Στην πτωτική πορεία, μετά τη χθεσινή “ανάπαυλα” επέστρεψαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με τις εκτιμήσεις σχετικά με τις προθέσεις της Federal Reserve στο μέτωπο των επιτοκίων να θολώνουν το τοπίο, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης ύφεσης είναι μεγάλος πλέον.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,01% στις 30.707 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,12% στις 3.856 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,95% στις 11.425 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτωτικό γύρισμα και κλείσιμο

Σε επίπεδο τίτλων, η Ford σημείωσε απώλειες σχεδόν 12%, αφού προειδοποίησε ότι τα τριμηνιαία κέρδη θα επηρεαστούν περίπου 1 δισ. δολαρίων λόγω του αυξημένου κόστους προμηθευτών και τις ελλείψεις ανταλλακτικών.

Τα σενάρια για την Fed

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) άρχισε τη συνεδρίασή της σήμερα, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να αναμένεται να ανακοινώσουν αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες την Τετάρτη. Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell και μια απροσδόκητα απογοητευτική έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο έκαναν τους επενδυτές να προετοιμαστούν για ακόμη υψηλότερα επιτόκια μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός.

«Ο αυξημένος φόβος του κινδύνου ύφεσης συνέβαλε στη διατήρηση της αντιστροφής της τιμολόγησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2023 έως τις αρχές του 2026 και μπορεί να εξηγήσει γιατί η αστάθεια των μετοχών είναι υψηλότερη από ό,τι θα προέβλεπε γενικά το μακροοικονομικό τοπίο», έγραψε ο Dominic Wilson της Goldman Sachs. «Ακόμα κι έτσι, οι αγορές θα πρέπει να προσαρμοστούν σημαντικά χαμηλότερα εάν η πιο επιθετική άποψη για την αγορά εργασίας είναι σωστή».

Ο Wilson είπε ότι ο S&P 500 πρέπει να διαπραγματεύεται μεταξύ 2.900 και 3.375 μονάδων και αποδόσεις 5 ετών ομολόγων μεταξύ 4,5-5,4% εάν η Fed χρειάζεται να δει υψηλότερη ανεργία για να εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί.

Από τη μεριά του, ο Timothy Horan, της Chilton Trust, ανέφερε ότι ο υψηλός ρυθμός πληθωρισμού σημαίνει ότι η Federal Reserve δεν έχει την πολυτέλεια να είναι υπομονετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων της, ακόμη κι αν ο πλήρης αντίκτυπος των κινήσεών της δεν έχει πλήξει ακόμη την οικονομία. «Είχαμε έξι μήνες ΔΤΚ πάνω από 8%. Θα ήθελαν να μπορούν να βασίζονται στο γεγονός ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed λειτουργούν με καθυστέρηση. Το ξέρουν. Είναι δεδομένο. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα τους κάνει να καθυστερήσουν ή, ακόμη χειρότερα, να αλλάξουν το ρυθμό σύσφιξης», πρόσθεσε ο Horan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street