Οι φόροι της Εφης Αχτσιόγλου

Πάντα διαβασμένη και πάντα προσεκτική σε όλα λέει η Εφη Αχτσιόγλου. Η πρώην υπουργός Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε στο OT Forum, ανέδειξε είναι η αλήθεια μια σειρά από προτάσεις που θα κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση για την οικονομία.

Κι έχουν ενδιαφέρον οι θέσεις που ανέπτυξε. Όπως είπε, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και στον ΦΠΑ στα τρόφιμα. «Πρόκειται για ένα δίπολο που θα προσφέρει σοβαρή θωράκιση της κοινωνίας», είπε η κα Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι η μείωση του ΕΦΚ θα κοστίσει 1,5 δις. Ενώ η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα 950 εκατ. ευρώ. «2,5 δις ευρώ είναι σημαντικό ποσό αλλά ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει ξοδέψει πολλά δις», σημείωσε σχολιάζοντας το κόστος των εν λόγω παρεμβάσεων.

Ερωτηθείσα αν οι μειώσεις στους έμμεσους φόρους θα είναι μόνιμες, τόνισε ότι αρχικά η παρέμβαση στον τομέα της ενέργειας θα διαρκέσει έναν περίπου χρόνο, όσο αναμένεται να κρατήσει η οξεία φάση της ενεργειακής κρίσης.

Έκανε λόγο για υπερκέρδη στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα χρηματοδοτηθεί και από την έκτακτη φορολογία στα εν λόγω υπερκέρδη. Προανήγγειλε δε την επιβολή πλαφόν 5% στα κέρδη. Βεβαίως, άφησε και η ίδια να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη και σε άλλους κλάδους, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Υπερκέρδη και αλλού…

Πιο ξεκάθαρος στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στον σχεδιασμό του να… σπάσει αυγά με αρκετές εταιρείες από το χώρο της ενέργειας, των σούπερ μάρκετ, των φαρμακευτικών κ.λπ. «Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει σοβαρά τα υπερκέρδη των εταιρειών και στην ενέργεια, και στις πετρελαϊκές, και στα σούπερ μάρκετ, και στις φαρμακευτικές» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει τους φόρους.

Ενδιαφέρουσα και η θέση του για την πολιτικής στέγης.

«Πρέπει να δημιουργηθεί απόθεμα σπιτιών, όχι με αντιπαροχή αλλά με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής, διατηρώντας τη λογική ότι η αγορά μπορεί να τα λύσει όλα. Ο κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά ότι η Πορτογαλία ζήτησε από το Ταμείο Ανάκαμψης 2 δισ. ευρώ και η Ελλάδα μόλις 1,3 εκατ., ενώ θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους.

Μετατρέπουν τα μαγαζιά σε … Airbnb

Πολλά και ενδιαφέροντα όλα όσα ακούσαμε χθες στο ΟΤ Forum, για την οικονομία και την αγορά. Πολλές φορές, όμως, οι αριθμοί δεν αποδίδουν την πραγματικότητα και τελικά έχουμε όλοι στρεβλή εικόνα.

Για παράδειγμα πολλοί λένε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι έμποροι, πήραν εκατομμύρια ευρώ από τις επιστρεπτέες, γέμισαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, ενώ αυξήθηκε και ο τζίρος τους σημαντικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Αν μέναμε στους αριθμούς μπορεί να ήταν έτσι, όμως, τι λέει η αγορά; Και ειδικά η αγορά της Θεσσαλονίκης; Ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα του εμπορίου. «Πηγαίνετε μια βόλτα, ακόμη και σε μεγάλους δρόμους, να δείτε πόσα λουκέτα υπάρχουν; Η Τσιμισκή, ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης έχει άδεια καταστήματα, την ώρα που επιχειρηματίας έχει ενοίκιο 140 χιλιάδες, τόνισε.

Αλλά έβγαλε και την είδηση. Όπως αποκάλυψε, υπάρχει μαζική αλλαγή χρήσης στα καταστήματα που μετατρέπονται σε μικρά διαμερίσματα και δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση. «Πολλά ανοίκιαστα ακίνητα, αγοράζονται από επενδυτές οι οποίοι στη συνέχεια τα μετασκευάζουν και τα μετατρέπουν σε κατοικίες προς ενοικίαση μέσω Airbnb». Και σίγουρα η τάση αυτή δεν είναι μόνο στην Αθήνα, αλλά και πολλούς συνοικιακούς δρόμους της Αθήνας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αγορά βιώνουν πολύ δύσκολες ώρες, επισήμανε ο κ. Φιλιππίδης ο οποίος εκτίμησε πώς «κάθε χρόνια πάμε και χειρότερα». «Ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα, τα παίρνουν πρώτα τα σούπερ μάρκετ, οι πάροχοι ενέργειας, η αγορά καυσίμων…»

Λείπουν 200.000 θέσεις εργασίας

Κομματάκι… οργισμένος εμφανίστηκε στο ΟΤ Forum και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Τάσος Καπνοπώλης ο οποίος μίλησε για «κράτος των Αθηνών» και ζήτησε από την Πολιτεία να δουν και τα δικά τους προβλήματα. Αλλά αυτό που έκανε αίσθηση είναι αυτό που είπε για τις θέσεις εργασίας. Αναφέρθηκε σε ελλείψεις προσωπικού και ειδικότερα στον τεχνικό τομέα. «Θα πρέπει να μειώσουμε τις εισαγωγές και να αυξήσουμε τις εξαγωγές. Από την Ελλάδα λείπουν πάνω από 200.000 θέσεις μίνιμουμ», τόνισε και συμπλήρωσε πως «δεν έχει γίνει προώθηση των τεχνικών επαγγελμάτων, όπως στα ναυπηγεία, στην επιπλοποιία, στέγες και μάρμαρα, ηλεκτροσυγκολλητές κ.α.».

Όταν ρωτήθηκε τι κάνουν τα Επαγγελματικά Λύκεια και τα δημόσια ΙΕΚ αναρωτήθηκε γιατί το υπουργείο Παιδείας ουδέποτε δεν διαβουλεύτηκε με τις επιχειρήσεις για το πρόγραμμα μαθημάτων ώστε να βγαίνουν ειδικότητες που έχει ανάγκη η αγορά.

Πετροδολάρια και στο στρατόπεδο Γκόνου;

Ο κ. Τάσος Καπνοπώλης έβγαλε όμως και μία είδηση. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στα περίπτερα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τέθηκε το θέμα των επενδύσεων που θα μπορούσαν να κάνουν οι Αραβες. Ρωτήθηκαν, λοιπόν, αν θα ενδιαφέρονταν για τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου logistics στη Θεσσαλονίκη: «Αμέσως τηλεφώνησαν στον υπουργό Οικονομικών και στους αρμόδιους, κι αμέσως αυτοί απάντησαν ότι ενδιαφέρονται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι στα σκαριά ένα σχέδιο δημιουργίας εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου.

Συγκεκριμένα η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου έχει ενταχθεί πρόσφατα στη λίστα των έργων που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τη μετατροπή 672 στρεμμάτων στη δυτική είσοδο της πόλης και σε απόσταση 8 χιλ. από το λιμάνι στο μεγαλύτερη κέντρο logistics της Βόρειας Ελλάδας. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να κυμανθεί από 120 έως 260 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το τι θα φτιαχτεί εκεί. Αν τώρα σε όλον αυτόν τον σχεδιασμό μπουν αραβικά κεφάλαια, τότε θα έχει πολύ ενδιαφέρον η επένδυση.

Και στη νέα ΔΕΘ οι Αραβες

Δεν ξέρουμε αν οι προσδοκώμενες αραβικές επενδύσεις αποδειχθούν όνειρο απατηλό, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι στην 86η ΔΕΘ υπήρξε ενδιαφέρον και προσεγγίσεις μεταξύ Ελλήνων και Αράβων επιχειρηματιών. Κι εκτός από το ενδιαφέρον για το κέντρο logistics στο στρατόπεδο Γκόνου, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βλέπουν θετικά και το σχέδιο ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ.

Όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζιρκίδης, έγινε συζήτηση με Αραβες για το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ και εκφράστηκε ενδιαφέρον, άλλωστε το κρατικό fund έχει επενδύσει σε εκθεσιακό χώρο στο Λονδίνο.

Κατά τα λοιπά, τα στοιχεία για τη φετινή έκθεση δείχνουν ότι επιτεύχθηκαν κάποιοι στόχοι.

Όπως είπε, συμμετέχουν 65 εταιρείες από τα ΗΑΕ και διοργανώθηκαν περισσότερα από 400 B2B ραντεβού, εταιρειών μεγάλων εξαγωγικών που είτε δουλεύουν ή θέλουν να δουλέψουν με τα εμιράτα, με τους δημόσιους φορείς τους και με μεγάλα fund.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ποζρικίδης, «οι εμιρατιανοί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτικό. Έγινε μια συνάντηση για να επενδύσουν στην ίδια την έκθεση στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης των υποδομών».

«Θέλουμε ένα νέο εκθεσιακό κέντρο, φιλικό στο περιβάλλον, το πιο βιοκλιματικό της Ευρώπης. Η προμελέτη δείχνει ότι θα έχουν μείωση της ενέργειας κατά 70% και μείωση του νερού κατά 50%», σημείωσε.

Φέτος έχουμε περίπου 1.500 εκθέτες. Λειτουργούν όλα τα περίπτερα, και τα 17, περίπτερα με ειδικά αφιερώματα.

Ανέδειξε τη σημασία της ΔΕΘ ως πολυκλαδικής έκθεσης, δεδομένου ότι σε όλη την Ευρώπη μόνο 3-4 τέτοιες υπάρχουν και όλες οι άλλες είναι κλαδικές. Είναι, τόνισε, ένα πολυκλαδικό γεγονός: είναι το business, η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός και ένα από τα μοναδικά εκθεσιακά σόου που απευθύνεται στον τελικό χρήστη του προϊόντος, γι’ αυτό έχουμε 200.000 – 300.000 επισκέπτες.

Εκτιμά ότι φέτος θα ξεπεράσουν τις 200.000 οι επισκέπτες, οι οποίοι καθημερινά πλημμυρίζουν την έκθεση.

Στο ψάξιμο μιας μεγάλης ιδιωτικοποίησης

Μια μεγάλη ιδιωτικοποίηση μέσω του χρηματιστηρίου ψάχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να «σπάσει» το αρνητικό αφήγημα που υπάρχει. Όπως αναφέρει ο Μικροοικονομικός των Νέων Σαββατοκύριακου, ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, με αφορμή και τη συζήτηση περί εισαγωγής του 30% της εταιρείας διαχείρισης του «Ελ. Βενιζέλος» ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να βρεθεί κάτι με αξία 1-2 δισ. ευρώ που θα μπει στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου», επισημαίνοντας ότι δρομολογούνται μια σειρά από κίνητρα για την αναθέρμανση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Η συγκυρία πάντως δείχνει ευνοϊκή, καθώς πλέον σε ένα περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων, οπότε και του κόστους δανεισμού, η επιλογή του χρηματιστηρίου ως μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων αποκτά νόημα…

«Αρχισαν τα όργανα» στη Γερμανία

Υπό τον έλεγχο των γερμανικών αρχών τέθηκε η Rosneft Deutschland GmbH, θυγατρική του γερμανικού πετρελαϊκού κολοσσού, η οποία ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα διυλιστήρια της χώρας, το PCK στο Σβεντ του Βραδεμβούργου, με τη Γερμανία να κάνει χρήση της νομοθεσίας περί ενεργειακής διασφάλισης της χώρας. Η Rosneft Deutschland είναι υπεύθυνη για το 12% της συνολικής γερμανικής δυνατότητας επεξεργασίας πετρελαίου, γεγονός που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις επεξεργασίας πετρελαίου στη Γερμανία. Η κίνηση των γερμανικών αρχών έχει ως στόχο την «αντιμετώπιση της επαπειλούμενης διακινδύνευσης της ενεργειακής ασφάλειας (της χώρας) και αποτελεί ουσιαστική θεμέλιο λίθο» για το μέλλον της πόλης του Σβεντ (Schwedt).

Ελληνικό ρύζι στη Μέση Ανατολή

Σε τροχιά ανάκτησης «χαμένων» αγορών σε χώρες της Μέσης Ανατολής βρίσκεται το ελληνικό ρύζι, το οποίο με «όχημα» και το διακρατικό πρόγραμμα «Eu Rice» έχει βάλει πλώρη όχι μόνο να αυξήσει τη διεθνή του παρουσία, αλλά και να ενισχύσει την αντίληψη των πολιτών, ότι πρόκειται για ένα προϊόν ασφαλές και υψηλής ποιότητας. Σήμερα, το ελληνικό ρύζι, που παράγεται κατά 70% στη δυτική Θεσσαλονίκη, εξάγεται σε ποσοστό 80%, με το ετήσιο εθνικό συνάλλαγμα να διαμορφώνεται σε πάνω από 100 εκατoμμύρια ευρώ, ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού Λεωνίδας Κουιμτζής, υπενθυμίζοντας ότι η καλλιέργεια ρυζιού ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν από 80 χρόνια.

Η αγορά περιμένει δύσκολο χειμώνα

Αυτό που κατάλαβε η στήλη όλες αυτές τις ημέρες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένα: Πώς όλοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες, φορείς της αγοράς, απλοί πολίτες, τρέμουν με όσα λέγονται για τον επικείμενο χειμώνα. Και δεν ξέρουμε αν πρόκειται για υπερβολικές αναλύσεις ή για πολιτικά παίγνια με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η ψυχολογία έχει αρχίσει να χαλάει ξανά. Ότι μόλις τελειώσει και το καλοκαίρι θα φανούν τα πρώτα σημάδια της αρνητικής διάθεσης που επικρατεί σε όλους.

Ηδη η αύξηση των καταθέσεων καταδεικνύει το φόβο που έχει ο κόσμος για όσα έρχονται και το αναγκαστικό «μάζεμα» των καταναλωτικών δαπανών τους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα βεβαίως της μείωση του τζίρου στην αγορά και μια περαιτέρω πίεση στους μικρούς ειδικά επιχειρηματίες.

Ειδικά σε όσους έχουν χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν και δεν μπορούν να ενταχθούν στο δυσλειτουργικό σύστημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ο δύσκολος χειμώνας, ακόμη κι αν δεν επαληθευτούν τα σενάρια για το ρωσικό αέριο, ουσιαστικά θα αφορά και την κατάσταση στην αγορά. Κάτι που φάνηκε από τους χαμηλούς σχετικά τζίρους στις εκπτώσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories