
Παρά τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου, Ηνωμένες Πολιτείες και Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν εμπορικές διαπραγματεύσεις στις αρχές του φθινοπώρου, διερευνώντας τους τρόπους προκειμένου να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις.
Όπως αναφέρεται σε σχετική αμερικανική ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις θα καλύπτουν διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, του ψηφιακού εμπορίου, των καλών κανονιστικών πρακτικών και της άρσης των εμπορικών φραγμών.
Οι διαπραγματεύσεις «θα εμβαθύνουν τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις, θα προωθήσουν τις αμοιβαίες εμπορικές προτεραιότητες που βασίζονται σε κοινές αξίες και θα προωθήσουν την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε η Αναπληρώτρια Εμπορική Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών Σάρα Μπιάνκι.
«Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη δεσμεύσεων υψηλών προδιαγραφών και ουσιαστικών αποτελεσμάτων που καλύπτουν τους έντεκα εμπορικούς τομείς της διαπραγματευτικής εντολής που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας δικαιότερης, πιο ευημερούσας και ανθεκτικής οικονομίας του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.
Οι συνομιλίες, που ονομάστηκαν Πρωτοβουλία ΗΠΑ-Ταϊβάν για το εμπόριο του 21ου αιώνα, αποκαλύφθηκαν την 1η Ιουνίου.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Κίνα: Το Πεκίνο κόβει τους διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον
Ένταση στα στενά
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ένταση στα στενά της Ταϊβάν έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών μετά το ταξίδι στην Ταϊπέι της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι. Η επίσκεψη πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο ξεκίνησε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως το δικό της έδαφος που θα καταληφθεί μια μέρα, ακόμα και με τη βία αν χρειαστεί.
Υπάρχει ευρεία δικομματική υποστήριξη για την Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά τα τελευταία χρόνια καθώς το Πεκίνο έχει γίνει πιο δυναμικό απέναντι στο δημοκρατικό νησί υπό τον Πρόεδρο Xi Jinping. Η Ουάσιγκτον διατηρεί de facto σχέσεις με την Ταϊβάν και υποστηρίζει το δικαίωμα του νησιού να αποφασίζει για το μέλλον του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν μοιράζονται μια μακροχρόνια εμπορική και επενδυτική σχέση. Η Ταϊβάν είναι επίσης ένας σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής μερικών από τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές έως αυτοκίνητα και πυραύλους.
«Ενθουσιασμένοι που κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην εμπορική μας συνεργασία», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Ταϊβάν στην Ουάσιγκτον, Χσιάο Μπι-κίμ.


Latest News

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.