νοικοκυριά να χρωστούν κατά μέσο όρο 206 λίρες (249 δολάρια) στους παρόχους, πριν οι λογαριασμοί εκτοξευθούν τον Οκτώβριο και πάλι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα.

«Οι αναφορές ότι τα βρετανικά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με ‘’φουσκωμένους’’ λογαριασμούς ενέργειας αυτόν τον χειμώνα αποτελεί υπενθύμιση της πιθανότητας για μια απότομη πτώση της ζήτησης τους επόμενους μήνες. Κάτι που αποτελεί ακόμα ένα αρνητικό νέο για τη λίρα», δήλωσε η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Rabobank στο Λονδίνο.

Πρόσθεσε ότι η αυξανόμενη ανησυχία για την ενεργειακή δυσπραγία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του χειμώνα επιβάρυνε επίσης τη στερλίνα, μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι η Βρετανία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος και ότι η Νορβηγία μπορεί να εξάγει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια λόγω της χαμηλής στάθμης νερού στους ταμιευτήρες της.

«Χαμηλές πτήσεις» από την αρχή του έτους

Στις 13:52 ώρα Ελλάδας η στερλίνα βρισκόταν 0,1% χαμηλότερα έναντι του ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιουλίου.

Άλλωστε, όπως σημειώνει το Reuters, η στερλίνα είναι ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις της G10 φέτος, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το 2022 εν μέσω ζοφερών προοπτικών για τη βρετανική οικονομία.

Τα επιτόκια

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Dave Ramsden δήλωσε στο Reuters ότι ενδεχόμενη οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

Στη συνεδρίασή της τον Αύγουστο, η BoE αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της στο 1,75% από 1,25%, στην έκτη αύξηση από τα τέλη του 2021, και προειδοποίησε για ύφεση έως το τέλος του έτους που θα μπορούσε να διαρκέσει έως το 2024.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων εδώ και 27 χρόνια, μια απόφαση που ελήφθη με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού που κοντεύει να ξεπεράσει το 13%.

Τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή θα αποτελέσουν την επόμενη σημαντική ένδειξη για την κατάσταση της οικονομίας του.

Απέναντι πάντως σε ένα εξασθενημένο δολάριο, η στερλίνα σημείωσε άνοδο κατά 0,1% στα 1,2190 δολάρια – ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές