Προς την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και πάνω από δύο χρόνια οδεύει η μετοχή της Ford Motor, καθώς η αγορά αντέδρασε έντονα στην επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών εκτιμήσεων της μεγάλης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα η εταιρεία ομολόγησε πως «βλέπει» ένα πλήγμα τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων λόγω της εκτίναξης του κόστους.

Η εταιρεία, με έδρα το Μίτσιγκαν, ανακοίνωσε πως περιμένει πως τα κέρδη της για το τρίτο τρίμηνο θα υποχωρήσουν μεταξύ των 1,4 και 1,7 δισ. δολαρίων, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη των περίπου 3 δισ. δολαρίων. Αιτία τα προβλήματα και οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το ντόμινο των ανατιμήσεων που προκαλεί η αύξηση του πληθωρισμού με αποτέλεσμα την αντίστοιχη εκτίναξη των κόστους παραγωγής.

Διαβάστε επίσης: Υπερκαλύφθηκε μέσα σε λίγες ώρες η δημόσια προσφορά της Porsche 

Είναι χαρακτηριστικό πως η εταιρεία έχει ένα απόθεμα περίπου 40.000-45.000 οχημάτων, κυρίως φορτηγών, τα οποία δεν μπορεί να διαθέσει άμεσα προς πώληση, καθώς στερούνται κάποιων ανταλλακτικών που καθυστερούν λόγω των ελλείψεων.

Γκρεμίστηκε η μετοχή 

Η ανακοίνωση προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, έντονους τριγμούς στη μετοχή της που βρέθηκε να χάνει έως και 9,8%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση της από τον Ιούνιο του 2020.

Το αρνητικό κλίμα συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες μετοχές των εταιρειών του κλάδου, με την GM να υποχωρεί κατά 4% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την Stellantis (ιδιοκτήτρια των Fiat και Chrysler) να χάνει 2,2% στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Πάντως, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν άλλαξε το guidance αναφορικά με τις συνολικές επιδόσεις της χρονιάς, προβλέποντας κέρδη προ φόρων μεταξύ 11,5 και 12,5 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή